Zakladatel - recenze

26. 1. 2017 - 12:07 | Recenze | František Fuka

Zakladatel - recenze zdroj: tisková zpráva

Říká vám něco jméno "Raymond Kroc"? Pokud ho neznáte, znáte jistě aspoň jeho dílo, protože nebýt tohoto Američana (s českými kořeny), pravděpodobně bychom dnes u nás nemohli chodit do McDonald's.

McDonald's totiž původně byl maličký podnik s asi pěti restauracemi, provozovaný bratry McDonaldovými. To oni měli ten skvělý nápad, přijít s "rychlým občerstvením", kdy dostanete své jídlo pár desítek sekund po zaplacení.

Neúspěšný obchodník s mixéry Ray Kroc (Michael Keaton) je přesvědčen, že jde o geniální nápad, a nabídne bratrům své služby: Je totiž houževnatý, umí přemlouvat lidi a má velké plány.

Zakladatel je film, od kterého budou různé skupiny diváků čekat různé věci, ale úplně spokojena nebude žádná z těch skupin.

Začátek snímku je spíše komediální, svižný, a natočený až obdivným způsobem. Klidně bych věřil, že jde o reklamní video současného McDonald's, kterým nám chce dát najevo, jak je jejich jídlo dobré, kvalitní, rychlé, a jak je existence celého řetězce oslavou toho nejlepšího v Americe a Američanech. (Mluvím pořád o původní síti McDonald's, provozované bratry McDonaldovými.)

zdroj: Forum Film CZ & SK

Pak je uzavřena smlouva a Kroc začne "předvádět svou magii", což funguje většinou tak, že shání kvalitní lidi jako zaměstnance a ukecává bohaté lidi jako investory. Není to příliš zajímavé a není úplně jasné, jestli ho máme obdivovat, nebo jím pohrdat. Do toho je zběžně naznačeno, že to jeho žena (Laura Dernová) nemá jednoduché, ale nemá ve filmu dost prostoru na to, aby z toho vyplynulo něco zajímavého.

Snad není spoiler napsat, že Kroc nakonec bratry McDonaldovy z firmy McDonald's nekompromisně vyšachoval a začal sám sebe označovat za "zakladatele" McDonald's (odtud název filmu). Pokud o tehdejších událostech nic nevíte, film pro vás pravděpodobně bude zajímavý (některé fígle s nemovitostmi a s mléčnými koktejly jsou skutečně nápadité), ale ne dost zajímavý. Ke konci filmu je Kroc líčen jako vyložený zmrd (ve kterého se změní víceméně skokově), ale závěrečné vysvětlující titulky se zase nesou ve smířlivém, až obdivném duchu.

Michael Keaton je v titulní roli zajímavý a především díky němu stojí za to tenhle film vidět. Ale ani on nedokázal z tohoto příběhu udělat něco, co by mělo nezapomenutelný dramatický (nebo jiný) dopad. Je docela dobře možné, že se to všechno stalo skoro přesně takhle, a proto to celé nemá jasné vyznění a pointu - protože takový je skutečný život.

V tom případě by ale asi bylo lepší natočit o tomtéž pořádný dokument.

P.S: Kdyby film vznikl o pár měsíců později, docela bych věřil tomu, že hlavní hrdina je záměrnou paralelou Donalda Trumpa a všichni Američané jsou pouhé hamburgery, nebo něco v tom smyslu...

Hodnocení: 60%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.