Shakespearovo drama Coriolanus natáčí v Bělehradě herec Ralph Fiennes

11. 5. 2010 - 13:10 | Téma | red

Shakespearovo drama Coriolanus natáčí v Bělehradě herec Ralph Fiennes zdroj: tisková zpráva

V armádní uniformě a s tvářemi zbrocenými krví se herci Ralph Fiennes a Gerard Butler drží pod krkem a usilují na zemi plné střepů a sutě o život druhého. Těžce oddechující Fiennes si pak jde prohlédnout poslední záběry filmové verze jedné z méně známých her Williama Shakespeara Coriolanus. O natáčení Fiennesova režisérského debutu napsala agentura Reuters.

"Podle mě se nám celou dobu nevedou začátky," říká naštvaný Fiennes, když si scénu příběhu situovaného do současnosti a natáčeného v tyto dny v okolí srbského hlavního města Bělehradu znovu pustí.

Stejnou intenzitu, která podle Reuters charakterizuje jeho hraní, vnáší herec dvakrát nominovaný na prestižního Oscara do filmu i jako režisér. "Jsme pod velkým tlakem, takže není čas být, obzvlášť, když se blížíme ke konci, vždycky tak ohleduplný, jak byste chtěli být," řekl Fiennes.

Ve filmu hraje hlavní roli, generála Coriolana, který nakonec zradí rodný Řím a přidá se k nepříteli města Audifiovi. Hraje ho Butler, hrdina filmu 300: Bitva u Thermopyl. Do konce natáčení zbývá pár dní a Fiennes režíruje souboj na nože, společnou scénu s Butlerem předtím, než obě postavy spojí síly.

Po další klapce se Fiennes s obavami vrací před monitor i s Butlerem, který si utírá čelo a snaží se zase popadnout dech. Záběr nakonec projde.

Oba hrdinové jsou po drsném souboji těžce zraněni a čekají na své druhy, aby je odnesli. Za několik záběrů později Fiennes stále není spokojen s tím, jak Butler v ohromném bělehradském hotelu z období komunismu, který je v havarijním stavu po bombardování během konfliktu v Kosovu v letech 1998 a 1999, přichází k sobě. "Nevím, co mám dělat," říká Butler. "Mám být na vteřinu mrtvý a pak se probrat?" Fiennes mu přesně vysvětlí, jak se natáhnout k noži, který je o kus dál, a pak požádá o další dým, který by zkrácené verzi Shakespearovy hry dodal zdání reality.

"V každé vteřině ví, co chce," řekl srbský herec Dragan Micanović, jehož postava na konci souboje pomáhá Fiennese odtáhnout. "Jo, křičí, ale když nic nefunguje."

Fiennes sám říká, že pocity, které má jako režisér, mu pomáhají ztvárnit hlavní roli. "Vezmu svou frustraci a adrenalin, které mám jako režisér, a přenesu je do Coriolana. Když jsem z toho, co se děje, otrávený a někdy naštvaný, tak to použiju," řekl. "Jako herec netrávím celé natáčení vždycky v tom citovém rozpoložení, ve kterém je postava. Počkám, až je kamera připravená, a pak nabídnu, co by postava měla dělat."

Ralph Fiennes

Fiennese a Butlera ve filmu doprovází herecké legendy, jako je Vanessa Redgraveová, která hrála například ve své době v kultovním snímku Zvětšenina, nebo Brian Cox známý z thrilleru Agent bez minulosti.

Fiennes však na otázku, jestli to podle něj bude skvělý film, odpovídá se zdrcující upřímností. "Nemám ponětí. Jak bych to vůbec mohl v této chvíli vědět?" řekl. "Mám tu velké množství materiálu natočeného v kusech, některé se mi líbí, o některých pochybuji, ale nevím...Jsou dny, kdy si myslím, že mám něco, s čím jsem spokojený, a jsou dny, kdy cítím, že se mi to nepovedlo, a odcházím zklamaný."

"Máme benevolentního pána, ale to soustředění je intenzivní," říká Gabrielle Tanová, která patří k producentům filmu. "Je svým největším kritikem."

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.