The Dying Gaul

17. 2. 2005 - 4:21 | Téma | red

The Dying Gaul zdroj: tisková zpráva

BERLINALE: Homosexuální scénárista přepisuje scénář, aby konvenoval Hollywoodu, zalíbí se bisexuálnímu producentovi a na internetu je citově vydírán jeho manželkou. Peter Saarsgard a Patricia Clarkson v debutu Craiga Lucase. "Skvělý desén, slabší obsah". Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Nádherný design, vynikající práce kamery a přesvědčivá Patricia Clarkson povyšují poněkud ufuněnou historku na film, o kterém je možné přemýšlet minimálně do té doby, než se v kině rozsvítí

Nádherný design, vynikající práce kamery a přesvědčivá Patricia Clarkson povyšují poněkud ufuněnou historku na film, o kterém je možné přemýšlet minimálně do té doby, než se v kině rozsvítí.

Robert Sandrich (Peter Sarsgaard) je neúspěšný scénárista a truchlící milenec. Jeho přítel Max nedávno zemřel způsobem, který stále plní Robertovo srdce výčitkami.
Znenadání se však objeví vlivný producent Jeffrey Tishop (hyperenergický Campbell Scott), který se zamiluje do Robertova posledního, očividně autobiografického scénáře. Od realizace dělí Roberta jediná drobnost. Jeffrey chce změnit homosexuální motiv příběhu na heterosexuální. Producent vystavuje váhajícího scénáristu všem pokušením, jaké si lze v interiéru představit. A Robert, jehož chudobu už známe a zároveň obdivujeme desén jeho starého automobilu i jeho hrdost, se rozhoduje, zda má „zradit“ svou lásku ve prospěch své budoucnosti. Volí Ano.
Vzápětí se hrdina ocitá ve samotném centru Jeffreyho světa. Začne s producentem spát a zároveň se sbližuje s jeho ženou Elaine (Patricia Clarkson). Ta chtěla být kdysi také spisovatelkou, ale momentálně se stará o děti a velkolepou rodinnou vilu. V Robertovi vidí umělecký odlesk sebe samé a možná už od počátku citového soupeře. Vzbudí v něm tolik důvěry, že jí Robert vyzradí svou vášeň pro erotické chatroomy. Elaine jej tam brzy najde a popadne jí ďábelská myšlenka – začne se vydávat za Robertova zemřelého přítele.

Až do téhle chvíle je The Dying Gaul, Lucasův režijní debut dle vlastní divadelní hry, zajímavým záběrem do zákulisí Hollywoodu. O interesantní podívanou jde už pro stylovou kameru a režisérův smysl pro apartní kulisy.
The Dying Gaul Jeffreyho betonově skleněná vila je jednou z perel vršků Malibu. Kanceláře jeho studia jsou barevně skvěle sladěné, navíc kameramanka Bobby Bukowski (Boogeyman) si libuje v soumračných a úsvitných záběrech. Vrcholem je pozdní stínová erotická scéna na oranžovém pozadí v Jeffreyho kanceláři. Obrazovou bohatost doplňuje přesný střih a hudba Steva Reicha.
Bodem úrazu The Dying Gaul je moment, kdy Robert na chatu uvěří, že Elaine je Max. Lucas tuto situaci vysvětluje dost kostrbatě, pomáhá si Robertovým buddhismem a zcela otřesnými záběry na Maxe.
Navíc není úplně jasné, co Elaine k převleku za Maxe vlastně vede. Je to snaha o seberealizaci, jak by napovídá její rozmlžený pohled, když mluví o své dřívější práci? Je to touha po ovládnutí druhého člověka, jak se lze domnívat, když si sežene staré materiály obou milenců?
Oproti úvodní, zdravě ironické eleganci odpoledního kalifornského žáru, který se medově táhne podél křišťálového bazénu, jsou scény u počítačů neslýchanou brzdou. Jednotlivé vzkazy Lucas nadto přináší ve formě monologů obou figur. V té chvíli jsem si připadal jako na divadelní zkoušce.

The Dying Gaul Peter Sarsgaard (Kinsey) dává Robertovi nečekanou upřímnost a zranitelnost, aniž by šahal po bezmoci. Také Jeffrey Campbella Scotta (Big Night) čeří plátno upřímností, tentokrát jde ale o manažersky ocelovou, téměř bezcitnou upřímnost. Nad oběma mužskými představiteli však vyniká Patricia Clarkson (Dogville, Večeře s April (Pieces of April)), jejíž charakter se s postupujícím časem ukazuje být nejdůležitějším a také nejdramatičtějším. Škoda, že Lucas se soustředil na Roberta.

Krása The Dying Gaul, tohoto „Umírajícího Gala“ se až na několik obrazů skrývá především jistotě a z toho plynoucí eleganci obrazu. Snad stejně, jako je bezchybný povrch vzývané sochy. Její dramatický výraz, který plyne z krásy protnuté bolestí však v Lucasově The Dying Gaul nevidím.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.