Tipy Jana Jaroše: týden od 4. do 10. října - ART

4. 10. 2004 - 8:36 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 4. do 10. října - ART zdroj: tisková zpráva

Barry Landon, Knoflíkář, Ve spárech jakuzy... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Barry Lyndon (Barry Lyndon) Pondělí 4. října, ČT 2, 21

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Barry Lyndon Barry Lyndon (Barry Lyndon)

Pondělí 4. října, ČT 2, 21.30

Cyklus filmů Stanleyho Kubricka pokračuje historickým filmem Barry Lyndon (1975), dopodrobna mapujícím životní styl i mravy 18. století. Nechybějí válečná tažení ani milostná dobrodružství, ale ani v nejmenším nepřipomínají rozvernou idylu ve stylu Fanfána Tulipána. Film zachycuje rozporuplné osudy jednoho podnikavého venkovského mladíka, jenž nasadí všechny své síly, aby pronikl do vyšších společenských vrstev, ale vrozené hochaštaplerství a bezohlednost se posléze obrátí proti němu. Kubrick rozhodně nenatáčel nějakou lacinou moralitu - vlastně chtěl sdělit, že lidské pohnutky zůstávají stejné, mění se jen dobový kolorit. Na televizní obrazovce bohužel zaniknou vizuální hodnoty: Barry Lyndon bývá počítán mezi první filmy, jimž postačilo osvětlení pouhými svícemi. Díky tomu téměř každý - zejména interiérový - záběr vzdává hold šerosvitným obrazům. V titulní roli se představí Ryan O'Neal, známý například z retrokomedie Papírový měsíc.

FILMY

Prokletí ostrova Saint-Pierre Prokletí ostrova Saint-Pierre (La Veuve de Saint-Pierre)

Středa 6. října, ČT 2, 20.00

Slavný jugoslávský režisér Emir Kusturica, od něhož jsme nedávno viděli tragikomedii Černá kočka, bílý kocour, se příležitostně věnuje i herectví. V kostýmním dramatu Prokletí ostrova Saint-Pierre, odehrávajícím se v polovině 19. století v blízkosti kanadských břehů, ztělesnil odsouzence na smrt, jehož začne obdivovat žena velitele místní posádky. Během dlouhého čekání na gilotinu i posléze i kata má dost času na to, aby své okolí přesvědčil, že není nějakým odsouzeníhodným vyvrhelem. Ačkoli si hrdinu téměř všichni oblíbí, nad jeho hlavou stále visí hrozba neodvratného rozsudku - a jednoho dne dorazí jak popravčí nástroj, tak vykonavatel. Snímek, v němž vedle Kusturici vystupují Juliette Binocheová a Daniel Auteuil, kultivovaně natočil francouzský režisér Patrice Leconte.

KnoflKnoflíkáři

Čtvrtek 7. října, ČT 1, 20.00

Černou komedii Petra Zelenky Knoflíkáři snad není třeba a ni představovat, některé její "hlášky" doslova zlidověly, ať již se týkají přepínání televizních programů nebo plivání na lokomotivu. Šestero povídek, navzájem sotva znatelně propojovaných, často zachycuje směšnou trapnost banálních okamžiků. Staví přitom na skvěle napsaných rozmluvách i brilantních hereckých výkonech (Rudolf Hrušínský, Eva Holubová, Jiří Kodet...), které vyznění filmu umocňují. Přízemnost lidské existence i neškodné úchylky zjednávají celému vyprávění neopakovatelný půvab, i když výchozí motiv je více než vážný - svržení nukleární bomby na Hirošimu.

Ve spárech jakuzy Ve spárech jakuzy (Brother)

Čtvrtek 7. října, ČT 2, 22.05

Před týdnem fascinovalo estetizované násilí v Mechanickém pomeranči, nyní Takeši Kitano šokuje nenadálými orgiemi vražedné brutality v jinak poklidně plynoucím příběhu. Ve spárech jakuzy vypráví o příjezdu mlčenlivého Japonce (Takeši Kitano si zahrál hlavní roli a současně se věnoval režii), jenž ve Spojených státech hledá svého bratra, jenž se zapletl s kriminálníky. Nikdo netuší o jeho gangsterské minulosti, jen občasné, zato zcela zničující protiútoky napovídají, že se zdánlivě netečným mužem, jenž ani nerozumí anglicky, není radno si zahrávat.

Ničeho nelituji Ničeho nelituji

Pátek 8. října, ČT 2, 20.00

Dva dokumentární příběhy Theodory Remundové Ničeho nelituji skládá portréty lidí, jejich rodinné soužití často ztroskotává na neschopnosti vysvětlit si vzájemné potřeby, vyjít si vstříc. Hluboko zasuté pocity křivd znemožňují navázání upřímnějších vztahů - a režisérka si zaslouží uznání, že právě před kamerou přiměla své hrdinky, aby se rozpovídaly, aby rozkryly své nitro, aby se pokusily vykročit z bloudivého putování. Důležitou roli zaujímá v obou příbězích hudba, ovlivňující i jednotlivé aktéry vyprávění.

Tajné sny Tajné sny

Neděle 10. října, ČT 1, 20.00

Psaní detektivek je namáhavá práce, avšak dávat číst ještě nedokončené texty poněkud zhýčkané manželce je pak čirý nerozum. Záhy se tak rozvíří kolotoč vražedných úkladů, které obtáčejí nebohého hrdinu, až se téměř nemůže pohnout. Ale protože autorem předlohy je Bernard Slade, naopak můžeme očekávat komediální polohu, jakkoli notně morbidní. Ve vcelku tuctové televizní inscenaci uvidíme pod režijním vedením Juraje Herze slovenské herce Emila Horvátha a Annu Javorkovou.

Veselé Vánoce, pane Lawrenci Veselé Vánoce, pane Lawrenci (Furyo / Merry Christmas, Mr. Lawrence)

Neděle 10. října, ČT 2, 0.00

Drsné drama z japonského zajateckého tábora, po krátkém čase reprízované, vypovídá o protikladných mentalitách západní a východní civilizace. Spojenečtí vojáci jen obtížně snášejí každodenní brutalitu, kterou uplatňují věznitelé, ale snaží se přizpůsobit se podmínkám a zbytečně neprovokovat. Tato situace se změní teprve s příchodem vzpurného a nepoddajného majora Cellierse (David Bowie), jenž navzdory svým zraněním dává Japoncům na srozuměnou, že se nikdy zlomit nenechá, ani kdyby měl obětovat svůj život. Působivý snímek, v němž nechybějí meditativní pasáže, natočil japonský režisér Nagisa Ošima.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) 4. – 10. října
Ve 41.televizním týdnu: Mexičan, Drakula, Prezidentův muž...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.