Peter Sempel

23. 1. 2008 - 13:34 | Téma | red

Peter Sempel zdroj: tisková zpráva

Peter Sempel, dokumentarista a punker, člověk, který na filmový pás pro věčnost zachycuje osobnosti světové alternativní scény. Dnes v Uherském Hradišti, v ponělí v Praze v Aeru. Nanejvýš zajímavý rozhovor chystáme.Dnes přijede do Uherského Hradiště známá osobnost evropského alternativního dokumentu- Peter Sempel

Dnes přijede do Uherského Hradiště známá osobnost evropského alternativního dokumentu- Peter Sempel. Přiváží s sebou své nejskvělejší filmy, z nichž některé budete mít možnost vidět ještě příští pondělí v pražském Aeru.

Peter Sempel se narodil v Hamburgu, ale vyrůstal v Austrálii. Nadávali mu tam do nácků, tak spálil půl školy a spolužákovi utrhl ucho. Do Hamburgu se vrátil roku 1968. Studoval americkou literaturu a říká o sobě, že vyměnil 56 zaměstnání.
Filmy začal točit od léta Páně 1981, a to pod vlivem alternativní berlínské hudební scény: Einstürzende Neubauten, Nicka Cavea, Lou Reeda, ale poslouchal i vážnou hudbu. Často tentýž večer navštívil operu, balet i punkový koncert. Ďábel. Centrem jeho života se stal rodný Hamburg a zároveň avantgardní Berlín.

U Petera Sempela je zajímavé, že jeho filmy nikdy neuvidíte jen tak. Nejsou totiž volně k mání- sám si je vozí na akce, kde se budou promítat. Taktéž se nikdy neobjevily v televizi, nebo na videu. Stále má totiž na paměti slova: "we are all prostitutes."

Sempelovou doménou jsou dokumenty a hudební filmy. Hudba je v nich, jak už bylo lze vytušit, dvojí- punková a klasická. Takový mix může leckomu přijít úchylný, Sempel ale jenom dokazuje že ve své podstatě je hudba jenom jedna.
Jeho první krátké filmy Save the Children/ Kriegsjugend, Fressen, nebo Klarheit über Alles zachycují kapely jako DAF, Birthday Party, Neubauten, U.K.Subs, Die Toten Hosen.
Později natáčí dva filmy inspirované Havranem E.A. Poea- The Wild Raven(1984) a o rok později Burning Raven, kde hudební složku obstarává dnes už legendární deska Einstürzende Neubauten „Kollaps" a neméně legendární Mozartovo Requiem.

Roku 1988 dokončuje dílo Dandy, ve kterém zachycuje Blixu Bargelda, Nicka Cavea, Ninu Hagen, Dietera Meiera, či Kazua a hudba i zde tvoří významnou mnohovrstvu: Einstürzende Neubauten, Nick Cave & the Bad Seeds, Verdi, Jessye Norman i Mozart)

Jeden z objektů Petera Sempela: Blixa Bargeld O tři roky později se objevuje Just Visiting This Planet, kde se Sempel šířeji zabývá Kazuo Ohnem, otcem tance Butoh. Hostují: Bargeld, Hagen, Cave, Jonas Mekas. Hudbu obstarává Schubertova „Winterreise" a 7 punk rockových písní.
V roce 1994 má premiéru další celovečerní záležitost- Jonas in the Desert. Hlavním protagonistou je tentokrát litevský filmař Jonas Mekas. V epizodních rolích se objevuje Al Pacino, Martin Scorsese, Yoko Ono, Allen Ginsberg, Paul Morrissey, Kenneth Anger, nebo Andy Warhol.
Hudba: Katrin Achinger and the Flightcrew ("ICARE"), Nick Cave and the Bad Seeds, Gun Club, Einstürzende Neubauten, Birthday Party, Tiny Tim a litevské lidové písně.

Nejnovějším celovečerním projektem Petera Sempela je Nina Hagen "Punk+ Glory" z roku 1999. Podle autora jde o „psychodokumentárněhudebnífilm." Jednoduše: koláž z toho, co Sempel okolo téhle dámy natočil.

Kromě uvedených celovečerních záležitostí má Peter Sempel na svém kontě i řadu krátkých filmů, projekt „Kino Extreme", kdy pouští zároveň tři filmy (ze tří projektorů) na jedno plátno a na místě mixuje hudbu.

A co Peter Sempel plánuje? Druhého Mekase (Jonas at the Ocean), projekt o Dostojevském a celovečerní dokument o Nicku Caveovi.

A jenom pro přehled- krátký seznam osobností, které Peter Sempel natočil:
Nina Hagen, Nick Cave, Pedro (barman v Sao Paulu- možná si ho pamatujete z klipu NCATBS Do You Love Me), Blixa Bargeld a Einstürzende Neubauten, Jonas Mekas, Klaus Maeck (manager EN), Patti Smith, Lou Reed, Dennis Hopper, Paul Morrissey, Andy Warhol, Salvador Dalí, Jeffrey Lee Pierce, Die Haut, Allen Ginsberg, Philip Glass, Yoko Ono, Alexander Hackenschmid, Martin Scorsese, Al Pacino, Harvey Keitel, Alphaville, Alice Cooper, Wim Wenders, Anthony Kiedis a Red Hot Chili Peppers, Siouxsie & the Banshees, Die Toten Hosen, The Dirty 3, Henry Rollins, Hiro Yamagata, Min Tanaka, Diamanda Galas, Dennis Rodman, Julian Schnabel, Ozzy Osbourne.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.