Můj auťák brouk

12. 8. 2005 - 8:32 | Téma | red

Můj auťák brouk zdroj: tisková zpráva

Komedie Můj auťák brouk působí jako vozidlo smontované ze starých polotovarů a náhradních dílů

Komedie Můj auťák brouk působí jako vozidlo smontované ze starých polotovarů a náhradních dílů. Výsledek sice drží pohromadě, ale jízda v něm vám žádné potěšení nepřinese a na závodění si rovnou můžete nechat zajít chuť. Když producenti ze studia Disney dali tomuto nemastnému a neslanému projektu zelenou, spoléhali patrně na to, že alespoň část diváků (a jejich ratolestí) přivede do kin nostalgie. Filmu totiž předcházelo hned několik hraných disneoyvek, jejichž hlavním hrdinou byl svéhlavý bílý volkswagen jménem Herbie, obdařený vlastní „duší“. První, Můj miláček brouk, vznikla v roce 1968, doposud poslední, Herbie Goes Bananas, v roce 1980. Později v osmdesátých letech na ně navázal pětidílný televizní seriál Herbie, the Love Bug. Plechový protagonista se v těchto filmech (a zejména v tom prvním, jemuž propůjčil svůj um režisér Mary Poppinsové Robert Stevenson) projevoval jako umanutý závodník s netušenými schopnostmi a často absurdním smyslem pro humor.

V Mém auťáku broukovi se hereckou partnerkou Herbieho stala již tradiční hvězda disneyovských remaků Lindsay Lohanová (Past na rodiče, Mezi námi děvčaty). Tentokrát si zahrála Maggie Peytonovou, děvče z rodiny s dávnou závodnickou tradicí, která však nyní prožívá úpadek své někdejší slávy. Ovdovělý otec (Michael Keaton) by své dceři rád daroval k ukončení studií automobil, Maggie si však svůj budoucí vůz musí vybrat na vrakovišti. A právě zde objeví zrezivělý volkswagen brouk, který drží pohromadě už jen – doslova – silou vlastní vůle. Zbytek příběhu už je nehlučně poháněn motorem okoukaných klišé. Maggie zprvu příliš nevěří v Herbieho závodnický potenciál a Maggiin otec pro změnu nedůvěřuje jejím řidičským schopnostem. Oba outsideři však brzy dokáží, že umějí víc, než kolik napovídá jejich zevnějšek, a nakonec společně zvítězí v důležitém závodě NASCAR.

Po herecké stránce na sebe nejvíc pozornosti strhává hlavní hrdina, Herbie, i když jeho výrazové prostředky jsou z pochopitelných důvodů značně limitovány. Tvůrci digitálních triků v čele se zkušeným Johnem Van Vlietem (X-Men, Armageddon) se zřejmě úmyslně drželi zpátky, aby zůstali věrní stylu, jenž udaly původní filmy z 60. a 70. let. Propůjčili tak automobilu pouze omezené mimické schopnosti – mrkání předními světly a úsměvy či šklebení s pomocí předního nárazníku. Herbie umí také bouchat dveřmi, vymršťovat sedadla a v nejnevhodnější chvíli upouštět své tělní tekutiny.

Nejpozoruhodnější projev vlastního duševního života nepředvede Herbie na závodním okruhu, nýbrž mimo něj, když se „zamiluje“ do současné verze brouka, modelu Volkswagen New Beetle. I když se očividně jedná o reklamní tah, vzájemná náklonnost obou automobilů je jedním z nejpůvabnějších momentů celého filmu.

Lidští herci pak vedle Herbieho hrají nikterak pozoruhodné druhé housle. Na výkonu Lindsay Lohanové je snad nejzajímavější fakt, že tvůrci jí museli v postprodukci nechat digitálně zmenšit ňadra, aby film zůstal vhodný pro diváky všech generací. Jakoukoli osobitost postrádá Michael Keaton v roli Maggiina otce, Breckin Meyer (Garfield) jako její bratr i Justin Long (Vybíjená) coby automechanik a Maggiin ctitel Kevin. Matt Dillon (Něco na té Mary je) vytvořil o něco výraznější komickou figurku samolibého závodníka Tripa Murphyho.

Nejvděčnějším publikem Mého auťáka brouka budou patrně malí školáci obou pohlaví; pro kohokoli staršího deseti let je jeho příběh až příliš předvídatelný a nepokrytě prefabrikovaný. Dospělý doprovod se pobaví snad jen nad projevy Herbieho svéhlavosti, kterým přece jen nechybí určitý mírně archaický půvab.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.