Želvy Ninja se vrací jako velký hit, začínaly však jako parodie

22. 8. 2014 - 22:00 | Téma | Ladislav Loukota

Želvy Ninja se vrací jako velký hit, začínaly však jako parodie zdroj: tisková zpráva

Želvy Ninja vznikly jako parodie, ale proslavily je až hračky. Přesto se právě z této partičky hrdinných želvích postaviček stal velký kult, který zamával i u nás několika generacemi dětí.

Je ironií osudu, že ač se nynější Želvy Ninja snaží přiblížit úspěchům filmových marvelovek (v adaptaci odlehčeného komiksu) a série Transformers, původní komiksové Želvy první zmíněné jméno parodovaly, a podobu s druhým jejich autoři nakonec označili za chybu. Pojďme ale popořadě. Když totiž nic jiného, náhled do vzniku a proslavení želvoninjovského komiksu a jeho následovníků nejlépe osvětlí, co od nového želvího filmu čekat a co naopak nikoliv.

Želvy Ninja zdroj: tisková zpráva

Parodie na Marvel

Koncept Želv Ninja byl produktem hladových mozků dvojice mladých, nezaměstnaných kreslířů Kevina Eastmana a Petera Lairda. Při svých geekovských seancích na podzim roku 1983 vymysleli Želvy jako dostatečně ujetý nápad, který by parodoval právě tehdy populární komiksové typy temnějších superhrdinů na cestě za pomstou – jmenovitě Ronina Franka Millera nebo marveláckou sérii Daredevil. Samotný vznik Želv Ninja v prvním komiksu je ostatně úmyslně braný jako přes kopírák z marvelvského Daredevila. Radioaktivní barel jen tentokrát nezasáhne jeho, ale několikero malých želviček...

zdroj: Cinemart

Argument, že Želvy Ninja působí jako laciná kopie serióznějších antihrdinů, tak vyznívá do prázdna – právě tak totiž dle vize Eastmana a Lairda mají Želvy Ninja působit. Dvojice ostatně plánovala pouze vydání jediného a náležitě uzavřeného příběhu. A jelikož stále neměla smlouvu vydavatelů, učinila tak správně amatérsky.

Peníze pro tisk kopií komiksu získali z vlastních prostředků – čát z nich pocházela z vrácených daní, část z úspor a část od Eastmanova strýce. Celkově jim umožnily zafinancovat vznik pouhých 3000 kopií komiksu a jedinou reklamu.
I ta však stačila, aby jim začaly chodit objednávky. Eastman s Lairdem založili společnost jménem Mirage Studios (název zvolili z toho důvodu, že pracovali doma a žádné pevné studio neexistovalo), prodali dalších 6000 kopií prvního čísla a splatili své dluhy.

Želvy Ninja zdroj: tisková zpráva

Ačkoliv měli být Želvy Ninja původně uzavřeným příběhem – vydání ostatně končí porážkou hlavního záporáka – oběma autorům došlo, že možná Želvy Ninja ukrývají daleko více potenciálu a od roku 1985 vytvořili několik dalších pokračování jejich příběhů. Svého času jich prodali přes 135 tisíc kusů.

Přerod do dětské látky

Originální komiksové Želvy Ninja nebyly zrovna látkou určenou pro nejmenší čtenáře. Hlavní hrdinové si při porcování lidských nohsledů nebrali servítky jak co do brutality, tak ani výrazů. Jedním z jejich spojenců byl ostatně maskovaný bojovník proti zločinu, který zahalený do hokejové masky psychopaticky mlátil baseballovou pálkou i ty nejmenší kriminálníky.

Ninja Turtles zdroj: tisková zpráva

To se však brzy mělo změnit, růstu nové komiksové značky si totiž v roce 1986 povšimli fachmani z hračkářského koncernu Playmates Toys s tím, že by želví hrdiny rádi přetavili do výroby akčních figurech a dalších produktů určených pro děti od čtyř do osmi let. Spolu s tím Playmates Toys slíbili i tvorbu navazujícího, Želvy propagujícího animovaného seriálu, který by však z logických důvodů musel být přístupný i pro nejmenší diváky.

Právě sem sahají počátky přerodu drsných, černobíle kreslených Želv Ninja vytvářených pro znalejší čtenáře do barevné partičky pojídající pizzu a trousící triviální, snadno zapamatovatelné hlášky. Právě tyto Želvy si však zřejmě pamatuje většina z nás ze svého dětství a mládí. Změny měly za následek i takové posuny, jako přetavení oponentů Želv do robotů, aby si rodiče nestěžovali na animované zabíjení kreslených lidí. Želvy Ninja byly kompletně překopány tak, aby dokonale prodávaly jakýkoliv produkt, a původní parodické kontury se z nich zcela vytratily.

Začátky de facto rebootované značky sice nebyly snadné, úvodní animovaná minisérie musela být třikrát opakována, aby vůbec získala nějaké publikum. Playmates však nakonec skutečně zarazili na zlatou žílu do roku 1996 tak vzniklo celkem deset řad seriálu, tři celovečerní filmy (jejichž klesající kvalitu ilustruje výskyt rappera Vanilla Ice v druhém díle) a především nekonečná řada merchandisingu, který sahal daleko za hranice obyčejných figurek. Na vrcholu slávy byste želví značku našli na cereálích, videohrách, krabičkách na svačinu, ručnících, skateboardech nebo štětcích na roztírání holící pěny…

Želvy komiks zdroj: tisková zpráva

Za vrcholem slávy?

Byť by se mohlo zdát, že nejpozději od poloviny 90. let značka Želv Ninja už netáhne – desátá řada původního animáku ostatně skončila právě v roce 1996 – při pohledu na čísla se zdá, že opak je pravdě mnohem blíže. Byť totiž producenti už nevydělávali na hromadách merchandisingu, Želvám se v různých inkarnacích stále utěšeně dařilo.

Tak předně se Lairdovi podařilo Želvy alespoň trochu vrátit k základům v animované sérii běžící od roku 2003 do roku 2009. Jak Eastman, tak i Laird se i během zlaté éry želví značky netajili tím, že jim změny vyžádané „zdětštěním“ byly proti srsti. Miliony dolarů na tržbách jim sice do určité míry pomohly náladu napravit, zjevně však nikoliv donekonečna – Eastman tak v roce 2000 svůj podíl prodal.

The-Teenage-Mutant-Ninja-Turtles-In-The-Sewers zdroj: tisková zpráva

Laird si sice o tři roky později prosadil novou, komiksu věrnější sérii, nakonec však i on podlehl a po jejím konci prodal i on svá práva, díky nimž od roku 2012 běží nová a opět velmi populární želví série. Ta se ve statistikách v USA pravidelně objevuje mezi nejpopulárnějšími dětskými seriály pro diváky od 2 do 11 let.

Ani ve filmu přitom značka neuvadala, a to ještě před nynějším velkolepým remakem. V roce 2007 totiž vyšel doposud poslední, čtvrtý film jménem TMNT (u nás opět jako Želvy Ninja), který sice nedostál svému slibu o návrat prapůvodního drsnějšího konceptu, opět však vydělal kolem sta milionů dolarů a potvrdil, že i více než dvě dekády po vzniku mohou Želvy vydělat. Je jenom příhodné, že tentýž rok vyšel i první díl filmových Transformers režiséra Michaela Baye, který se rovněž stal producentem nejnovější filmové inkarnace Želv Ninja.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Želvy Ninja 2 - producent Michael Bay odhalil další detaily

Želvy Ninja 2 - producent Michael Bay odhalil další detaily

3. 5. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Želvy Ninja 2 jsou již delší dobu potvrzeným projektem. Michael Bay, známý americký producent a režisér, oznámil další novinky, které dvojka přinese. Režie se tentokrát ujal Dave Green a a v současnosti už víme detailnější informace o obsazení.
Top 10 nejpopulárnějších trailerů roku 2014

Top 10 nejpopulárnějších trailerů roku 2014

28. 12. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Konec roku je zejména v médiích přehlídkou všelijakých žebříčků a Top 10 čehokoliv. Americký filmový portál The Hollywood Reporter zveřejnil docela zajímavý přehled nejsledovanějších trailerů v roce 2014. Většinu filmových novinek lze v přehledu celkem snadno uhádnout. Na druhou stranu některá umístění překvapují. Hned na první místo se probojovala ukázka s chystaného snímku 50 odstínů šedi. No napadlo by vás to? 
Začíná školní rok - vyrazte s dětmi na filmové odpoledne do kina

Začíná školní rok - vyrazte s dětmi na filmové odpoledne do kina

30. 8. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Začíná poslední prázdninový den, který můžete strávit se svými ratolestmi společně u filmu. Připravili jsme pro vás několik zaručených tipů vhodných k nedělní návštěvě kina.
Želvy ninja - recenze nového letního hitu

Želvy ninja - recenze nového letního hitu

21. 8. 2014 | Recenze | František Fuka

Ještě před pár lety by to byl docela dobrý námět na vtip: "Představte si, jak by asi dopadlyŽelvy ninja, kdyby je zfilmoval Michael Bay!" Teď už tento vtip používat nemůžeme, protože Michael Bay rebootoval Želvy ninja. Tedy, film režíroval Jonathan Liebesman (Světová invaze,Hněv Titánů), ale Bay ho produkoval a celý film rozhodně vypadá jako typická bayovina.
Srpnové herečky - návrat Megan Fox a debut nejpřekvapivější členky Expendables

Srpnové herečky - návrat Megan Fox a debut nejpřekvapivější členky Expendables

7. 8. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

V srpnu začnou letní trháky notně ztrácet na páře – tím největším budou ostatně dost možná Želvy Ninja. Projevuje se to i na jejich nejzajímavějších představitelkách. Když je totiž nejpůsobivější ženskou tváří srpna debutantka ze třetích Expendables, něco tu nehraje. 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.