Tom Tykwer - profil

23. 1. 2008 - 14:20 | Téma | red

Tom Tykwer - profil zdroj: tisková zpráva

Profil Toma Tykwera jakož i charakteristiky všech jeho filmů. Režisér, scenárista a hudební skladatel Tom Tykwer je zřejmě nejvýraznější osobností současného německého filmu

Režisér, scenárista a hudební skladatel Tom Tykwer je zřejmě nejvýraznější osobností současného německého filmu. Narodil se v roce 1965 v průmyslovém městě Wuppertalu.
Coby samouk a velký fanoušek filmu natočil už v jedenácti letech svůj první krátký film na Super-8 a od čtrnácti pracoval jako promítač. Po civilní službě, kterou strávil ve Frankfurtu, se přestěhoval do Berlína. Tam se - ačkoliv nebyl přijat na žádnou z německých filmových škol - začal živit jako skriptka, asistent produkce nebo asistent režie a zároveň téměř deset let pracoval v klubovém kině Moviemento.

Po sérii televizních portrétů svých oblíbených režisérů (Wenders, Greenaway, Kaurismäki, von Trier) a několika krátkých filmech, jako byly například Because (1990) či Epilog (1992), natočil v roce 1993 svůj úspěšný celovečerní debut Smrtící Marie, za nějž získal několik cen.
Následující Tykwerův titul Zimní spáči (1997) už vznikal v produkci společnosti X-Filme Creative Pool, kterou Tykwer spoluzaložil s přáteli z Moviementa v roce 1994, aby získal naprostou tvůrčí nezávislost. V Zimních spáčích Tykwer objevuje své hlavní téma - osudovost, synchronicitu, zkoumání role zdánlivých nahodilostí v životech lidí.

Mezinárodní věhlas Tykwerovi přinesl snímek Lola běží o život (1998). Eklektickým stylem, strhujícím tempem, dynamickou kamerou a energickým tanečním soundtrackem se film přesně trefil do vkusu současného publika a Lola tak zaznamenala značný komerční i umělecký úspěch včetně uvedení na festivalech v Benátkách a v Sundance. Představitelka Loly a současná Tykwerova partnerka Franka Potente hraje hlavní roli i v režisérově čtvrtém filmu Princezna a bojovník (2000), který už úspěchu předchozího díla nedosáhl.
Tykwerův zatím poslední titul Heaven (2001) vznikl podle scénáře, jehož spoluautorem byl Krzysztof Kieslowski, což je v kontextu režisérovy filmografie výjimka: všechny filmy, které předtím natočil, Tykwer i napsal a složil k nim hudbu.
Vedle svých autorských počinů pak ještě produkoval film Sebastiana Schippera Absolutní giganti (1999) a podílel se na scénáři snímku Das Leben Ist Eine Baustelle (1997) režiséra Wolfganga Beckera.


FILMY

Smrtící Marie
Tykwerův debut vypráví o ženě, která se rozhodne dramaticky - a drasticky - změnit svůj život. Marie zná jen přehlížení a odstrkování: kdysi se musela starat o invalidního otce, teď žije s citově značně chladným manželem. Její hněv a celoživotní frustrace se v ní hromadí až do chvíle, kdy jí manžel vezme peníze, které tajně šetřila po celá léta. Tykwer v tomto psychodramatu sleduje vývoj událostí, které dokážou introvertně založenou ženu přivést až k radikální vzpouře proti svému okolí.

Zimní spáči
"Zimní spáči jsou film o skupině třicátníků - o těžkostech, které musejí v životě překonávat, o jejich hledání zajištěné budoucnosti a o jejich pokusech udržet si vyrovnaný a uspokojivý milostný život," řekl o svém filmu Tykwer. Jeho hrdiny umístil do odříznutého horského městečka, jehož stísněná atmosféra působí na propletenec jejich neurovnaných vztahů jako katalyzátor. Tykwer tu definuje svůj osobitý styl, sestávající z dynamicky klouzavé kamery, zkoumavých detailů tváří a "bublajícího" soundtracku. Film vznikl podle knihy Expense Of Spirit, kterou napsala Anne-Francoise Pyszora.

Lola běží o život
Ještě před natočením Loly Tykwer řekl: "Zajímá mě film o otevřenosti, nevyřešených otázkách a experimentech; film, která zkoumá mnohost možností daných vyprávěním a asociacemi, aniž by zavrhoval chaos, náhodu, osud nebo neočekávané." I díky tomu vznikl snímek Lola běží o život, "kinetický film", který spojuje žánr thrilleru s výrazovými prostředky počítačové hry a strhující podívanou s dunícím technem. Tykwer tu ukazuje tři různé verze jedné situace, kdy Lola musí v ulicích Berlína během dvaceti minut sehnat závratnou sumu, o kterou její přítel Manni přišel při převozu místnímu gangsterovi. Vedle ústřední dvojice se Tykwer soustředí na postavy, se kterými se Lola při svém běhu mine, a ukazuje, jak tento zlomek vteřiny ovlivní jejich budoucnost. Bohatá vizuální složka filmu sestává ze scén točených na 35mm film i na na video a obsahuje bohatství trikových postupů jako například zrychlené a zpomalené záběry, dělení plátna, animační techniky, střídání barevné a černobílé škály a další. Lola běží o život se stala hitem filmových festivalů v roce 1998 a zajistila mezinárodní věhlas jak Tykwerovi, tak i France Potente v titulní roli.

Princezna a bojovník
I v Princezně a bojovníkovi se Tykwer zaobírá svým stěžejním tématem: jak může řetěz událostí změnit lidský život. Havárie nákladního auta svede dohromady traumatizovaného vojenského vysloužilce Boda a osamělou sestřičku z psychiatrické léčebny Sissi, dva mladé lidi tápající ve svých existencích. Bodo Sissi zachrání život a zmizí; když ho Sissi vypátrá, odežene ji. Znovu se setkají při přepadení banky, do něhož se Bodo pustí se svým bratrem Walterem. Sissi a Bodo musí složitě hledat cestu jak sami k sobě, tak jeden k druhému. Film, natáčený v Tykwerově rodném Wuppertalu, je ceněn pro svou tajemnou a ireálnou atmosféru, ale úspěch Loly se mu nepodařilo zopakovat.

Absolutní giganti
Tykwer, plný sil po úspěchu filmu Lola běží o život, pomohl coby producent na nohy debutu kolegy Sebastiana Schippera. Tato hořkosladká komedie se odehrává v hamburském přístavu. Když se Chubby a Ricco dozvědí, že jejich kamarád Floyd hodlá odjet na dva roky do světa, rozhodnou se strávit s ním pořádně divokou noc na rozloučenou... Film těží z poetiky bizarních figurek, ztřeštěných příhod a atmosféry jen těžce překonávané předměstské nudy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.