V oku tornáda - recenze nového katastrofického filmu

11. 8. 2014 - 20:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

V oku tornáda - recenze nového katastrofického filmu zdroj: tisková zpráva

Katastrofické filmy jsou dlouhodobě výsadou hollywoodských studií, které tak demonstrují svoji nadvládu v trikových efektech. Zbrusu nový snímek ukazující ničivou sílu větru nazvaný V oku tornáda se snaží na příbězích několika bezvýznamných postav nakrmit diváka digitálními záběry na ničivé tornádo, které pustoší malé městečko Silverton.

V oku tornáda je dalším tuctovým snímkem, který vlastně vůbec nepotřebuje režiséra. Postavy a jejich osudy už dávno napsal někdo jako Roland Emmerich a pravděpodobně má doma i jejich databázi, kterou prodává těm tvůrcům, kteří chtějí natočit také destruktivně apokalyptický film. Upřímně, V oku tornáda je jen slabým odvarem toho, co vzniklo v minulosti. Nikdo už mne neohromí tím, že nějaké město pustoší vítr. V době, kdy už za sebou máme pády komet, brutálně rozehřátá zemská jádra a příchody klimatických změn, je prostě tornádo jen zatočený vítr, co rozbourá velmi rychle americké dřevostavby.

zdroj: Foto: Warner Bros

Na druhou stranu obyčejná zápletka nijak snímku neškodí. Rozhodně jsem však měl pocit, že sleduji o dost starší film Twister, do něhož někdo doplnil o ždibec lepší vizuální efekty a rozhodl se neobsadit žádné velké a drahé hollywoodské hvězdy. V hlavní roli je zde přeci jen vítr a k tomu není třeba předraženého herce, který beztak jen bude pronášet meteorologické poučky. Velmi rychle zapomenete na to, o čem je ta část filmu, kde nic nefouká. Je po pravdě řečeno úplně o ničem. Důvodem vzniku takového škváru evidentně byla snaha přilákat lidi na 4D efekty do kinosálů, kde s nimi budou kymácet židle a nastydnou od puštěného ventilátoru.

V oku tornáda zdroj: tisková zpráva

Prvních třicet minut filmu je klasická seznamka s místem tragédie a hlavními postavami. Dialogy jsou úděsně špatné a velmi rychle pochopíte, že režisér Steven Quale se ani trochu nesnažil natočit něco víc a šel tou nejvyšlapanější cestičkou, kterou daný žánr nabízí. V první části čekáme na úder tornáda, které pak svým příchodem zcela přenechává řízení filmu v rukou počítačových mistrů. 

Od toho okamžiku ve filmu všechno létá, co jde urvat a utrhnout ze země, to se také utrhne a bezejmenné postavy do toho křičí.

V oku tornáda zdroj: tisková zpráva

Nejsem meteorolog, abych mohl říci, že jde o věrohodně natočený průběh tornáda. Nikdy jsem něco takového nezažil. Ale bavilo mne se na to dívat. Jen nechápu, proč prostě někdo nenatočí přehnaně brutální záběry bez zoufalých dialogů. Nepotřebuji je k tomu.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.