X-Men: Dark Phoenix – recenze posledního dílu comicsové ságy plné mutantů, akce...

10. 6. 2019 - 9:30 | Recenze | Matěj Svoboda

X-Men: Dark Phoenix – recenze posledního dílu comicsové ságy plné mutantů, akce... zdroj: tisková zpráva

Série X-Men dokázala získat comicsovým adaptacím respekt. Tvůrcům se povedlo přenést na plátna příběhy, které byly nejen akční a zábavné, ale mnohdy i ambicióznější, a navíc v nich hráli herci, které si do té doby dovedl představit v podobném žánru málokdo. Po osmi filmech, třech Wolverinech a dvou Deadpoolech to teď X-Meni balí (i když časem snad ještě uvidíme hororovější New Mutants) a dají si chvilku pauzu, aby pak začali znovu a nejspíš jinak. Jak se tohle loučení povedlo?

Popravdě překvapivě dobře, ale do kina ještě nevyrážejte. Překvapivě dobře se noví X-Meni povedli především proto, že se od nich očekával obrovský průšvih. Ten nepřišel, že by to však byl vynikající film, to se také říct nedá. Děj se tentokrát točí kolem Jean Grey, telepatky, která se bojí svých vlastních schopností. Když ji zasáhne podivná vesmírná síla, zjistí, že je mnohem silnější, než bývala a netuší, jak s novou mocí naložit. A stává se nebezpečnou pro své okolí.

Ani její kolegové a parťáci ji nedovedou zastavit, a navíc se objeví hrozba, která může ohrozit celou planetu... Pokud vám tahle zápletka něco připomíná, tak se nepletete. Příběh Dark Phoenix se na plátna podíval už v X-Men: Poslední vzdor, fanoušci ovšem nebyli z téhle starší verze nadšení, protože komplexní drama se tu proměnilo v efektní, ale přeci jen „pouze“ akční show. Ale ani tentokrát z toho nejspíš žádná klasika nebude.

x-men 1 zdroj: tisková zpráva

Scenárista, producent a debutující režisér Simon Kinberg měl kdysi v plánu celý příběh rozdělit na dva filmy, nakonec to nevyšlo, ale bohužel se ani jemu nepodařilo celou Dark Phoenix a její vlastně dost smutný osud procpat do jednoho celovečeráku. Noví X-Meni chtějí řešit strašně moc věcí a nemají na to čas a prostor.

Od spousty zajímavých motivů tak příběh musí utíkat a hromada dějových zvratů a podzápletek tu buď plně nefunguje, nebo působí naprosto zbytečně, jako třeba celá „druhá hrozba“, která by si zasloužila mít samostatný film a nebýt jen přílepek k příběhu Jean. Potíž bohužel tkví i v tom, že mladá generace X-Menů není příliš zajímavá, a především Sophie Turner ze Hry o trůny tu vyloženě zklamává. Na komplikovanou a mnohovrstevnatou roli Jean Grey jednoduše její herectví nestačí a občas je docela bolestivé a smutné sledovat, jak se snaží a prostě to nejde...

x-men 2 zdroj: tisková zpráva

Ale bacha, jsou tu i klady a málo jich také není. Kinberg se totiž pokouší vracet k tomu, co ze série X-Men udělalo klasiku. Nebyla to akce, ale postavy, jejich charaktery a nejednoznačnost jejich chování. Spousta hrdinů tu projde mnohdy dost razantní, obvykle však opodstatněnou změnou. Nudný Beast je po čtyřech filmech konečně zajímavý, a i samotný profesor Xavier tu musí řešit věci, na které on, jeho svědomí a okolí nejsou zvyklí a ani připravení.

V těchhle momentech film funguje, protože Kinberg dává příležitost zazářit těm schopnějším z herců, které má na place. A popravdě po opulentních Avengers: Endgame je docela fajn koukat se na comicsovku, jejíž tvůrci se nebojí zpomalit a nechají svoje hrdiny, aby seděli v kuchyni u stolu a povídali si.

x-men 3 zdroj: tisková zpráva

Naštěstí nedojde jen na povídání, protože Kinberg samozřejmě ví, že comicsovka bez akce by asi fandy moc nepotěšila. Ti ale byli právě z akce nejvíc nervózní, zvlášť když se ukázalo, že náročné přetáčky, kvůli nimž se premiéra odkládala o několik měsíců, se týkaly hlavně akčního finále. Výsledek? Celý závěr s bitvou v jedoucím vlaku je skvělý! Kinberg nestříhá jako o život a všechno je krásně vidět, triky jsou stoprocentní, a především každý z X-Menů tu dostane šanci předvést, co umí. Skvěle se na to kouká a Magneto nikdy nebyl takový borec.

x-men 4 zdroj: tisková zpráva

I díky výtečnému závěru tak může mít člověk po X-Men: Dark Phoenix pocit, že viděl lepší film, než jakým poslední díl mutantské ságy ve skutečnosti je. Finále je po akční stránce vynikající a dává zapomenout na fakt, že po plátně se do té doby pohybovala hromada ne moc schopných herců a že i přes zajímavé dialogy a vývoj postav je samotný příběh vlastně jen povrchně nakousnutý. Celkově to ale bez problémů stačí na fajn comicsovou podívanou. A důstojné rozloučení s celou sérií.

Hodnocení: 3/5

zdroj: Cinemart

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

7 filmových sérií, které končí příliš pozdě

7 filmových sérií, které končí příliš pozdě

17. 6. 2019 | Téma | Václav Rybář

V nejlepším se má přestat. Jenže je to umění, které hollywoodští producenti a tvůrci televizních i filmových seriálů málokdy ovládají.
7 filmů, které jsou lepší díky přetáčkám na poslední chvíli

7 filmů, které jsou lepší díky přetáčkám na poslední chvíli

12. 6. 2019 | Téma | Václav Rybář

Do kin vstoupili poslední X-Meni pod hlavičkou studia 20th Century Fox. Problematickou produkci se přetáčkami povedlo jakž takž zachránit. Je to spíše náhoda nebo pravidlo?
Pět důvodů, proč jsou X-Meni klasika

Pět důvodů, proč jsou X-Meni klasika

11. 6. 2019 | Téma | Matěj Svoboda

S filmem X-Men: Dark Phoenix se filmoví a comicsoví mutanti na chvilku loučí. X-Meni patřili pod studio Fox, které nedávno koupilo studio Disney a Wolverine, Storm, Magneto a profesor Xavier se tak najednou octli pod kontrolou party lidí, kteří šéfují i Avengers. A teď se musí nějak vymyslet, jak tyhle dva světy spojit. Až se X-Meni za pár let vrátí (a oni se vrátí), budou nejspíš vypadat úplně jinak. Důvodů, proč vzpomínat na ty, které letos uvidíme naposledy, ale není málo. Čím vším se tahle série zapsala do filmové historie?
X-Men: Dark Phoenix předvádí všemocnou Jean Grey

X-Men: Dark Phoenix předvádí všemocnou Jean Grey

28. 2. 2019 | Trailery | Adam Homola

Společně se Spider-Manem to byli právě X-Meni, kteří nastartovali komiksovou mánii v kinech a kterým může Marvel za takhle velké nakopnutí žánru děkovat. X-Meni mají svůj konec ale na dohled, alespoň tedy ve své stávající podobě.
Dark Phoenix: do kin míří asi poslední X-Meni tak jak je známe

Dark Phoenix: do kin míří asi poslední X-Meni tak jak je známe

27. 9. 2018 | Trailery | Adam Homola

První oficiální trailer na Dark Phoenix, tedy nové X-Meny, je konečně tady. Možná taky půjde o poslední X-Meny v téhle sestavě, v tomhle střihu a stylu. Mutantí partička totiž přechází pod Disneyho, dohlížet na ni bude šéf Marvelu Kevin Feige a to se budou dít věci.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.