Zmizelá - recenze nového thrilleru od Davida Finchera

2. 10. 2014 - 23:43 | Recenze | František Fuka

Zmizelá - recenze nového thrilleru od Davida Finchera zdroj: tisková zpráva

Nick (Ben Affleck) a Amy (Rosamund Pikeová) měli dnes slavit páté výročí. Místo toho ale Nick zjišťuje, že Amy není doma a je tam rozbitý nábytek. Policie začne zmizení vyšetřovat a záhy se objevuje solidní vyšetřovací verze: Amy nebyla unesena, ale zabil ji sám Nick, který pro to měl nezanedbatelné důvody.

Nejnovější film Davida Finchera (podle stejnojmenné knihy) pracuje s konceptem "nespolehlivého vypravěče", což znamená, že od počátku filmu vidíme, co prožívá Nick těsně po zmizení, a je to prokládáno deníkovými zápisky Amy. A záhy je nám jasné, že nemůže být storpocentní pravda oboje najednou. Kdo z nich lže a proč? Kde je vlastně Amy, respektive její tělo?

Zmizelá zdroj: tisková zpráva

Zmizelá má skvěle definované a zahrané nejednoznačné postavy. Nick byl sice ze svého manželství poněkud otráven, ale opravdu by byl schopen svou ženu zabít? Amy byla poněkud otrávena z toho, že musela opustit sofistikovaný New York a odstěhovat se s manželem do vidlákova, ale je opravdu taková mrcha, aby proti němu něco složitého tajně chystala? Nickova sestra Margo (Carrie Coonová) je snad jediný člověk na planetě, který Nickovi bezvýhradně věří, ale i její důvěra dostane povážlivé trhliny, když zjistí, že jí Nick lže ohledně jistých důležitých faktů.

Zmizelá zdroj: tisková zpráva

Vedlejšími postavami pak jsou především dva policejní detektivové a advokát, kterého si Nick posléze najme (Tyler Perry). Plus pár dalších vedlejších (Amyini rodiče).

A mezi nimi vznikne složitá a fascinující pavučina lží, přetvářek a snahy o vzájemné trumfnutí, která trvá skoro dvě a půl hodiny.

Ano, dvě a půl hodiny. Přibližně v polovině filmu dojde k jistým odhalením, která zásadně změní náš pohled na věc, a náhle začíná cosi, co je napínavé o dost jiným způsobem, než předtím, ale pořád to napínavé je. Nebudu zde spoilerovat (pokud se nemůžete dočkat, spoilery jsou na konci článku), ale není úplně snadno definovatelné, co za žánr vlastně tento film je.

Z traileru a propagačních materiálů je jasné, že jde o thriller, což je pravda. Současně jde ale také o zdařilou souperčernou komedii o mezilidských vztazích a jejich rozkladu, a o tom, jak ráda se dnešní média (a veřejnost) nimrají v rozpadajících se životech jiných lidí. Smál jsem se podstatně častěji, než jsem čekal - podobným způsobem, jako jsem se smál u Války Roseových nebo Amerického Psycha.

Zmizelá zdroj: tisková zpráva

Zmizelá má velice chytrý scénář (od samotné autorky knihy!), který si dává velký pozor, aby všechny bizarní zvraty a podvody vysvětlil způsobem, který vypadá poměrně realisticky, a aby nikdo z hlavních protagonistů nebyl svým chováním za idiota. Bylo pro mě vyloženě labužnické sledovat třeba to, jak se Nick dopouští drobných prohřešků (nějakou drobnost zatají, před kamerami se nevhodně usměje), které se postupně nabalují a vedou k tomu, že ho začne mít celá země za zrůdu.

Jde o jeden z nejkomornějších Fincherových filmů a nekoná se tedy žádné prolétávání kamery skrz klíčovou dírku a konvici). Přesto jde ale po řemeslné a technické stránce o naprosto špičku. Za vypíchnutí stojí především kamera (kdy třeba scéna z opuštěného obchoďáku s bezdomovci je působivější než v lecjakém hororu) a totálně bizarní hypnotická hudba (obsahující například zvuky starého modemu) od dua Reznor / Ross.

zdroj: Archiv

Zmizelá není film, který bych označil za revoluci v jakémkoliv smyslu. Je ale po všech stránkách tak solidně natočený a funguje tak dobře a přehledně (vzhledem ke své superkomplikované zápletce), že mi nezbývá, než ho obdivovat.

Hodnocení: 90 %

SPOILERY - SPOILERY - SPOILERY

Po mnoha a mnoha složitých zvratech (např. "Nick má mladičkou milenku") se přibližně v polovině filmu dozvíme to nejzásadnější:

Amy ve skutečnosti žije, od Nicka utekla a velmi sofistikovaně všechno narafičila tak, aby byl popraven za její vraždu, čímž se mu pomstí za to, jak jí zničil život. Nick zjistí pravdu, zajistí si kvalitního právníka, ale pořád nemá pro svou verzi žádné důkazy.

Amy si mezitím užívá svou novou identitu v jiném státě, ale je shodou okolností okradena o všechny peníze, takže jí nezbývá, než se obrátit na svou bývalou lásku, Neila Patricka Harrise (no homo), kterému napovídá, že utekla od Nicka, který jí vyhrožoval smrtí.

Následně Amy Harrise velmi brutálně zavraždí, vrátí se zakrvavená k Nickovi a vysvětlí policii, že ji unesl Harris, každý den ji sodomizoval, ale jí se podařilo utéct.

V závěru tedy nastane ironická situace, kdy Amy i Nick mají toho druhého za špínu, podvodníka, případně vraha, ale pro oba je nejvýhodnější tvářit se před celým světem jako šťastní milující manželé a udělat si děťátko. Prostě americký sen.


Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Nominace na Oscary jsou venku, které filmy nakonec zabodují? Zkoušíme hádat!

Nominace na Oscary jsou venku, které filmy nakonec zabodují? Zkoušíme hádat!

15. 1. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Nominace na Oscary jsou známy, my však nabízíme naše vlastní tipy, který film by to nakonec mohl vyhrát. Bude to Grandhotel Budapešť, nebo půjdoe členové akademie mnohem více směrem k vážnějším filmům? A co herečky? Má šanci životní výkon Julianne Moorové, nebo naopak zaboduje Rosamunde Pike, coby zmizelá žena? Zkuste tipovat s námi.
Knižní Zmizelá před dvěma lety povýšila detektivku na novou úroveň

Knižní Zmizelá před dvěma lety povýšila detektivku na novou úroveň

30. 9. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Filmové adaptace populárních knih jsou osvědčeným způsobem, jak divákům naservírovat originální zápletku a zároveň mít alespoň trochu jistý výdělek. Drama Zmizelá, které do kin v těchto dnech převede stejnojmenný román spisovatelky Gillian Flynnové, však přeci jen určitou výjimkou z pravidla – na plátně totiž nepředvede další brakovou zápletku, naopak i přes krimi elementy zůstává pevně zakotveno v tradici literatury zobrazující psychologické aspekty běžné reality. 
Velký návrat režiséra Davida Finchera se jmenuje Zmizelá

Velký návrat režiséra Davida Finchera se jmenuje Zmizelá

29. 9. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Americký režisér David Fincher patří ke stálicím hollywoodského nebe. Jeho filmy jsou komerčně úspěšné a současně baví i přísnou obec kritiků. Podle všeho to vypadá, že se snímkem Zmizelá dorazí do kin taková menší filmová událost!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.