Válečné drama podle skutečné události: Na život a na smrt od Petera Berga

9. 1. 2014 - 19:30 | Téma | Ladislav Loukota

Válečné drama podle skutečné události: Na život a na smrt od Petera Berga zdroj: tisková zpráva

Mise speciální jednotky s cílem eliminovat uprostřed afgánských hor vůdce povstalců se fatálně nezdaří a čtveřice vojáků musí utíkat doslova jako o život – podobná zápletka je v moderních akčních a válečných filmech k vidění asi jenom „dvanáctkrát do tuctu“, ve snímku Na život a na smrt od režiséra Petera Berga (Království, Hancock, Bitevní loď) však kopíruje skutečnou událost z Afgánské války.

Předtím než si rozebereme fatální neúspěch Operace Red Wings, která stála filmu předlohou, je nejprve třeba zmínit samotnou persónu Petera Berga. Právě na ní totiž zřejmě bude stát váš celkový dojem z filmu.

 Berga zřejmě od pohledu poznají i filmoví laici jako jednoho z doktorů devadesátkového seriálu Nemocnice Chicago Hope. Už v jeho průběhu si však vedle herectví rychle osvojoval i režisérské zkušenosti, které kulminovaly jeho prvotním debutem, mírně nadprůměrnou černou akční komedií Šest pohřbů a jedna svatba (neplést si s britskou romanťárnou Čtyři svatby a jeden pohřeb!).

Peter Berg zdroj: tisková zpráva

Od té doby Berg ušel kus cesty, přesto stále zůstává rozporuplným tvůrcem Hollywoodu – Berg je totiž co do svého stylu jednou z nejlepších hollywoodských „kopírek“. Zatímco jiní současní nejvýdělečnější američtí režiséři mají svůj nezaměnitelný, byť po čase tak trochu krkem lezoucí styl (otočky Michaela Baye, světelné efekty J.J. Abramse, ...), Berg si nápady a styly bere prakticky odkudkoliv – díky tomu je sice schopný natočit širokou paletu žánrů, zároveň však působí poněkud genericky.

V jeho filmografii tak najdeme akční thriller Království (tak trochu variace na Černý jestřáb sestřelen), polo-parodickou superhrdinskou komedii Hancock (variace na moderní komiksové filmy) i trikový velkofilm Bitevní loď (variace na Transformers). Kdo by tak od jeho nejnovějšího Na život a na smrt čekal něco unikátního, bude pravděpodobně zklamán. Více než cokoliv jiného však Berg platí za dříče, který svou hrubost dohání velkou snahou…

Mise, která nevyšla

Bergův nejnovější film vychází ze stejnojmenné nefikční knihy, v originále Lone Survivor, kterou v roce 2007 sepsal člen jednotky Navy SEALs Marcus Luttrell spolu s ghostwriterem Patrickem Robinsonem. Bez vyzrazování zápletky jen řekněme, že kniha i film popisují nezdařenou Operaci Red Wings z roku 2005, při níž byla čtveřice vojáků jednotky Navy SEALs vysazena na území Tálibánu s cílem zajmout nebo zabít regionálního tálibánského lídra Ahmada Shaha.

lone-survivor-still zdroj: tisková zpráva

Američané však na místě objevili větší než malý počet nepřátelských vojáků, navíc je údajně odhalil i jeden z místních civilistů. Speciální jednotka se tak ocitla v nepříznivé situaci, bez podpory a hluboko v nepřátelském území. Jejich ústup se neobešel bez velkých ztrát, oficiální součet bitvy navíc tvrdí, že značným neúspěchem byla i záchranná operace dalších koaličních vojsk.

Nebudeme se příliš hnípat v konci Luttrellova vypravování o celé nezdařené misi, protože by tím došlo na prokecnutí filmové story, vypíchněme však, že v době vydání byla velmi kladně hodnocena jako spojení „zobrazení americké vojenské kamaráderie“ spolu s pozitivním hodnocením „afgánské lidskosti“, což není úplně typické posudekknihy pojednávající o vojenské operaci. Bergův film Na život a na smrt se má nést ve stejném duchu – Berg sám kvůli věrohodnosti bydlel s Luttrellem, setkal se s rodinami padlých vojáků, dokonce se stal i prvním civilistou přiděleným k Navy SEALs, když spolu s nimi pobyl měsíc přímo v Iráku.

Do role členů utíkajícího komanda pak obsadil mimo jiné Marka Wahlberga (Tři králové, Hříšné noci), Taylora Kitsche (John Carter, Bitevní loď), Emila Hirsche (Útěk do divočiny) či Bena Fostera (třetí díl X-Menů, Pandorum, 30 dní dlouhá noc), ve vedlejší roli jako jeden z členů záchranářského týmu se pak objeví i Eric Bana, který si v obdobnou postavu zahrál už v Černý jestřáb sestřelen.

zdroj: Archiv

Výsledek prý sice oplývá větší než malou porcí armádního patosu, která nemusí oslovit průměrného diváka, zároveň se však může vymluvit na předlohu z pera skutečného veterána. A například Justin Chang v recenzi pro prestižní časopis Variety označil Na život a na smrt za „nejdrsnější a nejvěrohodnější americký válečný film od snímku Černý jestřáb sestřelen“. Je-li tomu tak skutečně, nebo jde o další polo-úspěch, můžete sami zkusit od tohoto čtvrtka. Naši recenzi si můžete přečíst zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.