Síla srdce

16. 10. 2007 - 8:12 | Téma | red

Síla srdce zdroj: tisková zpráva

Film je adaptací knihy A Mighty Heart: The Brave Life and Death of My Husband Danny Pearl, kterou napsala Marianne Pearlová se Sarah Critchonovou

Film je adaptací knihy A Mighty Heart: The Brave Life and Death of My Husband Danny Pearl, kterou napsala Marianne Pearlová se Sarah Critchonovou. Na scénáři se podílel také John Orloff. Agelina Jolie představuje Marianne Pearlovou, manželku amerického novináře Davida Pearla, kterého unesli v Pákistánu a brutálně zavraždili v únoru roku 2002.

Film začíná dnem, kdy David Pearl (Dan Futterman) zmizel na cestě k rozhovoru se šejkem Mubarakem Alim Gilani (Ikram Bhatti). Pearl byl zkušený a opatrný, měl se s šejkem setkat v restauraci, jel tam taxíkem. Předtím se zastavil na různých místech, ale domů už se nikdy nevrátil.

Nervózní Marianne se rychle dostane pomoci od pákistánské policie, americké ambasády a francouzských zastupitelů. Kolegové a spolupracovníci novináři pátrají, rodina a přátele Davida také. S rostoucí hrůzou se dozvědí, že Davidův únos byl plánován před mnoha týdny, že únosci jsou pravděpodobně spojeni s extrémistou Khalidem Sheikem Mohammedem. David Pearl je nejenom Američan, ale také Žid.

Bohužel se o Davidovi osobně dovíme velmi málo, krom pár otřelých frází o upřímném, pravdu hledajícím novináři. Pouze to, že se oženil s Francouzkou, jejíž matka pochází z Kuby, miloval ji, čekal s ní dítě, nebyl věřící, ale nikdy svoje židovství netajil. Tak kusý portrét klade otázku, proč mezi všemi unesenými a zavražděnými novináři je zrovna Pearl tak důležitý. Protože ani jeho hudební talent ani jeho osobnost, ani jeho chyby ve filmu nejsou zachyceny, je rozhodující nakonec původ, který ho stál život. Jedním z nejsilnějších momentů filmu je Davidovo prohlášení ve videu, které únosci zveřejnili, že je Židem, a že ho to může stát život.

Děj se odehrává v časových hranicích pátrání po Pearlovi, proto je většina filmu věnována administrativním a vyšetřovacím metodám. Ztratila se lidskost postav, i Marianne zůstává skicou, a to oslabuje příběh.

Marianne Pearlová si přála, aby ji představovala Angelina Jolie, která do role vnesla velké úsilí, cit a snahu o francouzský přízvuk (občas jí uniká). Přestože je herečka mnohem krásnější a nemá stejnou barvu kůže, cítí se s Pearlovou spřízněna. Nikdy není lehké hrát žijící osobu. Ale Jolieová podává věrohodný portrét francouzské novinářky, která pracuje pro pařížský rozhlas, buddhistky, která je pět měsíců těhotná, válčí se strachem o manžela, dítě a zároveň se snaží udržet si objektivní postoj vůči lidem a jasnou hlavu nutnou pro pomoc všem, kteří Davida hledají.

Je velmi těžké nafilmovat strach, velmi těžké ho zahrát, v tomto kontextu si zaslouží úctu Ifran Khan, který hraje hlavního pákistánského vyšetřovatele. Jeho soustředěný, výrazný a silný herecký výkon filmu hodně pomáhá. Podařilo se mu vyjádřit obavy přerůstající v hrůzu z toho, co se děje v jeho zemi, i z toho, co se stalo Davidu Pearlovi.

V naprostém rozporu s celoživotním nerastickým postojem Marianne se americká černošská komunita hlasitě rozčiluje nad tím, že Marianne není hrána černošskou herečkou, přesto, že jde o míšenku mnoha ras, a ani nemá černou kůži. Mluvčí těchto skupin zřejmě nechápou absurditu svého jednání ani Mariannimu odvahu.

Z bezpečnostních důvodů byl film natočen v Indii, ale záběry Karáčí jsou autentické. Khalid Sheik Mohammed a jeho spolupracovníci byli za únos a vraždu Davida Pearla Pákistánu popraveni.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.