Třináctka

28. 5. 2007 - 10:37 | Téma | red

Třináctka Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Filmový Festival v Sundance je tak nějak všeobecně brán za velkou událost. Poroty tam mají ve zvyku oceňovat ne úplně komerční bijáky

TFilmový Festival v Sundance je tak nějak všeobecně brán za velkou událost. Poroty tam mají ve zvyku oceňovat ne úplně komerční bijáky. Taková je alespoň imprese zpoza moře. A Catherine Hardwicke na Sundance loni získala za debutovou Třináctku (Thirteen) cenu za režii.

Tracy (Ewan R. Wood) je 13 let a vyrůstá v rodině bez otce na chudším předměstí Los Angeles. V první scéně ji vidíme, sedět v pokoji na posteli se svou stejně starou kamarádkou Evie. Kočky vypadají jako z časopisu pro rebelky a dávají si do nosu. Oba smysly. Barvy jsou nečisté, digitální kamera se klepe a plátno natírá zběsilými švenky. Jak se scéna tváří drsně, skončí jaksi levně a už jsem se nedokázal zbavit pocitu, že Harwickeovou a Reedovou ve scénáři oslňují věci, které považuju za víc než banální.

TVyprávění se posune o pár měsíců dřív. Tracy je upozaděná šmudla. Evie je největší roštěnka ve škole. A Tracy pohrdá. Proč? Protože má hadry ze sekáče. Chápu. Méně už akceptuju, že bez mrknutí oka Tracy okrade nějakou dámu v letech a díky tučné kořisti se s ní Evie skamarádí téměř instantně a Tracy je ráda a víc neřeší. Následuje Beverly Hills 90210 navlečené pouze do „trash“ kostýmků. Způsob, jakým Hardwickeová zobrazuje radosti holek, nákupní horečky (spontánní juchání) a škádlení chlapíků + vlastních nosních dírek, patří k těm nejkýčovitějším, jaké si dokážu představit. Pod Eviiným vlivem se zatím Tracy proměňuje v komerční rebelku, která si ve volné chvíli podřezává žíly. Ho ho. A Evie, která také pochází z problémové rodiny, se k Tracy nastěhuje. Tracyina matka (Holly Hunter) si nějak nemůže všimnout dcerčiny proměny (to aby pak mohla začít hysterčit a říkat: „Musíme si promluvit“) a chodí s ex-feťákem, který z jistých důvodů vadí Tracy. Na obzoru se objevuje rodinná tragédie.

TCharaktery nevkusně oblečených třináctek (řekl bych spíš patnáctek) se nechávají bezmyšlenkovitě vléct vlastní hloupostí do pekel. Hardwicke je schopná herečky udirigovat, ale pokud jde o vizi, je hysterická a zbytečně zapálená pro fakta, ne pro důvody.

Napadá mě, že mě před Třináctkousnad měl varovat plakát – hrdinky z něj na mě hrde vyplazují piercingem ozdobený jazyk. Už od pohledu je zásadní jen to, že jej mají probodnutý. Znamená to něco pro vývoj figury? Ne. Znamená to něco snad jedině v ikonografii, kterou americká filmařina proslula- jsou to drsné holky, které to nemají lehké a snaží se něco se sebou dělat. Sociální podtext je ve Třináctce na dosah, filmem ale prosvítá asi jako starý nátěr pod včerejšími chromovými graffitti.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.