Oscaři pod lupou. Proč vyhrál Birdman?

23. 2. 2015 - 20:30 | Téma | Ladislav Loukota

Oscaři pod lupou. Proč vyhrál Birdman? zdroj: tisková zpráva

Nejslavnější filmové ceny roku jsou za námi, podívejte se proto na přehled vítězů včetně pravděpodobného vysvětlení příčin jejich úspěchů. Ačkoliv totiž na poli nejvýznamnějších cen všechny válcoval Birdman, nakonec ho v počtu sošek spolehlivě dohnal rozverný Grandhotel Budapešť. Cenu za zahraniční film si připsala i polská Ida, naopak u animáků byla akademie letos mnohem konzervativnější. 

Nejlepší film: Birdman
Další nominovaní: Americký sniper, Chlapectví, Grandhotel Budapešť, Kód Enigmy, Selma, Teorie všeho, Whiplash.
Jenom málo pochybností panovalo kolem kandidáta na nejlepší film. Birdman se svým příběhem o poblázněném, iluzemi své staré role stíhaným hercem, je totiž přesně tím typem filmu o kulturních elitářích, který filmová akademie ze zjevných důvodů miluje.

zdroj: Cinemart

Birdman uspěl a po zásluze.

Nejlepší režie: Alejandro G. Iñárritu, Birdman
Další nominovaní: Richard Linklater (Chlapectví), Bennett Miller (Hon na lišku), Wes Anderson (Grandhotel Budapešť), Morten Tyldum (Kód Enigmy)
Bidman získal i sošku za nejlepší režii pro Alejandra G. Iñárritu, která občas končí u „konkurenčního“ druhého nejlepšího filmu. Letos však smetanu neslízl ani rovněž spekulovaný Wes Anderson, ani Richard Linklater za časosběrné Chlapectví.

zdroj: Forum Film CZ & SK

Všichni čekali, že Kód Enigmy prožije velký večer.

Nejlepší mužský herecký výkon: Eddie Redmayne (Teorie všeho)
Další nominovaní: Steve Carell (Hon na lišku), Bradley Cooper (Americký sniper), Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy), Michael Keaton (Birdman)
Naopak taktizování akademiků už bylo jasněji znát z vítězství Eddieho Redmayna, která v Teorii všeho perfektně zahrál chřadnoucího fyzika Stephena Hawkinga. Ačkoliv byl jeho výkon mimořádný, právě Michael Keaton mu byl velkým konkurentem – Birdman byl pro tohoto herce zřejmě životní rolí a tak i šancí, která se už možná nebude opakovat.

zdroj: Cinemart

Ona Teorie všeho není zase tak dobrým filmem, ale hlavní představitel opravdu bodoval.

Nejlepší ženský herecký výkon: Julianne Moore (Still Alice)
Další nominovaní: Marion Cotillard (Dva dny, jedna noc), Felicity Jones (Teorie všeho), Rosamund Pike (Zmizelá), Reese Witherspoon (Divočina)
Mnohem méně vyhraněné bylo udílení pro hlavní ženskou roli. Sošku za ní získala Julianne Moore pro nezávislý film o ženě, která postupně přichází o svou paměť a osobnost vlivem Alzheimerovy choroby.

zdroj: Archiv

Výkon Julianne Moore byl hrozivě dokonalý.

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: JK Simmons (Whiplash)
Další nominovaní: Robert Duvall (Soudce), Ethan Hawke (Chlapectví), Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Hon na lišku).
Akademie obvykle každý rok napravuje "křivdy" z toho, z nějakého herce – k překvapení všech – velmi dlouho ignorovala navzdory jeho zjevným kvalitám. Letos tak konečně díky Whiplashi mohla ocenit pekelného JK Simmonse. Pro toho šlo navzdory celoživotní herecké dráze teprve o prvního Oscara!

zdroj: Falcon

Jedním slovem - dobrý!

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Patricia Arquette (Chlapectví)
Další nominovaní: Laura Dern (Divočina), Emma Stone (Birdman), Meryl Streep (Čarovný les), Keira Knightley (Kód Enigmy)
Podobně méně na ostří šla i kategorie vedlejších hereckých výkonů. Zde si konečně zářez připsalo časově náročné Chlapectví a představitelka matky hlavního hrdiny Patricia Arquette. Její ocenění však přichází tak trochu s křížkem po funuse – kariéra Arquette totiž už přes deset let notně upadá.

zdroj: Cinemart

Časosběrný hraný film je fakt úchylnost.

Nejlepší původní scénář: Birdman
Další nominovaní: Chlapectví, Hon na lišku, Grandhotel Budapešť, Slídil
O něco méně jednoznačná byla další kategorie. Po boku vcelku na první pohled triviální Birdmana totiž stál rovněž dokonale archaicky žánrový Grandhotel Budapešť, doposud zřejmě nejlepší film Wese Andersona. Akademie však nakonec dala přednost psychologičtějšímu tématu Iñárritova opusu, které upřednostňuje charakterové pochody namísto počtů dějových zvratů.

zdroj: Falcon

Hon na Lišku nebodoval, ale film si nenechte ujít.

Nejlepší adaptovaný scénář: Kód Enigmy
Další nominovaní: Americký sniper, Inherent Vice, Teorie všeho, Whiplash
Spíše formálnějšího ocenění se dočkal rovněž Kód Enigmy, životopisný snímek stěžejního válečného kryptografa a zakladatele moderní počítačové vědy Alana Turinga.

zdroj: Foto: Warner Bros

Proč Americký sniper nebodoval? Možná, že už akademici mají plné zuby války.

Nejlepší animovaný film: Velká šestka
Další nominovaní: Škatuláci, Jak vycvičit draka 2, Příběh moře, The Tale of the Princess Kaguya
Navzdory velmi kvalitní a originálnější Písni moře, která do našich kin teprve půjde, akademie ocenila o něco podbízivější, digitální animovaný film Velká šestka. Byť jde o solidní kýčařiny pro celou rodinu, mezi nominovanými nebyla jediná, která nabízela tyto kvality…

Nejlepší zahraniční film: Ida
Další nominovaní: Leviatan, Tangerines, Timbuktu, Divoké historky
Předvídatelný byl i nejlepší zahraniční film, černobílé polské drama Ida ostatně vzdor svým kvalitám tak trochu připomíná vtipy o tom, jaké film akademie preferuje – příběh Idy totiž popisuje cestu za hledáním židovských kořenů jedné rodiny, k nimž spolu musí dojít mladá jeptiška a někdejší komunistická prokurátorka. Přesto jde o ocenění rozhodně získané po zásluze.

zdroj: Aerofilms

Ida, hmmm!

Nejlepší kamera: Emmanuel Lubezki (Birdman)
Další nominovaní: Robert Yeoman (Grandhotel Budapešť), Lukasz Zal and Ryszard Lenczewski (Ida), Dick Pope (Mr. Turner), Roger Deakins (Nezlomný)
Kontinuálně natočený Birdman si připsal další sošku v první z několika technických kategorií, z nichž lze často objevit méně favorizované, ale o to lepší filmy. Překvapivé je, že Birdman nezískal spíše ocenění za nejlepší střih – to totiž s jeho vizuálním stylem souvisí snad ještě více než kamera.

Nejlepší kostýmy: Grandhotel Budapešť
Další nominovaní: Čarovný les, Zloba - královna černé magie, Mr. Turner, Inherent Vice
Konečně první ocenění pro Grandhotel Budapešť přišlo nepříliš překvapivě v kategorii kostýmů. Komu však více než umělecké podtóny hlavních vítězů sedí kombinace dobrodružství a humoru, nemůže Grandhotel nenavštívit.

zdroj: Archiv

Grandhotel Budapešť oslnil, ale ne akademiky, protože by si také asi zasloužil víc Oscarů.

Nejlepší střih: Whiplash
Další nominovaní: Americký sniper, Chlapectví, Grandhotel Budapešť, Kód Enigmy, Whiplash
Spíše symbolického ocenění se dočkal Whiplash, jehož střih byl sice velmi frenetický, ve srovnání s dalšími nominovanými nikterak výjimečný. Zarazí především prohra Chlapectví, které mělo pro své více jak desetileté natáčení mnohem náročnější práci s filmovým střihem.

Nejlepší celovečerní dokumentární film: Citizenfour
Další nominovaní: Last Days in Vietnam, Virunga, The Salt of the Earth, Hledání Vivian Maier
Tak trochu jako odpověď všem, kdo doufali ve větší vítězství kontroverzního válečného Amerického čipera, působí vítězný dokumentární celovečerák Citizenfour o Edwardu Snowdenovi. Ujít by si ho však neměl nechat nikdo, kdo si libuje v konspiračních thrillerech – tentokrát navíc i v těch skutečných.

Nejlepší krátký dokumentární film: Crisis Hotline: Veterans Press 1
Další nominovaní: Joanna, Our Curse, White Earth, The Reaper
Rovněž mírně politicky působí i vítězství krátkého dokumentu upozorňujícího na stav válečných veteránů.

zdroj: YouTube.com

Nolan natočil film, kterému rozumí jen on sám, ale ani složité intelektuální pozadí akademiky neobměkčilo.

Nejlepší make-up: Grandhotel Budapešť
Další nominovaní: Hon na lišku, Strážci Galaxie
Prakticky bez konkurence byl tentokrát Grandhotel Budapešť i v další estetické kategorii.

Nejlepší hudba: Alexandre Desplat (Grandhotel Budapešť)
Další nominovaní: Hans Zimmer (Interstellar), Alexandre Desplat (Kód Enigmy), Johann Johannsson (Teorie všeho), Gary Yershon (Mr Turner)
Podobně film zvítězil i na poli soundtrackovém. Jeho rozverný hudební podkres od Alexandra Desplata je však rozhodně vítězstvím zaslouženým.

Nejlepší píseň: “Glory” (Selma)
Další nominovaní: “Lost Stars” (Love Song), “Everything Is Awesome” (LEGO příběh), “I’m Not Gonna Miss You” (Glenn Campbell: I’ll Be Me), “Grateful” (Beyond the Lights)
Po roce ve znamení rasových nepokojů je ocenění titulní písně z filmu Selma, popisujícího právě obdobné bouře z 60. let, spíše jakousi nepříliš povedenou omluvou za to, že jinak akademie na Selmu zapomněla.

Nejlepší výprava: Grandhotel Budapešť
Další nominovaní: Kód Enigmy, Interstellar, Čarovný les, Mr. Turner
I přes konkurenci sci-fi Interstellar dobyl Grandhotel i další pozici související se vzhledem filmové mizanscény. Navzdory absenci u hlavních cen je tak papírově co do počtu cen vyrovnaný s Birdmanem!

Nejlepší krátkometrážní animovaný film: Feast
Další nominovaní: The Bigger Picture, A Single Life, The Dam Keeper, Me and My Moulton
Také animovaný kraťas si připsal Disney skrze svůj dojemný příběh nenažraného pejska jménem Feast. V kinech jste ho mohli vidět právě před Velkou šestkou.

Nejlepší krátkometrážní hraný film: The Phone Call
Další nominovaní: Boogaloo and Graham, Aya, Butterlamp, Parvenah
Zcela z říše uměleckých vod přichází dvacetiminutový vítěz hraného kraťasu The Phone Call, popisující jeden dramaticky se vyvíjející hovor na linku důvěry. V hlavní roli Sally Hawkins, jíž jste letos mohli vidět i jako matku v Paddingtonovi.

Nejlepší střih zvuku: Americký sniper
Další nominovaní: Interstellar, Nezlomný, Hobit: Bitva pěti armád, Birdman
Téma války v Iráku řešící Americký sniper nakonec vzdor ambicím upoutávat pozornost vyžral pouze jednu jedinou technickou kategorii.

zdroj: YouTube.com

Středozemě už také netáhne.

Nejlepší zvukový mix: Whiplash
Další nominovaní: Interstellar, Nezlomný, Americký sniper, Birdman
Další technickou cenu útěchy nakonec získal i Whiplash. Ačkoliv jeho zakomponování ruchů a hudby do příběhu o bubeníkovi padlo jako ulité, nelze než předpokládat, že jeho tvůrci by nadšeněji sahali po jiných typech ocenění.

Nejlepší vizuální efekty: Interstellar
Další nominovaní: Captain America: Návrat prvního Avengera, Úsvit planety opic, Strážci Galaxie, X:Men: Budoucí minulost
A konečně rovněž Interstellar uspěl alespoň v tradiční kategorii určené pro žánrové filmy. Pro Christophera Nolana musí jít nutně o zklamání, tušilo se totiž, že by film mohl získat daleko více „technických“ cen.

Zdroje: Vlastní , YouTube

ČLÁNKY O FILMU

Všechno nejhorší 2 a kouzlo časových smyček

Všechno nejhorší 2 a kouzlo časových smyček

4. 3. 2019 | Téma | Václav Rybář

Cestování časem může nejednomu divákovi pěkně zamotat hlavu
Christopher Nolan prý chystá drama z druhé světové války

Christopher Nolan prý chystá drama z druhé světové války

27. 12. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Populární režisér Christopher Nolan, který není zvyklý dělat ve svých filmech kompromisy s producenty a navíc má za sebou celou řadu úspěšných děl, se znovu chystá na natáčení. Podle zvěstí z Hollywoodu to nebude žádné sci-fi, ale válečný film.
Christopher Nolan po Interstellaru chystá s Warnery další film

Christopher Nolan po Interstellaru chystá s Warnery další film

9. 9. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Od chvíle, kdy se kinosály prohnalo sci-fi Interstellar režiséra Christophera Nolana, média i fanoušci spekulují logicky nad tím, jaký další snímek populární tvůrce natočí. Nyní začíná být trochu jasno. Opět půjde o spolupráci se studiem Warner Bros.
Top 10 nejpopulárnějších trailerů roku 2014

Top 10 nejpopulárnějších trailerů roku 2014

28. 12. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Konec roku je zejména v médiích přehlídkou všelijakých žebříčků a Top 10 čehokoliv. Americký filmový portál The Hollywood Reporter zveřejnil docela zajímavý přehled nejsledovanějších trailerů v roce 2014. Většinu filmových novinek lze v přehledu celkem snadno uhádnout. Na druhou stranu některá umístění překvapují. Hned na první místo se probojovala ukázka s chystaného snímku 50 odstínů šedi. No napadlo by vás to? 
Interstellar - recenze nejočekávanějšího sci-fi filmu letošního roku

Interstellar - recenze nejočekávanějšího sci-fi filmu letošního roku

6. 11. 2014 | Recenze | Vojtěch Karlík

Nový film Christophera Nolana Interstellar je po delší době žánrově čistým sci-fi, což je něco, co se v dnešní době příliš nenosí. Proč? Je to drahé a divácky riskantní. Snímek sám o sobě však obsahuje takové množství nelogických a nedovysvětlených věcí, že jsem prvních dvacet rázných kroků z kina učinil naštvaně, abych pak blahosklonně uznal, že jsem vlastně velmi spokojeným divákem.
Filmovým premiérám týdne vévodí Nolanův Interstellar

Filmovým premiérám týdne vévodí Nolanův Interstellar

5. 11. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Vůbec nechceme zatracovat ostatní snímky, které tento týden dorazí do kin, ale pravdou je, že o novém díle Christophera Nolana se mluví už hodně dlouho. První ohlasy jsou sice rozpačité, ale kdy nejsou... V následujícím přehledu vám nabízíme stručný přehled zajímavých novinek.
Říjnové herečky - pět neokoukaných tváří krásných žen

Říjnové herečky - pět neokoukaných tváří krásných žen

3. 11. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

V předposledním měsíci tohoto roku se sice ukážou i krásky jako Jennifer Lawrence (Hunger Games: Síla vzdoru, 1. část) nebo Jennifer Aniston (Šéfové na zabití 2), my se však tentokrát sousetředíme na relativně méně známá jména. Nikdy totiž nevíte, kdy poslední dvě v seznamu dojdou osudu prvních dvou...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.