Život je život - recenze nové komedie s Ondřejem Vetchým v hlavní roli

21. 5. 2015 - 19:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Život je život - recenze nové komedie s Ondřejem Vetchým v hlavní roli zdroj: tisková zpráva

To nejhorší, co můžete udělat po návratu ze zahraničí, když chcete dohnat počet recenzí v daném týdnu, je vyrazit na film domácí provenience. Já šel zahnat bolest po vytržení zubu na Život je život a učinil jsem pevné rozhodnutí. Snímky z našich luhů a hájů budu raději i nadále vynechávat.

Říkal jsem to vždycky, že nemám rád české filmy a vždycky jsem to schytával, že nejsem dostatečně sluníčkový a tolerantní. Říkali mi to třeba známí, co dokázali vstřebat Pelíšky šestkrát v jednom roce. Já se prostě za svoji lásku k vysokorozpočtovým blockbusterům hollywoodské provenience nestydím. Doba tragikomických blábolů je naštěstí pryč a komediální žánr občas přinese i do našich stojantých vod pozdvižení (třeba Okresní přebor), ale většinou je to bída.

V této kategorii se pohybuje i třeskutě zábavná jízda v podání Ondřeje Vetchého, který hraje permanentně zasněného muže, co si představuje, že je tajným policistou. No a je to venku. O tom je vlastně celý film. Pointa prozrazena. Walter Mitty byl kouzelně nesmělý a jeho sny měly důvod být a bavit nás. Franta v podání Vetchého by raději neměl snít vůbec. Je to prostě nic-chlapík.

zdroj: bontonfilm.cz

Napadlo mne hned několik titulků, kterými bych s chutí film sestřelil. Komedie, která bezostyšně kopíruje. Cieslar si oblíbil belmondovskou legendu a nevyrostl z toho. Předvídatelný brak, kterému vévodí kopírování. No, neudělal jsem to nakonec a zvolil cestu, v níž i celkem servilně lákám na Vetchého v hlavní roli.

Takže já naprosto chápu, proč Milan Cieslar natočil Život je život, který snad trochu volně navazuje na komedii Láska je láska. Už příliš dlouho se u nás dělaly filmy s přívlastkem. Všechny ty rozjuchané komedie z let devadesátých, ale i let následujících musely s něčím vyrovnávat. A jediný, kdo točil "postaru", byl Troška. Absolutně nemám tendenci hanět jeho Kaměňáky, nejsem jejich divákem, ale nějak se je snažím pochopit. Cieslar se rozhodl udělat crazy komedii, která bude jen bavit a ukazovat dva rozdílné světy. V jednom žije František (Vetchý) jako obyčejný fotřík - trochu akurátní chlapík, ale vlastně jinak celkem v pohodě. V druhém světě se odehrávají jeho neohrožené eskapády v roli agenta. Problémem je, že oba světy jsou rozdílné a ten z nich necítíte.

V jednom je Franta typickým uniformovaným nýmandem na policejní stanici, v dimenzi představ sice už není zoufalec, ale zoufalý je film po technické stránce, scénáři a mnoha dalších detailech.

Život je život zdroj: tisková zpráva

Ve chvíli, kdy František řeší s manželkou (Simona Stašová) rodinné trable, se snad můžete pobavit. V okamžiku náznaku pseudoakce, přehrávaného "agentství" se prostě jen stydíte. Je vám trapně a litujete herce, kteří v těch škvárech musejí hrát, aby se uživili.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.