Stopařův průvodce po Galaxii (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) - preview

16. 5. 2005 - 10:35 | Téma | red

Stopařův průvodce po Galaxii (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) - preview zdroj: tisková zpráva

"Konec světa je začátek dobrodružství." Blíží se adaptace kultovního románu Douglase Adamse od Gartha Jenningse s Martinem Freemanem, Mosem Defem, Samem Rockwellem, Billem Nighym, Zooey Deschanelovou a Johnem Malkovichem v hlavních rolích. +Fotogalerie. Legendární dílo Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) se letos konečně dočká i filmové podoby

Legendární dílo Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) se letos konečně dočká i filmové podoby. Živá akce kombinovaná s precizní animací dorazí do kin na přelomu jara a léta 2005.

Pozemšťan Arthur Dent (Martin Freeman) má smolný den. Jeho dům bude srovnán se zemí, aby udělal místo dálnici. Vzápětí má být se zemí srovnána i Země, aby udělala místo intergalaktické dálnici.
Naštěstí je tu přítel Ford Prefect (Mos Def), mimozemšťan, který o mezihvězdném plánu ví. Ford vezme Arthura na nezapomenutelný stop, během něhož Arthur pozná věci, o kterých se mu ani nesnilo a také zjistí, že všechno, co potřebuje vědět, lze najít v jediné knize: Stopařově průvodci po Galaxii.

Stopařův průvodce po Galaxii Komediální britský herec Martin Freeman se objevil například v třeskutém Ali G Indahouse, či v zombie-parodii Soumrak mrtvých (Shaun of the Dead). Rapper Mos Def je v roli Forda Prefecta zřejmě největším překvapením celkově nápaditého obsazení. I on za sebou už ale má pěknou řádku menších rolí. I v ČR byly k vidění Loupež po italsku (The Italian Job), anebo Ples příšer (Monster’s Ball). Prezidenta celé galaxie Zaphoda Beeblebroxe (Zafoda Bíblbroxe) hraje Sam Rockwell (Milujte svého zabijáka (Confessions of a Dangerous Mind)). Matador Bill Nighy (Láska nebeská (Love Actually)) pak dává Slartibartfasta, zatímco Zooey Deschanelové (Všechny opravdové holky (All the Real Girls)) byla svěřena role Trillian.

Stopařův průvodce po Galaxii Stopařův průvodce po Galaxii patří je jedním z kultovních sci-fi románů, který se do předčasné autorovy smrti v roce 2001 rozrostl na celkem pět svazků. Knihy samy vznikly na základě rozhlasových her, které na konci 70. let uváděla britská stanice BBC. V roce 1981 také v Británii podle Adamsových příběhů vznikl televizní seriál.

O filmové adaptaci Stopařova průvodce se začalo mluvit již od počátku 80.let. Práva tehdy získal producent Ivan Reitman, který s rolí Forda Prefecta myslel na Dana Aykroyoda, či Billa Murraye. Pak ale Aykroyd přišel s nápadem na Krotitele duchů (Ghost Busters) a Stopař šel k ledu. O něco slibněji to vypadalo okolo roku 2001. Tehdy se málem rozjelo natáčení pod Jayem Roachem s Jimem Carreym v roli Zaphoda. Jenže potom Adams zemřel.
Stopařův průvodce po Galaxii Roach dal od Stopaře ruce pryč a uvažovalo se Spikeovi Jonzeovi. Ten sice adaptaci režírovat nechtěl, ale navrhl režiséra Gartha Jenningse s producentem Nickem Goldsmithem, kteří nakonec Stopařova průvodce po galaxii skutečně realizují. Jejich londýnské studio Hammer & Tongs. To je známé především svými videoklipy, v nichž Jennings s hravě kombinuje živou akci s animací, viz například Right Here Right Now pro Fat Boye Slima, či Lost Cause pro Becka.
Stopařův průvodce po Galaxii vzniká podle Adamsova původního scénáře, který později doladil Karey Kirkpatrick (Slepičí úlet (Chicken Run)). Dle svého dobrého zvyku Adams i filmovou verzi stopařova světa obohatil o novou figuru, tentokrát jde o náboženského vůdce Hummu Kavulu, kterého hraje John Malkovich.

Premiéra v USA a Velké Británii: 29.04.2005.
Česká premiéra: 02.06.2005.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.