Vůz, v kterém jezdil Sean Connery jako James Bond se prodal za 74 milionu

29. 10. 2010 - 14:41 | Téma | red

Vůz, v kterém jezdil Sean Connery jako James Bond se prodal za 74 milionu zdroj: tisková zpráva

Za 2,6 milionu liber (asi 74 milionu korun) byl dnes v Londýně vydražen sportovní vůz Aston Martin DB5 z roku 1964, který ve filmech o Jamesu Bondovi řídil první představitel agenta 007 Sean Connery.

Aukční síň RM Auctions původně očekávala, že se stříbrný vůz prodá aspoň za 3,5 milionu liber, ale nakonec projevili zájem jen dva kupci. "Je to pořád hodně peněz a nemyslím, že je někdo zklamán," komentoval výsledek mluvčí RM Auctions.

Vůz je jedním ze dvou originálních Aston Martinů, které Connery řídil ve snímcích Goldfinger a Thunderball. Stal se jedním z nejslavnějších "filmových" automobilů a každý fanoušek bondovek ví, že má rotující poznávací značku, neprůstřelný vysunovací štít na zádi, samopaly, kouřovou clonu, rozprašovač oleje na silnici, předchůdce satelitní navigace i skrytý knoflík na řadící páce, který - alespoň ve filmu - katapultoval přední sedadlo.
Vůz dal do dražby americký rozhlasový moderátor Jerry Lee, který ho koupil v roce 1969 za 12.000 dolarů. Od té doby ho měl doma a jen zřídka ho ukázal na veřejnosti. Podle RM Auctions je v perfektním stavu a má najeto jen 30.000 mil (48.000 kilometrů).

Autor Bonda Ian Fleming ve svých románech slavného agenta původně posadil do svého oblíbeného bentleye. Filmaři se ale rozhodli pro Aston Martin, kterému pak účinkování v Goldfingerovi přineslo výrazný nárůst prodeje. Druhý Aston Martin DB5, který Connery ve filmech řídil, byl ukraden v roce 1997 a nebyl nikdy nalezen.

Bondův Aston Martin byl prodán v rámci aukce luxusních a unikátních automobilů v londýnské Chelsea. Jeho nový majitel dostane s vozem i pobyt v sídle Iana Fleminga na Jamajce.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.