Ovečka Shaun ve filmu - recenze

1. 4. 2015 - 22:00 | Recenze | František Fuka

Ovečka Shaun ve filmu - recenze zdroj: tisková zpráva

Ovečka (tedy beran, ale česky se mu říká "ovečka") Shaun se rozhodne utéct se sedmi kolegy ovcemi z farmy. Přitom ale omylem dostanou farmáře do města (neptejte se, jak "omylem") a způsobí mu ztrátu paměti, takže začne ve městě dělat kadeřníka.

Ve Shaunovi a kamarádech se hne svědomí a za pomoci dvou psů (jednoho z farmy a jednoho toulavého) se rozhodnou farmáři "osvěžit paměť" a zachránit ho. Ale jde po nich zlý chlapík z "Animal Containment".

zdroj: HCE

Tento ručně "trnkovsky" animovaný film od Aardmanu je zajímavý především tím, že v něm nejsou vůbec žádné dialogy (ani monology, ani vypravěč). Toho využil český distributor k ušetření peněz, takže film jde v našich kinech v přesně stejné podobě, jako v Anglii. Tedy bez jediného titulku, bez českého názvu a dokonce bez překladu anglických nápisů, které se ve filmu objeví a jejichž přečtení je nezbytné k pochopení některých zápletek / vtipů. To je ale drobnost a jako správný rodič svým dětem těch pár nápisů (jako "Big City", "Memory Loss", "Missing", "Trampoline Sale" nebo "The End") jistě rádi přeložíte.

Ruční animace, při které na sobě ovečky zřejmě mají skutečnou vlnu, je roztomilá a mezi současnou záplavou dětských CGI filmů působí hrozně osvěžujícím dojmem.

shaun02 zdroj: tisková zpráva

Trochu problém mám jen s tím, že vyprávět celý film bez jediného srozumitelného slova je opravdu těžký úkol (viz naposledy Iluzionista) a i když je ve filmu spousta úžasných gagů a skvěle animovaných grimas, v některých místech tempo poněkud skomírá, neboť ústřední zápletka vlastně neexistuje (jde spíše o ty gagy). Je to trochu jako kdybyste slepili dohromady čtyři nebo pět krátkých animovaných filmů.

Na druhou stranu, byl jsem příjemně překvapen, že celovečerní film, ve kterém se nemluví a který je založen téměř výhradně na groteskovém humoru, fungoval TAKHLE DOBŘE.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.