O čem je film Hlad

30. 9. 2009 - 13:24 | Téma | red

O čem je film Hlad zdroj: tisková zpráva

Boj na život a na smrt mezi vězněnými a vězniteli. Věznice Maze v severním Irsku, rok 1981. Situace mezi odsouzenými z řad irské republikánské armády (IRA) a dozorci se začíná vymykat kontrole

Věznice Maze v severním Irsku, rok 1981. Situace mezi odsouzenými z řad irské republikánské armády (IRA) a dozorci se začíná vymykat kontrole. Ponižující a čím dál tím brutálnější praktiky dozorců utvrzují vězně v jejich odhodlání k odporu, jejich snahou je získání statutu politických vězňů. Neformální vůdce vězňů Bobby Sands dává pokyn nejprve k odmítání jakékoli hygieny. Ale když toto je potlačeno zásahem policejních těžkooděnců, vyhlásí generální hladovku. Jeho téměř sedmitýdenní hladovka a další následující se zapsaly do krvavých dějin britsko-irských vztahů. Společnost se rozdělila na ty, kteří v irských vězních viděli obyčejné teroristy, a na ty, pro které se stali novodobými mučedníky.

Věznice Maze v severním Irsku sloužila Britům od sedmdesátých let až do roku 2000 jako nástroj boje proti členům a přívržencům Irské republikánské armády. Britský parlament odmítal vyjednávat s vězni, jejichž jedinou zbraní bylo stát se sami sobě rukojmími. Bobby Sands, vůdčí osoba vězeňských protestů, spolu s dalšími devíti muži po týdnech hladovění zemřel.

Britský režisér Steve McQueen vytvořil se smyslem pro detail a výtvarnou kompozici film o událostech v Maze. Příběh lze vnímat ve třech částech, z nichž každá má svou vlastní dějovou i obrazovou kompozici. První část ukazuje kruté vězeňské podmínky. Odsouzení s dozorci vedou válku, kde se proti obuškům bojuje odmítáním jakékoli hygieny a nošení vězeňského oděvu. Vedení věznice se pokouší všemi možnými způsoby, od ponižování až po násilí, zlomit jednotný odpor vězňů, kteří se tak snaží získat politický statut.

Prostřední pasáž je téměř celá sestavena z dlouhého dialogu mezi Bobbym Sandsem a prorepublikánským knězem Dominicem Moranem, jemuž Sands zdůvodňuje své rozhodnutí k hladovce. Odsouzení v Maze nemají nic jiného než vlastní životy, kterými by mohli bojovat za svá práva, a jsou si vědomi, že následky této hladovky budou fatální. Třetí a závěrečná část McQueenova filmu poeticky popisuje Sandsovo umírání.

Hlavní roli Bobbyho Sandse ztvárnil Michael Fassbender, který musel kvůli přesvědčivému výkonu zhubnout pod odborným dohledem o 14 kilogramů. (Skutečný Robert Gerard Sands se narodil 9.března 1954 a zemřel 5. května 1981.)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.