Miranda Ottová

9. 9. 2005 - 17:59 | Téma | red

Miranda Ottová zdroj: tisková zpráva

Herečka, která okouzlila filmové publikum svou princeznou Éowyn v tolkienovské trilogii Pán prstenů

Herečka, která okouzlila filmové publikum svou princeznou Éowyn v tolkienovské trilogii Pán prstenů. Je ale také jednou z protagonistek Spielbergova sci-fi Válka světů a patří k nejvýraznějším hereckým osobnostem australské kinematografie. Ledová kráska, jíž nejsou cizí zasněné romantičky ani ženy odhodlané bojovat s nepřízní osudu, se stále více prosazuje v Hollywoodu a je jen otázkou času, kdy stane až na samém vrcholu popularity.

Miranda Ottová Miranda Ottová se narodila 16. prosince 1967 v Brisbane a i přes její ranou náklonnost k baletu začalo být brzy zřejmé, že se dcera předního australského herce Barryho Otta potatí. Vystudovala prestižní sydneyskou hereckou akademii National Institute of Dramatic Art a brzy se prosadila mezi nejpopulárnější filmové a divadelní hvězdy Austrálie. O jejím věhlasu ostatně svědčí i čtveřice nominací na australskou filmovou cenu. Poprvé se Miranda Ottová objevila na plátnech kin v dramatu z období druhé světové války Emma’s War (1986) jako mladá dívka, která se nehodlá smířit s odevzdaností své matky, jež se hroutí z tragických zpráv z fronty. Výrazněji vstoupila do povědomí australského publika až hlavní rolí začínající herečky Nell v romantickém dramatu The Girl Who Came Late (1991) a psychologickým snímkem režisérky Gillian Armstrongové Poslední dny v Chez Nous (1992). Za oba získala své první dvě nominace na Cenu australského filmového institutu a náhle se přiřadila k osobnostem, jejichž další kroky se vyplatí sledovat. V roce 1995 zúročila příležitost představit se v jednom z nejpopulárnějších australských televizních seriálů, akčních Záchranářích. O svém komediálním talentu mohla přesvědčit v romanci Love Serenade (1996), další ze svých ceněných výkonů pak podala v psychologickém hororu The Well (1997) o dvojici žen z odlehlé farmy, kterým do života vstoupí nezvaný host. Dvakrát pak Ottová zazářila po boku Richarda Roxburgha: v hudební tragikomedii Doing Time for Patsy Cline (1997) a v thrilleru In the Winter Dark (1998), variujícím téma zla číhajícího někde venku.

Miranda Ottová jako Éowyn Po víc než úspěšném desetiletí v malé australské kinematografii si talentu Mirandy Ottové všimli také američtí filmaři, jmenovitě Terrence Malick. Tato svérázná osobnost Hollywoodu ji obsadila do válečného dramatu Tenká červená linie (1998) o americkém dobývání tichomořského ostrova Guadalcanal. Ihned vzápětí si chladné Mirandiny krásy povšiml také Robert Zemeckis, který ji obsadil do role záhadné sousedky v mysteriózním thrilleru Pod povrchem (2000) s Harrisonem Fordem a Michelle Pfeifferovou. Své štěstí na významné filmové projekty Miranda Ottová potvrdila komedií Slez ze stromu (2001), k níž napsal scénář Charlie Kaufman. Ač se tento jeho snímek nevyrovná vrcholům Kaufmanovy tvorby jako byly (skoro)komedie V kůži Johna Malkoviche a (skoro)romance Věčný svit neposkvrněné mysli, přesto patřil k tomu nejoriginálnějšímu, co v Hollywoodu za poslední léta vzniklo. Miranda se v něm v roli vášnivé francouzské vědkyně Gabrielle společně s Timem Robbinsem a a Rhysem Ifansem podílela na odhalování lidské podstaty, nad níž se snímek pokoušel zamýšlet.

Miranda Ottová Když Mirandě nabídl režisér Peter Jackson jednu z hlavních ženských hrdinek v trilogii podle J.R.R. Tolkiena Pán prstenů, neváhala ani na okamžik. Na rozdíl od řady spoluaktérů totiž přijímala úlohu sličné bojovnice Eówyn již od počátku s vědomím, že se díky ní může zapsat nejen do povědomí tisíců fanoušků na celém světě, ale také být součástí díla, které by mohlo psát filmovou historii. A své šance ve druhé a třetí kapitole trilogie, tedy ve Dvou věžích (2002) a v Návratu krále (2003), se chopila skutečně pevně. Představila svou Éowyn jako ženu, která se sice umí ohánět mečem vskutku královsky, avšak rozhodně není z těch hrdinek, které by válčení vyhledávaly. Právě naopak: je také křehkou dívkou, hledající svého prince, ovšem dívkou, která mu nemíní být slepě oddána a která se dovede o svou svobodu poprat.

Miranda Ottová Ve stínu Jacksonova velkofilmu zůstal další pozoruhodný výkon Mirandy Ottové v ústřední roli dramatu od Agnieszky Hollandové Julie se vrací domů (2001) o mladé ženě, které se po nevěře manžela a vážném onemocnění syna zhroutí všechny životní jistoty. Do domovské Austrálie se Ottová pracovně vrátila díky komedii Spadl z oblaků (2003), v níž se již podruhé setkala s Rhysem Ifansem, tentokrát coby ztřeštěným mladíkem, který díky seznámení se sympatickou policistkou získá příležitost začít znovu. Osudem Mirandy Ottové pro několik příštích let se však zdají být velkofilmy s hvězdným hereckým obsazením. V poslední době se Ottové naskytly již dvě příležitosti účinkovat v akčních podívaných. Dobrodružný thriller Let Fénixe (2004) o skupině trosečníků, kteří se po pádu svého letadla ocitají bez pomoci v pustinách pouště Gobi, se sice mohl pochlubit vynikajícím hereckým ansámblem v čele s Dennisem Quaidem, avšak jinak patřil spíše k podprůměru. Nejnověji pak tuto sympatickou herečku můžeme viděl ve Spielbergově sci-fi Válka světů (2005), v níž účinkuje po boku Toma Cruise.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.