Trója (Troy)

13. 5. 2004 - 5:05 | Téma | red

Trója (Troy) zdroj: tisková zpráva

Brad Pitt, Orlando Bloom a Eric Bana v hlavních rolích velkolepého historického velkofilmu Wolfganga Petersena na motivy slavné Homérovy báje. Napsal: JINDŘICH GÖTH. Píše se rok 1193 před naším letopočtem. Fešný Trojský princ Paris s tváří Orlando Blooma se zakoukal do sličné manželky krále Menelaose Heleny

Píše se rok 1193 před naším letopočtem. Fešný Trojský princ Paris s tváří Orlando Blooma se zakoukal do sličné manželky krále Menelaose Heleny. Udělal tedy to nejromantičtější a zároveň nejbláznivější, co může zamilovaný jinoch učinit: naložil milou Helenu na loď a odvezl ji z její domovské Sparty do Troje. Není divu, že se na něj starší a pragmatičtější bratr Hektor rozkatil. Dobře věděl, že tohle nenechá prchlivý Menelaos jen tak. Tohle bude válka.

Velkofilm režiséra Wolfganga Petersena (Nekonečný příběh, S nasazením života) se na první pohled jeví být poměrně standardním hollywoodským hyperbijákem pro všechny. S plakátů na nás hledí sošný Brad Pitt, křoví mu dělají Eric Bana coby Hektor a Diane Kruger jako Helena. Jenomže to by Petersen nesměl být v továrně na sny sice již etablovaným, nicméně svým přístupem stále evropským (pochází z Německa) režisérem.

Troja Předně, Brad Pitt v roli nezranitelného bojovníka Achilla rozhodně není hlavní postavou filmu. Do šarvátek svého vládce Menelaa se zapojuje jen s nechutí. Zmítán pochybnostmi a nejistotou maskuje své chvilkové slabosti arogancí a, jemnější povahy odpustí, děvkařením. Nezajímá ho konflikt panovníka, kterého neuznává, bojuje sám ze sebe, ve snaze proslavit své jméno. Není to jednoznačná postava a je nutno přičíst Pittovi ke cti, že ji zvládl s přehledem. Nesklouzl k přehnaným emocím, Achilla vymodeloval jako tvrdého a neústupného válečníka, v jehož nitru však přece jen bije lidské srdce.
Troja Podobně nejednoznačnými charaktery jsou vybaveny i ostatní postavy. Paris zklame v rozhodujícím okamžiku, Hector se dopustí činu, za nějž si notně pošramotí své dosavadní divácké sympatie a podobně. Petersen se velmi obratně vyhnul plakátovému zjednodušení, na němž ztroskotal například nedávný Poslední samuraj. Oporou mu byl velmi dobře vystavěný scénář, v němž má každý svůj vlastní mikropříběh a motivaci. Pravda, režisér si neodpustil několik okamžiků, které literární předlohu, tedy Illiadu, poněkud zjednodušují a jsou jasnou úlitbou nejširšímu diváckému vkusu. Jde však jenom o zlomky jinak příjemně „neamericky“ vyprávěného filmu, které jsou navíc vyváženy několika opravdu nezapomenutelnými momenty, viz například noční útok na pobřeží.

Troja Mnohem diskutabilnějším faktem je nicméně to, že Petersen do hry nezapojil aktivnějším způsobem božstvo. Pravda, o Apollonovi je řeč téměř neustále, stejně tak o dalších bozích, nicméně do příběhu samotného nijak nezasáhnou. Díky absenci „božského“ elementu se z Troji poněkud vytrácí mytologický rozměř a zůstává „pouze“ rozhodně zdařilým historickým velkofilmem. Další výhrady lze mít rovněž k tomu, že v rámci většího spádu a dynamiky jsou události, které v literární předloze trvaly přes deset let, odbyty řádově během několika týdnů. Z historického hlediska jde o lapsus, nicméně v rámci filmové logiky je tento krok do jisté míry pochopitelný a ospravedlnitelný.

Pokud se na Troju vypravíte v očekávání akční řeže a vypjatých emocí, budete nejspíš lehce zklamáni. Petersen sice předložil několik opravdu strhujících momentů, nicméně dech se zatají u scén úplně jiného charakteru. Jeden příklad za všechny: Menelaova vojska se plaví na Troju a kamera nejprve zabírá jednu loď. Poté se začne pozvolna vzdalovat a my vidíme, že plavidlo bylo jen částečkou v záplavě dalších lodí. Vzdaluje se ještě více a před námi se rozprostře vodní hladina bitevními plavidly zcela zaplněná. Prosté, jednoduché, působivé. Nicméně pokud si chcete smlsnout na poctivě odvyprávěném filmu, který mnohem více než na záplavu triků a klipové orgie sází na tradiční filmařinu, nebudete v žádném případě zklamání. Troja je rozhodně dobrým nakročením do chystaného období letních blockbusterů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.