Předchozí filmové příchody Satana

6. 6. 2006 - 9:11 | Téma | red

Předchozí filmové příchody Satana zdroj: tisková zpráva

Satan přichází – ve světě filmového hororu nepříliš objevné zjištění. Vždyť se s ním na filmovém plátně setkala již Mia Farrowová jako Rosemary, jež má děťátko (1968), bojovalo s ním trio Čarodějek z Eastwicku (1987) i Arnold Schwarzenegger avizující Konec světa (1999). V záplavě těchto a jim podobných titulů však nelze pominout ani hororovou sérii Přichází Satan!, která se v průběhu let dočkala celkem čtyř dílů a na níž nejnověji navázal remake natáčený v České republice. V čem tkví popularita této řady? Kdy dosáhla svých vrcholů a kdy naopak propadů?

Přichází Satan! Renesance hororu ze sklonku šedesátých a počátku sedmdesátých let přinesla oživení žánru křesťanskou mystikou a světové kinematografii dala několik bezmála klasických snímků. Prvním z nich, který módní vlnu satanistických témat vlastně vyvolal, byl Polanského Rosemary má děťátko (1968). Pomyslný vrchol této série tvoří věhlasný Vymítač ďábla (1973). A poslední, zato však velmi důstojné vzepětí žánru přišlo v roce 1976 se snímkem Přichází Satan! (The Omen). Tehdy nepříliš známý režisér Richard Donner, který v pozdějších letech na plátna kin přivedl první díl Supermana (1978) anebo čtveřici Smrtonosných zbraní (1987–1998), disponoval slibnou hereckou sestavu v čele s hvězdným Gregorym Peckem, ale také tým zkušených spolupracovníků, z nichž vynikl nejen scenárista David Seltzer (který dával ostentativně najevo pohrdání žánrem a všude prohlašoval, že Přichází Satan! pro něj byla jen jedna z mnoha zakázek) a také hudebního skladatele Jerryho Goldsmithe. Osmnáctinásobný nominovaný na Oscara se totiž ze své jediné zlaté sošky radoval právě za tento hororový snímek, kterému podmanivými hudebními tématy dopomohl k působivosti.

Přichází Satan! Ústřední dějová linie, táhnoucí se celou sérií, sleduje nového Antikrista na zemi. Přichází Satan! tak již názvem avizuje zrod ďábelské bytosti, chlapce Damiena, který se díky spiknutí satanistů dostává do pěstounské rodiny Thornových (Gregory Peck a Lee Remicková). Je stále podivnější dění kolem jejich malého synka příznakem paranoii obou stárnoucích rodičů, kdysi tak toužících po dítěti? Jsou nezvyklé nehody, jež se kolem chlapce začínají množit, pouhými náhodami? Nerovný psychologický souboj mezi americkým diplomatem v Londýně a jeho manželkou na jedné straně a malým Antikristem a jeho satanistickými stoupenci na straně druhé se stále více mění v přesvědčení Richarda Thorna, že je jen jediný způsob, jak zabránit příchodu Satana – malý Damien (Harvey Stephens) musí být zabit. Klíčový střet však končí pro lidstvo nešťastně: Thorn v poslední možné chvíli umírá kulkou policisty a osiřelého Damiena se ujímá samotný prezident Spojených států…

Damien: Omen 2 Úspěch hororu Přichází Satan! byl nečekaný, a tak na sebe díl druhý nenechal dlouho čekat – už v roce 1978 si premiéru odbyl snímek Damien: Omen 2. Ani on, ani další části série už na úroveň prvního dílu nedosáhla, naopak, kvality jednotlivých dílů nabraly tendenci prudce sestupnou. Snímek číslo dvě posunul děj série o sedm let kupředu – dospívající Damien nastupuje na prestižní soukromou školu a začíná si uvědomovat svou roli v nadcházejícím souboji o nadvládu nad zemí – a zaujal především hereckou účastí Williama Holdena (který předtím odmítl hlavní roli ve snímku prvním) v roli prezidenta Thorna. Diváky však již nechával film chladnými – horory jako Carrie (1976) a Halloween (1978) stočily pozornost diváků k teenagerovým látkám a satanistická tematika se náhle octla ve stínu.

Sam Neill ve filmu Poslední střetnutí Osudy Antikrista Damiena uzavřel v roce 1981 snímek Poslední střetnutí. Damien Thorn (Sam Neill) je úspěšný třicetiletý muž, který má i nadále přístup k nejvyšším politickým kruhům a navíc stanul v čele mezinárodní obchodní korporace. S hrozící Satanovou světovládou je seznámeno pouze sedm vyvolených kněží v čele s otcem DeCarlem (Rossano Brazzi), jejichž cíl je zřejmý – zastavit Damiena Thorna jakoukoli cestou. A přestože je jejich mise neúspěšná, Thorn je nakonec zabit svou přítelkyní novinářskou Kate Reynoldsovou (Lisa Harrowová). Přestože se trilogie a s ním i stále větší trápení diváků zdálo u konce, série o sobě dala ještě jednou vědět. V roce 1991 vznikl televizní snímek Přichází Satan – Procitnutí, jehož kvality naznačuje i výměna na postu režiséra během natáčení – Dominique Otheninovou-Girardovou vystřídal Jorge Montesi. Čtvrtý díl byl příběhem nového dětského Antikrista, nemanželské dcerky Damiena Thorna a Kate Reynoldsové Delii (Asia Vieirová). Jeden z příkladů, jak děsivě také může populární série skončit, byl na světě. Není patrně jediného fanouška předchozích trilogie, jenž by do série tento ubohoučký krvák vůbec řadil, natož aby si ho oblíbil.

6. června 2006 vstupuje do světových i českých kin remake první části série, u nás nepříliš invenčně nazvaný Satan přichází. Na den přesně třicet let po premiéře originálu se nás tak režisér John Moore (mohli jsme vidět jeho snímek Za nepřátelskou linií) pokusí přesvědčit, že satanským hororům stále ještě neodzvonilo, přestože tomu například předloňský Vymítač ďábla: Zrození nasvědčoval. Zahájí tak novou hororovou sérii, anebo se dočkáme pouze dalšího chabého pokusu vytěžit ze zbytků slávy originálu?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.