Recenze: Rocketman – muzikálová jízda s Eltonem Johnem

3. 6. 2019 - 10:03 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Rocketman – muzikálová jízda s Eltonem Johnem zdroj: tisková zpráva

Další hudební ikona se dočkala své filmové biografie. Tahle je ale možná trošku jiná, než byste čekali. A o dost divočejší.

Když v loňském roce přišla do kin biografie Freddieho Mercuryho, nikdo si nejspíš nedovedl představit, jaký úspěch bude u diváků slavit. Zámořským kritikům se zprvu moc nelíbila, na povrch vypluly problémy při natáčení, kdy si herecká hvězda Rami Malek a režisér Bryan Singer moc nesedli a všechno musel dotočit Dexter Fletcher, a nakonec došlo i na velmi problematické soukromí Singera.

Diváky tohle ovšem nezajímalo a z hudebního dramatu udělali obří hit, Malek si nakonec došel pro Oscara a zdá se, že tenhle dravější styl hudebních životopisů tu s námi teď pár let pobude. Rocketman se sice začal připravovat ještě před premiéru Bohemian Rhapsody, ty dva filmy spolu ale mají docela dost společného. I když možná ne tak moc, jak se tváří.

rocketman 1 zdroj: tisková zpráva

Minule jsme dostali Queeny, teď je tu Elton John. Legendární skladatel, zpěvák a muzikant, který dokázal své okolí bavit i provokovat, žil naplno, párkrát si však sáhl na dno, dovedl potěšit tisíce lidí při koncertech, ale sám se dlouho nedovedl vyrovnat s tím, že mu celý život chyběla opravdová láska, že si nevěřil a že i jeho nejbližší na něj koukali skrz prsty.

Materiálu pro velký životopisný film tu je tedy dost. Rocketman poctivě sleduje kariéru Eltona Johna od dětství, kdy se ukázalo, že mu to za pianem jde docela dobře, až po moment, kdy na tom nebyl zrovna moc dobře a pokusil se i o sebevraždu. A pak se s velkou pompou vrátil. Potud to tedy celé může vypadat opravdu jako klasický životopis, ale on to klasický životopis není. A popravdě on to není životopis skoro vůbec...

Srovnání s Bohemian Rhapsody se člověk nevyhne a zdaleka nejen proto, že se Rocketman točí kolem hodně výrazné hudební osobnosti a za kamerou stál Dexter Fletcher, který příběh Mercuryho na poslední chvíli dodělával. Vizuálně i tempem jsou si oba filmy dost podobné. Fletcher pojal svou novinku jako velkolepou show, rozhodně nečekejte nějaké unylé vyprávění ve stylu „narodil se, tvořil, trpěl, vrátil se, tvořil dál a stal se legendou.“

rocketman 2 zdroj: tisková zpráva

Respektive tohle tam víceméně je, ale mnohem svižnější, barevnější, rychlejší a na první dobrou taky zábavnější než u spousty podobných příběhů. U těch je často potřeba, aby byl divák fanda hlavního hrdiny a jeho díla. Tady to samozřejmě taky neuškodí, dovolím si však tvrdit, že u Rocketmana se nebude nudit nikdo, protože zkrátka šlape a vypadá jako velký fantaskní videoklip. Přesto se pokouší zaujmout trošku jinak než Bohemian Rhapsody.

Zatímco příběh Mercuryho byl velkolepá show s písničkami, film o Eltonu Johnovi jde do značné míry cestou klasického muzikálu. Freddie Mercury občas vylezl na pódium a zazpíval. Tady se obyčejný dialog během pár vteřin změní ve velkou hudební a taneční scénu, během které pár desítek lidí křepčí uprostřed ulice a jakmile skončí, rozejdou se, jako by se nic nestalo.

Dospělý Elton tu zpívá spolu se svým dětským já, diváci na koncertech začnou zničehonic levitovat a čím víc se Rocketman blíží ke svému konci, tím víc přestává být biografií a stává se hudební fantazií. Zábavnou, skvěle natočenou, barevnou a strhující. Přesto se bojím, že ne každý bude ochotný něco takového skousnout.

rocketman 3 zdroj: tisková zpráva

Rocketman skutečně vypadá a zní dobře. Taron Egerton je v hlavní roli skvělý a dokonale přesvědčivý herecky i pěvecky (všechno odzpíval sám), naneštěstí zvolená forma, která film mění z biografie na muzikál, možná úplně vděčná není. Spousta zajímavých momentů z života a kariéry Eltona Johna se tu odvypráví extrémně rychle a povrchně a například celá jeho pasáž s nepovedeným manželstvím dokonale nefunguje.

Ne proto, že by byla špatně natočená nebo zahraná, ale není tu vůbec čas se jí věnovat. Je potřeba co nejrychleji posunout děj dál, postavit před diváka nové situace a před hrdinu nové problémy, a rychle utíkat k další písničce, tanci a muzikálové scéně. Velmi rychle se ukáže, že tenhle na první pohled efektní režijní přístup filmu do značné míry podkopává nohy.

rocketman 4 zdroj: tisková zpráva

Osobně jsem jako člověk, který Eltona Johna zná, i když ho nijak zvlášť nikdy neposlouchal, vlastně odcházel z kina s pocitem, že to byl dobrý muzikant, ale že ten život neměl o nic těžší než spousta dalších podobných lidí. Možná měl, bohužel tvůrci mi to nedovedli prodat.

Rocketman je skvělá podívaná a skvělý film pro každého, kdo si chce užívat muziku a styl Eltona Johna na velkém plátně. Kdo se ovšem chce nějak víc do hloubky seznámit s životním příběhem téhle hudební ikony, měl by raději hledat jinde. Show je to ale parádní, přesto půjdu s hodnocením o kousek níž, protože Bohemian Rhapsody na to šlo velmi podobným stylem, tam se však tvůrcům povedlo zábavnou a řekněme vzdělávací složku sladit trochu lépe a elegantněji.

Hodnocení: 3/5

zdroj: Cinemart

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.