V Benátkách začíná Mezinárodní filmový festival

1. 9. 2010 - 13:30 | Téma | red

V Benátkách začíná Mezinárodní filmový festival zdroj: tisková zpráva

Letošní 67. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který bude slavnostně zahájen dnes, 31.srpna a skončí 11. září, nabídne v hlavní soutěži o nejvyšší ocenění, Zlatého lva, 24 filmů z 12 zemí. Letos je na festivalu zastoupena i Česká republika režisérem Janem Švankmajerem s jeho filmem Přežít svůj život.

Předsedou poroty bude americký režisér Quentin Tarantino. Sedmačtyřicetiletý režisér, scenárista a herec už měl stejnou roli na filmovém festivalu v Cannes v roce 2004. Porota pod jeho vedením tehdy udělila hlavní cenu, Zlatou palmu, dokumentárnímu filmu amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11, který ostře kritizoval tehdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího.

Za celoživotní dílo na benátském festivalu obdrží Zlatého lva čínský režisér působící v Americe John Woo, který se dostal do povědomí diváků zejména filmy Lepší zítřek a Zabiják.

Českou republiku zastupuje režisér Jan Švankmajer se svým nejnovějším filmem Přežít svůj život, který bude uveden mimo hlavní soutěž. Psychoanalytický snímek s komediálními prvky líčí příběh muže žijícího jeden život v realitě a druhý život ve snu. Švankmajer se těší celosvětovému uznání jako jeden z nejlepších žijících animátorů. Na festivalu oslaví své 76. narozeniny.

Přežít svůj život

V hlavní soutěži festivalu bude uvedeno 24 filmů, z nich jeden má být překvapením. Organizátoři neoznámili ani režiséra tohoto snímku, ani jeho název. Film bude "odhalen" 6. září.

Letošní festivalový program označují italští filmoví kritici jako soupeření italských a amerických snímků. Americké filmy tvoří zhruba čtvrtinu ze soutěžících filmů. Hostitelská země je zastoupena čtyřmi filmy, jako je snímek režiséra Saveria Costanzose La solitudine dei numeri primi (Samota prvočísel) s Isabellou Rossellini. V posledních letech však filmy z Apeninského ostrova spíše zklamaly, napsala agentura DPA.

Benátský ostrov Lido se letos podobá jakési filmové dílně. Filmový festival, který je nejstarší na světě, budou utvářet ti režiséři, kteří experimentují se vším, co mohou nabídnout výrazy soudobého vizuálního umění, slibuje umělecký ředitel benátského festivalu Marco Müller.

Příznivci filmového umění se budou moci pokochat hereckým uměním Dustina Hoffmana v kanadsko-italském filmu režiséra Richarda J. Lewise Barney's Version (Barneyho verze). Letošní ročník festivalu odstartuje snímek Black Swan (Černá labuť) režiséra Darrena Aronofskyse s Natalií Portman a Vincentem Casselem. Jde o psychotriller o intrikách v newyorském baletním prostředí.

K vidění tu bude nový film americké režisérky Sofie Coppolové Somewhere (Kdesi), ale také snímek Juliana Schnabela Miral nebo nový film amerického režiséra Amose Poea La Commedia.

Na festivalu se objeví nejnovější film Potiche (Talisman) francouzského režiséra Françoise Ozona. Německo je zastoupeno režisérem Tomem Tykwerem se snímkem Drei (Tři) v hlavních rolích se Sofií Roisovou a Sebastianem Schipperem. Polsko reprezentuje Jerzy Skolimowski svým trillerem Essential Killing.

Přežít svůj život

Mezi celovečerními filmy jsou dále snímek italského režiséra Ascania Celestiniho La Pecora nera (Černá ovce), snímky francouzských režisérů Anthonyho Cordiera Happy Few (Šťastných několik) a Abdellatifa Kechicheho Venus noire (Černá Venuše), ruského režiséra Alexeje Fedorčenka Ovsjanki (Tiché duše) a amerických tvůrců Vincenta Galla Promises writen in water (Sliby psané ve vodě) a Monteho Hellmana Road to Nowhere (Cesta nikam). Zastoupeno je i Španělsko Álexem de la Iglesia s filmem Balada triste de trompeta (Smutná balada o trubce).

Ve společné produkci Chile, Mexika a Německa vznikl snímek Pabla Larraina Post Mortem, v italsko-francouzské produkci film Maria Martoneho Noi credevamo (Věřili jsme). Itálii ještě zastupuje Carlo Mazzacurati s filmem La Passione (Vášeň). Festival nabídne rovněž snímky 13 vrahů japonského režiséra Miikeho Takashiho, Norské dřevo vietnamského režiséra Tran Anh Hunga, Attenberg řecké autorky Athiny Rachel Tsangari, Meek's cutoff Američana Kellyho Reichardta a Detective Dee and the mystery of Phantom Flame (Detektiv Dee a záhada Fantomova plamene) Tsui Harka z Číny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.