Pět sci-fi vhodných jako doplněk k filmu Ex Machina

24. 4. 2015 - 20:30 | Téma | Ladislav Loukota

Pět sci-fi vhodných jako doplněk k filmu Ex Machina zdroj: tisková zpráva

Horská chata, tři obyvatelé, jeden z nich až příliš dokonalý robot. Kulisy nové filmové sci-fi Ex Machina rozhodně netrhnou rekordy ve velkoleposti, právě proto však komorní snímek získává velmi dobré recenze. Malých, inteligentních sci-fi je přitom paradoxně notně menší počet než epických trháků. K příležitosti Ex Machina jsme vzpomněli na ty nejzajímavější z poslední dekády.  

Pozemšťan
Byť se celý odehrává v chatě uprostřed lesů, Pozemšťan z roku 2007 není vyvražďovačkou, nýbrž dialogem skoro až divadelního ražení. Doslova komorní snímek naopak velmi citlivě, chytře a vypointovaně popisuje debatu několika postav s někým, kdo je možná starý tisíce let - ale možná taky ne. I přes mírnou strnulost a šustění papírem (jde ostatně o adaptaci románu) je Pozemšťan právem jedním z nejlepších filmů posledních let vůbec.

zdroj: Archiv

Europa Report
Jakkoliv loni vesmírné sci-fi vévodil Interstellar, a bránil se přitom tvrzením ohledně vysoké realističnosti, titul "nejvěrnějšího vesmírného sci-fi" mu o rok dříve vyfoukla nenápadná, televizně vypadající záležitost Europa Report. Film popisuje soukromou pilotovanou výpravu k Jupiterově měsíci Europa, která se Zemi na dlouhé měsíce odmlčela, nyní však řídící středisko dostalo depeši videomateriálů z paluby. Natočen je tak ve stylu found footage snímků (Blair Witch), čistě z kamer na palubě plavidla či v helmách astronautů – a poprvé snad od Blair Witch však takový styl nejen že tento přístup ničemu nevadí, ale přímo ukázkově sedí do celé zápletky.

zdroj: Archiv

Potomci lidí
Potomci lidí z roku 2006 mají věru nevděčnou úlohu – vedle mudrování nad nenávidí vůči imigrantům a vlivem klimatických změn se filmu nevyhnuly ani silné religiózní podtóny. Výsledek se proto z povahy věci nelíbí každému. Jakkoliv je ideovost Potomků lidí nepopiratelná, i škarohlídi musejí filmu přiznat neuvěřitelně autentické vykreslení světa budoucnosti a dokonalou filmovou režii, v čele s jednou z nejdelších akčních scén bez jediného (viditelného) střihu v historii. Potomci lidí nepřipomínají žádnou tradiční sci-fi, a právě proto jsou unikátním projektem.

zdroj: Archiv

Moon
Nazvat lunární drama Moon inteligentním filmem možná není úplně nejpřesnější – zápletka o klonování jediného osadníka měsíčního dolu má totiž i při nejlepší vůli dějové díry o velikosti Grand Canyonu. Snímek stojící a padající s výkonem Sama Rockwella v dvojroli však dokázal vyčaroval hodinu a půl trvající zápletku čistě stavějící na vesmírné samotě a, doslova, povídání si se sebou samotným. Jenom málokterý jiný film dovedl tak přesvědčivě na diváka přenést atmosféru vesmírné osamělosti.

zdroj: Archiv

Distrikt 9
Závěrem nemůže chybět ani první a doposud nejlepší film Neilla Blomkampa, který barvitě a s velkou porcí černého humoru nahradil jihoafrický apartheid příběhem o diskriminaci posádky ztroskotalé mimozemské lodi pozemskou většinou. Distrikt 9 byl metaforou tak zjevnou, že doslova stříkala z filmového pásu. Pro humor a velmi špinavé, velmi nehollywoodské pojetí sci-fi ale nemůže být pochyb, že mezi inteligentní sci-fárny rozhodně patří.

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.