Zrcadlo

17. 1. 2008 - 16:17 | Recenze | red

Zrcadlo zdroj: tisková zpráva

Introspektivní film ruského kouzelníka Andreje Tarkovského. Když si stoupnete v koupelně před zrcadlo a podíváte se dovnitř, vidíte sebe. Vidíte sebe? Jste to vy? Lehce strhaná tvář, kterou oře stesk

Když si stoupnete v koupelně před zrcadlo a podíváte se dovnitř, vidíte sebe. Vidíte sebe? Jste to vy? Lehce strhaná tvář, kterou oře stesk. Světlo dopadá shora a protahuje stíny. Jste to vy? Nejspíš ano. Jste to vy vašima očima. Je to někdo jiný, než na fotkách, které má vaše holka na stole. Jste to vy, někde za realitou, někde dál, než je to sklo. Trošku pokroucená podoba, trošku zkřivlá. Sklo není rovné. Zrcadlo symbolizuje narcismus, pýchu. Ani tohle slovo samo se ve spojení s člověkem nepoužívá příliš pěkně.

Film Andreje Tarkovského je vnitřním zamyšlením nad všemi těmito věcmi. Zrcadlo je tak příbuzné filmům Michelangela Antonioniho, a co se týče určitých prvků i následovníkem opusů Buňuelových. Obrazy dlouze uplývají, postavy přecházejí a občas dělají něco hodně dramatického, divák většinou přesně nechápe proč a k čemu.

Setsa ta ruka je jak z kamene Zrcadlo popisuje vztah jednoho muže ke své matce, se kterou se hádá a své ženě, která ho opouští. Jeho charakterové vlastnosti jsou podobné těm matčiným- neústupnost, zatvrzelost. Ale jak už bylo řečeno, Tarkovskému nejde o to, připoutat diváky k sedadlům strhujícím dějem, spíš se snaží pomocí filmového pásu (= v čase) popsat určitý stav mysli. Využívá k tomu mnohé reminiscence, fantaskní obrazy, dokumentární válečné záběry.

Divák, který film dokouká je zasažen znepokojivým pocitem kafkovského ražení. Snažení jednotlivce je popřeno masou, případně jednotlivcem samotným. Okolní svět (potažmo i film samotný) je jedním obrovským labyrintem, kde každý krok vede jenom dál od východu. A o tom, jestli nějaký východ vůbec existuje, se autor ani nezmiňuje. Použití recitací bylo podle mne úplně zbytečným- působí příliš toporně, pateticky. Nic nevysvětluje, nic nezamotává. Také mi uniká záměr pustit dramatickou hudbu k naprosto nedramatickému ději.

Budiž světlo Když se pokusím Zrcadlo srovnat s dnešními trendy, zdá se mi, že Tarkovskij neuvěřitelně plýtvá časem, divákovou trpělivostí. Jeho zkušenost je o těch dvacet let větší a musí prostě projevit ohled a pochopení, aby filmu vůbec dovolil přistoupit ke svému srdci. Ostatně, i o tomhle je pohled do zrcadla. Musíte projevit soucit sami nad sebou, protože si nepřipadáte tak krásní, jak si přejete být. Stejně, jako nemáte rádi vlastní hlas puštěný z magnetofonu. Můžete dojít i k názoru, že Tarkovskij exhibuje svoje osobní problémy, že jde o laskání vlastního ega. A myslím, že budete mít pravdu. Na druhou stranu Tarkovskij svým přístupem posunul film zase o něco dál a dnešní čarodějové David Lynch, nebo Peter Greenaway jsou jím silně ovlivněni.

Zrcadlo není geniálním dílem, ale obsahuje v sobě něco, co vám u většiny ostatních filmů bude chybět.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.