Zlatý glóbus za nejlepší film i režii získal Cameronův Avatar

18. 1. 2010 - 8:58 | Téma | red

Zlatý glóbus za nejlepší film i režii získal Cameronův Avatar zdroj: tisková zpráva

Zlatý glóbus za nejlepší film dnes v Los Angeles získala výpravná sci-fi Avatar. Jeho tvůrce a režisér James Cameron také obdržel cenu za nejlepší režii. Největší favorit 67. Zlatých glóbů, tragikomedie Lítám v tom, proměnila jenom jednu ze šesti nominací. Nejlepším zahraničním filmem se stala Bílá stuha rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Zlaté glóby, které oceňují filmová i televizní díla, jsou považovány za předzvěst Oscarů.

Cameron si z letošních Zlatých glóbů odnáší stejné ceny jako před 12 lety, kdy získal cenu za režii a nejlepší film za Titanic. Při předávání připomněl ekologické poselství svého snímku.

"Avatar po nás chce, abychom viděli, že je vše propojené, všichni lidé navzájem i my se Zemí. A pokud musíte cestovat čtyři a půl světelného roku na jinou, vymyšlenou planetu, abyste tento zázrak, který tu máme přímo před sebou, ocenili, tak to je prostě zázrak kinematografie, to je to kouzlo," řekl Cameron.

Avatar: Strom života zdroj: tisková zpráva

Nejlepší herečkou se stala Sandra Bullocková za roli ve sportovním dramatu The Blind Side, mezi muži toto ocenění obdržel Jeff Bridges za ztvárnění role stárnoucího country zpěváka ve snímku Crazy Heart. Nejlepší komediální roli ve filmu podle asociace zahraničních filmových novinářů a kritiků, která ceny uděluje, ztvárnila Meryl Streepová ve filmu Julie a Julia. Nejlepším mužem v komediální úloze pak byl Robert Downey Jr. za pojetí titulní role ve snímku Sherlock Holmes.

Sherlock Holmes

Co se týče počtu získaných ocenění, tak letos Zlatým glóbům žádný snímek nedominoval. Kromě Avatara po dvou soškách získal i animovaný snímek Vzhůru do oblak a drama Crazy Heart. Tragikomedie Lítám v tom s Georgem Clooneym v hlavní roli obdržela pouze cenu za nejlepší scénář, kterou převzal její režisér Jason Reitman a scénárista Sheldon Turner.

Lítám v tom zdroj: tisková zpráva

Tříhodinová show měla letos poprvé po 15 letech moderátora, kterým se stal Ricky Gervais známý ze seriálu Kancl. Osmačtyřicetiletý Brit hned v úvodu dostál své pověsti prostořekého komika. "Podívejte se na ty skvělé tváře tady v sále. Připomíná mi to některá báječná díla, která letos vznikla ... v operačních sálech plastických chirurgů," řekl k velkému pobavení hollywoodské elity v publiku.

Během slavnostního večera ale zazněla i vážnější nota, když herečka Nicole Kidmanová předávající jednu z cen připomněla situaci Haiti, jež v úterý zasáhlo ničivé zemětřesení. Hvězdy v sále i diváky u televizních obrazovek vyzvala, aby v pátek nezapomněli na televizní charitativní maraton Naděje pro Haiti, který bude moderovat Clooney. Kidmanová rovněž stejně jako další umělci v sále měla na šatech speciální stužku na podporu lidí z tohoto karibského ostrova.

Vzhůru do oblak zdroj: tisková zpráva

Kromě Kidmanové na pódium přišel udělit ocenění například i člen legendárních Beatles Paul McCartney. "Animace není jenom pro děti, ale i pro dospělé, kteří berou drogy," odtušil, než nejlepším animovaném filmem vyhlásil Vzhůru do oblak z dílny studia Pixar. Nedlouho poté si ale vyslechl i vtip na svou adresu.

"Přiletěli jsme stejným letadlem. Ale nemluvili jsme spolu. Já seděl vepředu v první třídě a on vzadu v ekonomické. Šetřil. Taky utratil pořádnou kupu peněz," řekl Gervais v narážce na McCartneyho předloňský rozvod, který hudebníka přišel na 24,3 milionu liber.

Předávání Zlatých glóbů se tradičně zúčastnila řada známých osobností, například herečky Julia Robertsová či Penelope Cruzová, anebo herci Harrison Ford, Tom Hanks či Robert De Niro. Ten spolu s Leonardem DiCapriem předal cenu za celoživotní dílo americké režisérské legendě Martinovi Scorsesemu.

Hollywoodská asociace zahraničních korespondentů, která ocenění uděluje, má 83 členů. Vedle pořádání cen se věnuje i charitativní činnosti, Scorsese dnes například ocenil její podíl na záchraně důležitých filmových děl minulosti.

Informovali jsme Vás:

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.