Zemřel francouzský filmový režisér Claude Chabrol

13. 9. 2010 - 15:00 | Téma | red

Zemřel francouzský filmový režisér Claude Chabrol zdroj: tisková zpráva

Ve věku 80 let zemřel dnes ráno francouzský filmový režisér Claude Chabrol, jeden z nejvýznamnějších představitelů francouzské nové vlny. Agentuře AFP to dnes řekl šéf kulturního odboru pařížské radnice Christophe Girard.

"Claude byl ztělesněním radosti ze života. Nemohu uvěřit tomu, že je mrtvý," řekl televizní stanici RTL francouzský herec Gérard Depardieu. "Měl v sobě všechno - filmovou historii, vášeň, kus dítěte, smysl pro humor i radost," dodal Depardieu, který hrál hlavní roli v Chabrolově posledním celovečerním filmu Bellamy.

Chabrol má na svém kontě přes padesát filmů. K těm nejznámějším patří Krásný Serge, Paní Bovaryová, Tiché dny v Clichy, Slavnost, Díky za čokoládu, Řezník, Nevinní se špinavýma rukama nebo komedie Zvíře s Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli. Společně s Francoisem Truffautem a Jeanem-Lucem Godardem patřil k předním představitelům francouzské nové vlny.

Na slavného filmaře dnes zavzpomínal také jeden z jeho souputníků, francouzský režisér Claude Lelouch. "Ve světě filmu se pohybuji již 50 let. A během těchto padesáti let jsem s Chabrolem vždy kráčel bok po boku. Vždy, když jsem dokončil některý ze svých snímků, Chabrol zrovna uváděl do kin nějaký svůj. Někdy jsme byli přátelé a někdy konkurenti, pro mne to ale bylo velké dobrodružství nové vlny," uvedl Lelouch, podle něhož se v Chabrolovi snoubil revoluční přístup s filmovou tradicí.

K Chabrolovým oblíbeným žánrům patřily především detektivky. Ve svých filmech se netajil obdivem k mistrovi filmového hororu Alfredu Hitchcockovi. Dokázal ale také uplatnit svůj smysl pro humor nebo pro psychologická dramata. Pro filmové plátno objevil například talent Isabelle Huppert, která v současné době patří k nejuznávanějším francouzským herečkám. V roce 2009 byl za celoživotní přínos světové kinematografii oceněn na festivalu Berlinale.

"Claude Chabrol byl výjimečný tvůrce a výjimečný režisér. Díky své schopnosti zachytit ty nejjemnější sociální rozdíly byl považován za Balzaca. Díky smyslu pro humor a určité neurvalosti byl považován za Rabelaise, vždy ale zůstal sám sebou, v životě i ve svých filmech a jsem si jistý, že nám bude všem chybět," litoval odchodu velkého režiséra francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.