Vyšla kniha o herci, režisérovi a autorovi Ladislavu Smoljakovi

14. 10. 2010 - 12:00 | Téma | red

Vyšla kniha o herci, režisérovi a autorovi Ladislavu Smoljakovi zdroj: tisková zpráva

Kolegové z Divadla Járy Cimrmana představili v Praze knihu fotografii, jenž připomína oblíbeného herce, režiséra a scenáristy Ladislava Smoljaka. Má název Ladislav Smoljak hrající, bdící a vyšla v nakladatelství Fragment.

"Chtěli jsme udělat knížku, která by fotograficky vzpomínala na Láďovo působení v Divadle Járy Cimrmana. Protože on se v posledních letech svého života svěřil, že po tom, co vyzkoušel spoustu řemesel, zjistil, že nejlepší chvíle strávil právě na jevišti v našem kolektivu," řekl ČTK o zrodu publikace Smoljakův dlouholetý kolega Zdeněk Svěrák. Ladislav Smoljak zemřel letos v červnu ve věku 78 let.

Výběr omezili především na fotografie z představení; Smoljak hrál ve všech patnácti komediích - od Aktu až do Českého nebe. "Připojili jsme k nim jen krátké popisky a já jsem k tomu napsal předmluvu," dodal Svěrák.

Smoljak byl spoluautorem a režisérem všech her a seminářů populárních cimrmanologů, které ani po jeho smrti neopustily repertoár divadla. Stránky knihy prostřednictvím devadesáti snímků z jeviště i zákulisí připomínají jeho nezapomenutelné role i chvíle strávené mimo divadelní prkna.

Marečku, podejte mi pero!

Podle Svěráka se jeho dlouholetý kamarád a spolupracovník stal tvůrcem a strážcem cimrmanovské politiky. Věděl, že toto divadlo neškolených herců stojí na vtipném textu a jako jeho režisér tomuto textu sloužil. "Jeho herectví bylo úsporné a k takovému nás také nabádal," napsal Svěrák v předmluvě. Připomněl, že první Smoljakovou rolí byl učitel Láďa v komedii Akt. Závěrečnou úlohou byl učitel národů Komenský v Českém nebi. Zahrál si ji naposledy 27. května v žižkovském divadle, pouhých devět dní před smrtí.

Na fotografiích je Smoljak zachycen při práci i uprostřed svých přátel. Mimo jiné s Václavem Havlem, Ivanem Hlasem a také výtvarníkem Ladislavem Suchánkem, který mu k pětasedmdesátinám přišel zahrát na klarinet.

Jen několik dnů poté co Ladislav Smoljak zemřel byla uvedena na trh autorská knihy nazvaná Jára Cimrman - Génius, který se neproslavil, na které spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem a Jaroslavem Weigelem. Tato obrazová kronika prostřednictvím tří desítek "zaručeně pravých" samostatně vyjímatelných dobových dokumentů mapuje život a dílo největšího českého velikána. Představuje ho jako divadelního principála, filmaře, hudebního skladatele, filozofa, pedagoga, vynálezce, cestovatele, sportovce, historika, lékaře, kriminálníka, kriminalistu a dokonce i jako milovníka.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.