Muž na laně - recenze dobrodružství mezi mrakodrapy

5. 10. 2015 - 12:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Muž na laně - recenze dobrodružství mezi mrakodrapy zdroj: tisková zpráva

Chlapík jménem Philippe Petit natáhl v roce 1974 lano mezi newyorskými věžemi obchodního centra a přešel se po něm. Bylo to něco spektakulárního, zbytečného, ale současně úžasně hrdinského. Teď o tom Robert Zemeckis natočil vynikající hraný film, v němž exceluje  Joseph Gordon-Levitt.

Přiznávám se, ale na tento hraný snímek jsem čekal s napětím od okamžiku, co jej Zemeckis oznámil. Petitův příběh už jsem viděl před lety v dokumentárním filmu a i když bylo hned na začátku řečeno, že "to přežil a dokázal", stejně jsem tehdy hodinu ani nedutal. Samotné přípravy a rozhovory s jeho přáteli a protagonisty oné bláznivé akce byly natolik zajímavé, že prozrazení pointy vůbec nevadilo. Upozorňuji, že mám stále na mysli onen dokumentární snímek. Teď skáču k hranému filmu, který se mnou dokázal totéž. Opět jsem se bavil, byl napnutý, ale také hudroval nad tím, že někdo dokáže tak zbytečně riskovat svůj život. Zemeckis natočil opravdu srdcervoucí drama, které navíc rozložil do tří perfektně samostatně fungujících částí.

zdroj: Archiv

Představení hlavního hrdiny nepostrádá lehký humor, ale mnohem víc ukazuje fanatický zápal a nadšení pro lezení na provazech. Tady prostě jen koukáte a začínáte chápat Petitovy myšlenkové pochody. Lézt ve vzduchu je přeci tou nejnormálnější věcí.

Přípravy na vlastní akci pak ukazují, jak precizně vše bylo naplnánováno a jak moc všechno záviselo na detailech, které se každou chvíli mohly podělat. Když hlavní protagonista šlápne na hřeb, máte pocit, že se zhroutil celý svět.

Vlastní akce je pak spektakulárním vyvrcholením. 

The Walk zdroj: tisková zpráva

Samozřejmě se mezi mrakodrapy nechodilo, ale v IMAXU to vypadá skvěle.

Muž na laně (v originále The Walk) tak sleduje nejen vlastní přípravy oné slavné noční akce, která vyvrcholí procházkou mezi dvěma mrakodrapy, ale především ukazuje úžasnou posedlost Petita, coby člověka, který nasazuje svůj život právě proto, že jej miluje. Ano, na tu větu jsem přišel sám a napadla mi zhruba v polovině filmu, kdy jsem se převážně snažil opět pochopit, proč to všechno někdo dělá a co z toho má. A ona zbytečnost celé akce na dvojčatech je vlastně tou nejkrásnější věcí, která ukazuje, jak skvělé je žít a dělat úplně zdánlivě hloupé věci. 

Úžasný francouzský akcent hlavního hrdiny (a vypravěče) je z počátku velmi nepříjemný, ale nakonec si jej zamilujete. Všechny události, které Petit ústy Joseph Gordon-Levitta vypráví jsou tak věrohodnější a skutečnější. Gordon-Levitt je vlastně jakýmsi prototypem antihrdiny. Není na něm nic siláckého a drsného. Ani jeho charakter nevzbuzuje kdovíjaké nadšení. Tenhle chlápek se prostě soustředí jen na to svoje lano. A Zemeckis jeho povahu nijak nepřekresloval. Pamatuji úplně stejnou posedlost z dokumentárního filmu.

The Walk zdroj: tisková zpráva

Joseph Gordon-Levitt podává úžasný výkon, ostatní mu jen sekundují, ale neznamená to, že by hráli špatně. Kdepak. Jejich stylizace je fantastická a každý z nich doplňuje celkovou atmosféru více než výborně. A papa Rudy coby takový mentor v podání Bena Kingleyho je malou třešinkou na dortu.

Hodnocení: 90 %

Zdroje: Vlastní , YouTube

ČLÁNKY O FILMU

10 nejlepších filmů loňského roku

10 nejlepších filmů loňského roku

1. 1. 2016 | Téma | Vojtěch Karlík

Nové zpracování Mad Maxe s Tomem Hardym a s přízviskem Zběsilá cesta dominuje v mnoha anketách a přehledech nejlepších filmů roku 2015. Nabízíme vám přehled nejzajímavějších filmů, které vznikly v loňském roce.
9 filmů, které budou (možná) soutěžit o příštího Oscara

9 filmů, které budou (možná) soutěžit o příštího Oscara

6. 11. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Do vyhlášení oscarových nominací za rok 2015 zbývají necelé tři měsíce, již nyní lze však uzavírat sázky, které filmy se procpou mezi několikero vyvolený – a který z nich si sáhne na cenu nejvyšší. Část snímků, které budou tvořit filmový odkaz roku 2015, již došlo české premiéry, jiné k nám dorazí až po přelomu roku. I tento rok nás čeká přemíra životopisných trháků, které však paradoxně zvyšují šanci, že vyhraje někdo docela odlišný.
Muž na laně: Zemeckisova novinka pod drobnohledem

Muž na laně: Zemeckisova novinka pod drobnohledem

17. 10. 2015 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Pokud se vám dělá špatně z výšek, tomuto snímku se raději vyhněte. S kvapně se blížící sezónou oscarových závodů souvisí i vyšší počet filmů inspirovaných u skutečných strhujících příběhů. Režisér Robert Zemeckis touto perspektivou zvolil nečekaně civilně pojatý příběh Philippa Petita, tedy muže, který v roce 1974 přešel mezi oběma věžemi Světového obchodního centra pouze na nataženém špagátu. Film Muž na laně, který na začátku měsíce dorazil do kin, už dokázal u některých diváků vyvolat pocity na zavracení. Tak je věrohodný.
Říjnoví herci: velké hvězdy i mladá naděje

Říjnoví herci: velké hvězdy i mladá naděje

7. 10. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Užijte si podzimní nášup! Do projekčních sálů dorazí řada stars, u nichž se charisma snoubí s hereckým uměním. Na řadu přijde slavný hollywoodský veterán i jedna mladá herecká naděje. 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.