Šifra Mistra Leonarda - preview

11. 5. 2009 - 9:18 | Téma | red

Šifra Mistra Leonarda - preview zdroj: tisková zpráva

Exkluzivní třetí víkend v květnu má pro rok 2006 rezervován mysteriózní thriller Rona Howarda Šifra Mistra Leonarda (The Da Vinci Code)

Exkluzivní třetí víkend v květnu má pro rok 2006 rezervován mysteriózní thriller Rona Howarda Šifra Mistra Leonarda (The Da Vinci Code). Celosvětově. Film nabitý mezinárodními hvězdami se natáčel v exkluzivních lokacích (Louvre). A když k otmu přičteme světoznámou předlohu a režiséra, který je znám citem pro masové publikum, měla by se Šifra mistra Leonarda stát jedním z kasovních vrcholů roku.


Šifra mistra Leonarda SYNOPSE:
Americký expert přes náboženskou symboliku dr. Robert Langdon (Tom Hanks) je na cestě do Paříže. Má se tu potkat s uznávaným historikem, jenže místo toho se potká s rituálně zavražděnou mrtvolou. Francouzi ho obviní z vraždy a kapitán Bezu Fache (Jean Reno) jde Langdonovi po krku. Prchající hrdina se spojí s francouzskou kryptoložkou Sophie (Audrey Tautouová) a společně se snaží rozluštit řetězec šifer a hádanek. Fache stíhá Langdona přes Louvre do pařížských ulic a odtud až do Anglie. Kromě prastarých kódů a francouzské policie se ovšem Langdom musí popasovat i se skutečnými vrahy a tajnými spiklenci, jimž se svou objevitelskou činností zákonitě ocitá na mušce.

Šifra mistra Leonarda INSPIRACE:
Šifra Mistra Leonarda je adaptací stejnojmenného světově proslulého románu Dana Browna. Zajímavostí je, že předloha nejprve upoutala tvůrce kriminálního seriálu 24, který ji chtěl využít pro třetí část série. Brown práva televizi neprodal, ale producenta Grazera, který s autorem vyjednával, nakonec studio najalo pro práci na Howardově celovečerní verzi.

UPOUTÁVKA:
První upoutávka byla velká nuda a trošku podfuk – byla to v podstatě dvouminutová titulková sekvence na pozadí počítačové animace. Druhý trailer je už naštěstí o něčem jiném. Mezi oběma klipy taky proběhlo natáčení. Foršpan začíná atmosférickým exposé, na jehož konci klepe kosu rituální vražda. Následuje ohňostroj senzací. Největší atrakcí jsou sekvence puštěné pozpátku a nakonec především šifra skrytá v závěrečných titulcích, která odkazuje k jedné tajné webové stránce…
Marketing má tedy Sony zvládnutý velkolepě. Přes nepopiratelně zvládnuté řemeslo, které čiší z každé vteřiny upoutávky, se ale nedokážu ubránit dojmu, že to celé vypadá jenom jako Purpurové řeky 3. V této sérii to byl shodou okolností právě Jean Reno coby komisař Niemans, kdo luštil zapeklité křížovky McKellenův uvozující procítěný monolog mám navíc pořád spjatý s klipy k Pánovi prstenů.

Šifra mistra Leonarda OBSAZENÍ:
V hlavní úloze Roberta Langdona se představuje Tom Hanks. Zatímco loni se na plátně objevil každou chvilku a jednou dokonce v pětiroli, letos nic. Z upoutávky vypadá s delšími vlasy neokoukaně a svěže, stejně jako Audrey Tautou, kterou snad Howard konečně zbavil jejího diblíkovského výrazu. Historika Leigha Teabinga si zahrál Ian McKellen, který se spolu s Jeanem Renem schází i na připravovaném animáku o londýnských krysách Flushed Away. V dalších rolích Šifry Mistra Leonarda podává Paul Bettany blonďatého mnicha Silase a Alfred Molina biskupa Aringarosu.

TVŮRCI:
Ron Howard je autorem oscarové Čisté duše, letos na tato ocenění kandiduje s boxerským dramatem Těžká váha. Oba kusy vznikly podle scénářů Akivy Goldsmana, který adaptoval i Šifru Mistra Leonarda. Howard není tvůrcem spektakulárních obrazů, anebo odvážných gest. Soustředí se na vztahy, které generují silné emoce. Jednodušeji: na Howardovi si člověk popláče. Režisér v posledních letech střídá dvě polohy – akčnější thriller a melodrama. Šifra Mistra Leonarda bude patřit do té první kategorie.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.