The Interview - recenze komedie o korejském diktátorovi Kim Čong Unovi

4. 1. 2015 - 18:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

The Interview - recenze komedie o korejském diktátorovi Kim Čong Unovi zdroj: tisková zpráva

Film herce a režiséra Setha Rogena The Interview se nese v klasickém komediálním stylu, který už roky za oceánem prezentují herci jako Ben Stiller, James Franco, Will Ferrell a samozřejmě i zmiňovaný Rogen. Snímek je více správně ujetou fekální crazy komedií, než politickou satirou. Reakce severokorejského státu na dílo, v němž si tvůrci střílí z diktátora Kim Čong Una, tak filmu marketingově neuvěřitelně pomohla a dostala jej do médií, kteří by o takovém snímku asi nikdy nenapsala.

Komedie do našich kin zatím ještě nedorazila a dokonce není stanoveno ani datum premiéry. Je tedy možné, že se v našich končinách objeví až na DVD a Blu-ray. Je to však škoda, protože ryzích bláznivých komedií u nás do kin tolik nepřijde. My jsme se rozhodli učinit výjimku a na film, který nyní vzbuzuje takové kontroverze, napsat recenzi.

Tak předně je nutné říci, že na filmu toho mnoho kontroverzního není. O to se paradoxně postaralo filmové studio Sony, když se po výhrůžkách ze strany severokorejské diktatury rozhodlo dílo nepustit do velké distribuce. Po reakci umělecké a politické veřejnosti nakonec snímek dalo do digitální distribuce a nezávislé sítě kin, což z něj udělalo hit.

The Interview zdroj: tisková zpráva

Dave Skylark (Franco) má vlastní televizní show, v níž zpovídá všelijaké americké celebrity. Aaron Rapaport (Rogen) je producentem pořadu. Tihle dva moc dobře vědí, co americké publikum chce a také mu to s krystalickým nadšením servírují. Právě v této části je film asi nejvíc parodií, protože si vystřeluje s prostoduchosti těchto show a celkem vtipně odkrývá motivy jeho tvůrců. Hned na začátku v celkem povrchním rozhovoru Skylark rozebere v pořadu Eminema, který se jen tak mimoděk přizná k odlišené sexuální orientaci. Tady snímek šlape jako hodinky.

Ve chvíli, kdy dostane Aaron nabídku na rozhovor s Kimem, The Interview nabírá ještě větší grády. Je osloven uniformovanou korejskou agentkou kdesi na vrcholcích čínských hor. Producent se kvůli nabídce táhne několik dní  k rozhovoru s dotyčnou, který trvá jen pár vteřin. "To jste mi to nemohla poslat na Skype?"

Kostky jsou vrženy a dvojice odlétá do Pchojngjangu. Naverbováni vnadnou agentkou CIA s jasným úkolem, aby zavraždili Kima. K tomu účelu jim má posloužit malý papírový plátek napuštěný jedem. Skylark si jej má přilepit na dlaň a potřást Kimovi rukou. Jenže se vše zvrtne, protože papírek si splete se žvýkačkou protřelý celník.

zdroj: Archiv

The Interview samozřejmě trochu moralizuje a říká, že diktátor je špatný. Nejprve však Kimovi Dave skočí na špek a dost dlouhou dobu se přátelí. "Konečně někdo, kdo mi rozumí." Ztracený jed shodí CIA před hotel dvojice v kovovém pouzdře. Před prozrazením si pouzdro však musí Aaron schovat do konečníku. Následující dialog nikoho nenechává na pochybách, že nejde o politickou satiru, ale klasickou komedii ala Seth Rogen

Zbabělost studia Sony asi nelze příliš chápat, na druhou stranu lze věřit tomu, že u běžných severokorejských diváků se snímek opravdu stal (pašovaným) hitem. 

K filmu se nyní legálně dostanete jedině tak, že si jej půjčíte na některých online videopůjčovnách. Pro tento účel stačí mít aktivovanou některou ze služeb poskytujících americkou DNS bránu. Rozhodně si nenechte The Interview ujít pokud máte rádi humor ústřední dvojice (jako nápovědu nabízíme třeba film This is the End). Hledáte-li politickou parodii s nějakým hlubším poselstvím, nehledejte jej v takovém filmu.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.