Na život a na smrt - recenze

6. 1. 2014 - 8:30 | Recenze | Karel Drda

Na život a na smrt - recenze zdroj: tisková zpráva

Režisér Petr Berg je králem rutinérů, je to tvůrce na nic si nehrající a sázející na přímočaře natočené žánrové filmy. Po roztěkaném Království, komedii Hancock a béčkovém sci-fi Battleship, natočil tento bývalý herec seriálu Chicago Hope solidní akční jízdu s Markem Walhbergem v hlavní roli Na život a na smrt.

Příběh inspirovaný skutečnou událostí se odehrává v Afghánistánu, kde se uskuteční jeden z utajovaných výsadků, během něhož má být zlikvidován jeden ze šéfů Talibánu. Akce se zhostí členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs, kteří patří k nejlepším vojákům na světě. Pomalejší rozjezd filmu, v němž se seznamujeme se všemi členy úderné jednotky a současně poznáváme zázemí základny v Bagramu, není vůbec na škodu. Berg na to jde chytře a v průběhu úvodních titulků nám ukazuje vlastní výcvik speciálních jednotek a to i včetně pověstného zvonu, na který zvoní ten, kdo výcvik nezvládá. Na co potřeboval Ridley Scott s Demi Moore v G.I. Jane téměř dvě hodiny, zvládne s mnohem lepšími emocemi režisér během dvou minut.

zdroj: Archiv

Z Bagramu do týla nepřítele

Ihned poté, co je jednotka v čele s Marcusem Lutrellem (Wahlberg) vyslána do afghánských hor, musí řešit nepříjemné dilema. V lesích jsou objeveni starým pastevcem a jeho dvěma mladými pomocníky. Vojáci však u nich naleznou satelitní telefon, což logicky vyústí v podezření, zda se nejedná o nohsledy Talibánu. Následné dilema, zda trojici mužů zabít, nebo je propustit, spustí nevyhnutelný přesun z pozic na nedaleký kopec, kde dojde ke krvavé přestřelce. Peter Berg natočil velmi napínavé válečné drama, které se opírá o současný vojenský konflikt a především se nesnaží upoutat pozornost vyššími cíli. Je zde jen malá jednotka speciálně vycvičených vojáků a převaha afghánských bojovníků kdesi ve vnitrozemí. Kulisou jejich krvavé bitvy jsou stromy a kameny kopcovitého terénu. Počáteční převahu vycvičeného týmu navíc začne stírat ta početní Talibánců. Na život a na smrt je snímek opírající se sice o skutečnou událost, ale současně také o největší filmové klišé válečných filmů. Malá skupinka uprostřed nepřátel se snaží přežít, současně má velké problémy se spojením s mateřskou základnou. Mezitím v Bagramu velící důstojník moc dobře tuší, že je něco v nepořádku a chystá se pomoc. Ač je příběh filmu vlastně velmi jednoduchý a občas v některých akčních scénách pomáhá režisér Berg jednotce vylepšeným střihem, samotnou bitvu i interakci mezi členy týmu sledujete se zatajeným dechem.  Někdo naopak může být zklamán z toho, že ve filmu se vlastně jen skáče mezi balvany, vojáci na sebe něco pokřikují a střílí na nepřátele schované a postupující mezi stromy. Jenže v tom je skryté kouzlo tohoto filmu, který je tak mnohem realističtější.

Solidní akční jízda

U Království si Peter Berg až nechutným způsobem vypomáhal roztěkanou (tehdy) moderní kamerou, která však snímku brutálně ublížila a učinila z něj téměř nesledovatelnou záležitost. U svého nejnovějšího filmu však Berg nechal kameramana výrazně uklidnit a více se spolehnul na emoce a skutečnost pramenící z urputné snahy jednotky přežít a dostat se do bezpečí. V některých situacích je však jeho snaha nabírá poněkud opačný směr. Například v okamžiku, kdy nám předvádí téměř volný pád z prudkého kopce, je tak přehnaně dlouhý, že se celý dramatický okamžik po chvíli změní až v trapnou parodickou scénku. Na druhou stranu takových scén není ve filmu mnoho a většina diváků je v té dramatické a akční jízdě přehlédne. Na život a na smrt je solidní válečný snímek sázející na současnost a dobrého Marka Wahlberga. A určitě stojí za vidění!

Hodnocení: 70 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.