Shazam! - recenze nového superhrdiny se smyslem pro humor

3. 4. 2019 - 13:59 | Recenze | Matěj Svoboda

Shazam! - recenze nového superhrdiny se smyslem pro humor zdroj: tisková zpráva

Comicsovka Shazam! zkouší do superhrdinského žánru přinést víc nadhledu a humoru. Jak se jí to povedlo? A stojí za to u toho být?

Před nějakými deseti lety byli fandové comicsovek vděční za cokoliv, co se objevilo v kině. Dnes je filmů se superhrdiny tolik, že člověk stěží stíhá vidět všechny. A Hollywoodu začalo docházet, že kdo chce uspět, musí se odlišit. Ne moc, protože fandové nemají rádi velké změny, ale i tak není od věci dávat jednotlivým příběhům trošku specifický ksicht. Dvojka Captaina Americy je tak špionážní, Ant-Man vsadil víc na humor a nedávná Captain Marvel jde podobně jako Wonder Woman trošku naproti holkám.

A právě tyhle malé rozdíly a tahle snaha oslovovat vždycky trošku jiný segment publika nakonec může rozhodnout o úspěchu či neúspěchu filmu. Shazam! chtěl být také malinko jiný a trailery slibovaly zábavu, která bude víc rodinná, víc pohodová a méně seriózní nebo dokonce temná. Proč ne? Fungovat by to mohlo, a ne každá comicsovka se musí brát smrtelně vážně. Ale taky by to mohlo skončit jako pořádný průšvih. U Shazama je to tak napůl.

shazam 1 zdroj: tisková zpráva

Hlavní hrdina Billy Batson je čtrnáctiletý kluk, jenž vyrůstal v pěstounských rodinách, ale v málokteré vydržel déle než pár měsíců. Na ulici se o sebe umí postarat a kdyby to bylo jen na něm, bez náhradní rodiny by se obešel. Jenže o tom ve svém věku rozhodovat nemůže, a tak skončí v další famílii, která je extrémně pozitivní, plná dětí a dobré nálady, z čehož Billy není moc nadšený. Tohle ovšem není jediná změna v jeho životě. Ačkoliv to tak nevypadá, podle všeho by tenhle trochu držkatý kluk mohl být ideální materiál pro superhrdinu, což si myslí i mocný čaroděj, jenž se rozhodne předat mu svoje schopnosti.

Z Billyho se má stát superhrdina Shazam, dvoumetrový nabušenec, který umí létat (i když se to musí chvilku učit), má nadlidskou sílu, dovede z rukou střílet blesky a kulky ho maximálně pošimrají. Stačí říct nahlas jeho jméno a z puberťáka je najednou frajer, co by zvládl férovku se Supermanem. Pořád jde však o čtrnáctiletého Billyho, takže i když zvládne unést autobus, užívá si hlavně toho, že se s ním chtějí lidi fotit na Instagram a že může jako dospělák zdrhnout ze školy. Zodpovědnost mu nic neříká, dokud se na scéně neobjeví šílený doktor Sivana, který chce s pomocí sedmi smrtelných hříchů nadělat ve světě pořádnou paseku. Má Billy na to, aby jako Shazam ochránil celé lidstvo, a hlavně svou novou rodinu?

Studio Warner Bros., které za Shazamem stojí, se ošklivě spálilo s filmy jako Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti nebo Liga spravedlnosti. Ty byly až příliš temné a dokázaly sice pobavit znalce předloh, ale filmové publikum se u nich v kinech nudilo čím dál víc. Warneři si tedy řekli, že to zkusí jinak a jejich comicsy by měly být méně propojené a a hlavně by se neměly brát tak vážně. U velkolepého Aquamana to vyšlo, pokud ovšem na Shazama půjdete s tím, že dostanete něco podobného, čeká vás asi šok. Oproti svému podvodnímu bráchovi totiž tahle comicsovka vypadá jako chudý příbuzný.

shazam 2 zdroj: tisková zpráva

Shazam! víc, než na velkolepých soubojích stojí na dialozích, humoru a snaze působit jako feel good film, který si z comicsového žánru malilinko utahuje (i když zdaleka ne tolik jako třeba Deadpool) a mají se u něj bavit jak děti, tak i jejich rodiče. Takže místo velkých bitek, na něž nakonec však taky dojde, většinu času chodí jeden velký superhrdina s duší malého kluka a jeho brácha po městě a jen tak kecají a dělají voloviny. Zábavné to je ale spíš na papíře.

Režisér David F. Sandberg, který natočil třeba velmi solidní horory Zhasni a zemřeš nebo Annabelle 2: Zrození zla, má totiž trošku problém zvládat timing jednotlivých vtipů a občas střílí dost vedle. Místo legrace se tedy sem tam objeví spíš pocit trapnosti a paradoxně nejhorší to je v momentech, kdy se povede nějaký opravdu dobrý fór, ale tvůrci mají pocit, že musí divákům polopatě vysvětlit, že právě tady a teď se stalo něco legračního a je potřeba se tomu smát.

shazam 3 zdroj: tisková zpráva

Shazam! se až příliš snaží být legrační a „family friendly“, bohužel občas to působí zoufale nepřirozeně. Zachary Levi v hlavní roli sice hodně zachraňuje, a i Mark Strong si svého přehnaně superzlého zloducha užívá, ovšem celkově se v téhle comicsovce docela těžko hledá něco, co by vyloženě pozitivně vyčnívalo. Shazam! je paradoxně nejsilnější v těch několika lehce hororovějších scénách, u nichž se režisér Sandberg evidentně cítí silnější v kramflecích.

Celkově nemůžu říct, že bych se u téhle očividně trošku levnější a méně ambiciózní comicsovky vyloženě nudil, ovšem pocit, že Shazam! svou šanci trošku promarnil, ve mně zůstává i pár dní po projekci. Svou výjimečnost a smysl pro humor a nadhled film nezvládá stoprocentně prodat a krom těhle věcí vlastně nic moc nového nabídnout nemůže. Potenciál tu ale pořád je, tak můžeme doufat, že u případné dvojky si to už celé sedne trošku lépe.

Hodnocení: 3/5

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Druhý díl Shazam! napíše scénárista jedničky

Druhý díl Shazam! napíše scénárista jedničky

12. 4. 2019 | Novinky | Redakce Dokina.cz

Shazam! se v kinech ještě ani pořádně neohřál a filmová společnost Warner Bros se již údajně pustila do přípravy druhého dílu. Scénáře by se měl opět chopit Henry Gayden, v souvislosti s režií pak určité zdroje hovoří o Davidu F. Sandbergovi.
Dwayne Johnson: sólovka Black Adam se začne točit příští rok

Dwayne Johnson: sólovka Black Adam se začne točit příští rok

10. 4. 2019 | Novinky | Adam Homola

Do kin se sice chystá Hellboy a hned za ním Avengers: Endgame, ale teď v nich řádí Shazam! Sympaťák, co se učí se svými schopnostmi zacházet a chová se jako dítě (protože dítě je), má teď za hlavního záporáka Marka Stronga, ale dříve či později se popere s přeci jen trochu vyšší ligou: Dwaynem „The Rock“ Johnsonem.
Komiksové reparáty, aneb když vám první průšvih superhrdinské dveře nezavře

Komiksové reparáty, aneb když vám první průšvih superhrdinské dveře nezavře

9. 4. 2019 | Téma | Matěj Svoboda

Když to nevyjde poprvé, je potřeba zkoušet to znovu. Napravit si reputaci po roli v nepovedené comicsovce není nic těžkého. Filmů se superhrdiny je totiž čím dál víc, někdy ale ani druhá šance nepomůže...
Čtyři tváře Captain Marvel

Čtyři tváře Captain Marvel

8. 3. 2019 | Téma | Václav Rybář

Jít do kina na holčičí marvelovku na MDŽ je stylové. Co když ale Marvel vlastně není ani žena, ani kapitánka, a dokonce ani Marvel?
Nejdřív Aquaman, teď Shazam!? DC tahá z rukávu superhrdiny se smyslem pro humor

Nejdřív Aquaman, teď Shazam!? DC tahá z rukávu superhrdiny se smyslem pro humor

21. 1. 2019 | Trailery | Adam Homola

DC je teď v zajímavé situaci. Liga spravedlnosti jim epicky vyhořela, z Flashe a Cyborga asi jen tak něco nebude a kdo ví kdy a v jaké formě se dočkáme dalšího Batmana.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.