Miami Vice

16. 8. 2006 - 20:29 | Téma | red

Miami Vice zdroj: tisková zpráva

Televizní legenda let osmdesátých se vrací do centra divácké pozornosti. Oděna do hávu akčního dramatu pro jedenadvacáté století, s hvězdným obsazením a pod vedením producenta někdejšího seriálu, který se mezitím vyšvihl mezi nejúspěšnější hollywoodské režiséry – Michaela Manna.

O zájem fanoušků má Miami Vice jistě už teď postaráno. Vždyť si jeho předloha z let 1984 až 1989 vysloužila pozici jedničky mezi krimiseriály své doby. A díky černobílému detektivnímu duu Ricardo Tubbs (Philip Michael Thomas) a James „Sonny“ Crockett (Don Johnson) se Miami přiřadilo k New Yorku a Los Angeles jako jedno z nejatraktivnějších míst pro filmové a televizní potírání zločinu (připomeňme jen současnou Kriminálku Miami). Jenže čas letí a jedničkami mezi miamskými policisty se mezi tím stali detektivové Marcus Burnett a Mike Lowrey, hrdinové krimikomedií Mizerové (1995) a Mizerové 2 (2003). Nyní přišel okamžik, kdy Sonny a Rico, tentokrát v atraktivním obsazení v podobě mladých hvězd Hollywoodu Colina Farrella a Jamieho Foxxe, vrátí úder a získají zpět kdysi vydobyté a později ztracené postavení…

Šéf miamské pobočky FBI Fujima (Ciarán Hinds) má problém. Jeden ze členů jeho týmu donáší králi latinskoamerického podsvětí Arcángelu de Jesus Montoyovi (Luis Tosar). Zrada už stála životy dvou agentů, kteří byli na stopě velkého obchodu mezi kolumbijským drogovým kartelem a americkými neonacisty. Nezbývá než do akce zapojit lidi zvenčí – špičkové detektivy Ricarda „Rica“ Tubbse (Jamie Foxx) a Jamese „Sonnyho“ Crocketta (Colin Farrell). Jejich úkolem je založit si falešnou pašeráckou živnost a zapojit se do Montoyových obchodů. A protože oba policisté nejsou žádní nazdárci, je o jejich úspěšný postup v hierarchii kartelu postaráno. To by však jedním z nich nesměl být horkokrevný Sonny, aby si svou roli nezkomplikoval. Počáteční tokání s Montoyovou pravou rukou Isabellou (Gong Li) totiž přejde ve vzájemnou vášeň. A s blížícím se okamžikem zatčení všech gangsterů není tak úplně jasné, na čí straně Sonny vlastně stojí.

Stejná jména ústředních hrdinů a pohled do miamského drogového podsvětí – snad jen v tom se původní seriál a nynější film shodují. Vše ostatní prošlo radikální proměnou. Lze to dokumentovat například na proměně atmosféry, namísto slunečné pohody luxusních čtvrtí můžeme vnímat hlavně šedá a špinavá zákoutí. A bezpečně oddělený svět dobrých policajtů a zlých kriminálníků už je taky dávno minulostí. Spíš než originál tak Miami Vice připomene některé novější policejní série jako Policie – New York (1993-2005) či The Shield – policejní odznak (od 2002). Anebo Po stopách zločinu o partě drsných losangelských poldů, na němž si v roce 2002 jeden z jeho producentů – nějaký Michael Mann – zkoušel vyprávět násilné krimipříběhy za pomoci nervózní, roztěkané digitální kamery se syrovým zrnitým obrazem. Ještě předtím než jako režisér stejným způsobem natočil Collateral (2004). A než takto realizoval společně se svým kameramanským spolupracovníkem z posledních let Dionem Beebem také Miami Vice. Co víc, děj Mannova nejnovějšího filmu precizně kopíruje jednu z epizod Po stopách zločinu (nazvanou Life Is Dust), v níž se hlavní hrdina infiltruje mezi obchodníky se zbraněmi, aby se zamiloval do šéfky čínsko-vietnamského gangu. V případě Miami Vice je pak do příběhu doplněn snad jen parťák, který policejní duo kompletuje do tradičního schématu divoký a uvážlivý. Asi nepřekvapí, že je pod scénáři obou příběhů podepsán stejný muž – Michael Mann.

Roubování parťáckého tématu na původní příběh o samotářském policistovi, pracujícím v utajení, s sebou přináší jednu nemilou skutečnost – duo hrdinů nevytváří tak sehraný tým, jak by se na subžánr tzv. buddy movies slušelo. Prim jednoznačně sehrává Farellův živočišný James „Sonny“ Crockett, kterého mladý irský herec představuje jako floutka, pohybujícího se s nedbalou elegancí na hraně života a smrti. Detektiv Ricardo Tubbs v podání Jamieho Foxxe je naopak odsouzen do pozice toho nenápadného vzadu, který tu poradí, tam vypomůže. Z tria ústředních gangsterů vyniká někdejší hvězda čínského filmu Gong Li (Zavěste červené lucerny, Sbohem, má konkubíno) – zejména jako objekt Sonnyho touhy, zpočátku přísná a chladná obchodnice, později žena s koleny podlomenými láskou. Zlosyny pak zastupují Luis Tosar jako hrozivě mlčenlivý narkobaron Montoya a John Ortiz coby jeho vznětlivý poskok José Yero. Z přehršle ostatních policistů si zmínku zaslouží alespoň Mannův oblíbený herec Barry Shabaka Henley, který snadno zastiňuje i mnohem známějšího Ciarána Hindse a který by to s trochou štěstí mohl dotáhnout alespoň mezi vyhledávané představitele nerudných policejních kapitánů a dalších šarží.

Miami Vice potvrzuje pozoruhodnou tendenci dnešní americké kinematografie. Ta tam politická korektnost minulých desetiletí, obloukem se nám vracejí někdejší filmové pořádky v duchu Eastwoodova Drsného Harryho (1971). V zachycování násilí se Michael Mann nikdy zrovna nešetřil, jeho filmy jsou syrové a kruté. Stačí si jen připomenout Nelítostný souboj (1995), k němuž má Miami Vice asi nejblíže, anebo nedávný Collateral. Hrdinové Miami Vice však zacházejí ještě o kus dál. Na vyjednávání není čas. Nejdřív se střílí a až poté zatýká. S bídákem je zkrátka nutno naložit tak, jak si zasluhuje – nemilosrdně a tvrdě. Jistě nebude pouhá náhoda, že se tento návrat bezmála westernové přímočarosti na plátně objevuje právě v časech války proti terorismu.

Spíš než jako akční pecka pro letní období filmové Miami Vice působí dojmem prodloužené epizody populárního policajtského seriálu. A právě takový film se podle všeho Mann pokoušel natočit, jakkoli tím jistě nepotěšil svého distributora. V podstatě komorní krimidrama s rozpočtem 135 milionů dolarů je totiž drahý špás i na všeobecně úspěšného a uznávaného režiséra. Milovníci výše zmíněných sérií by si tedy neměli nechat Miami Vice ujít, u fandů opulentní filmové akce made by Michael Bay si tím už tak jistý nejsem – mohli by se totiž dočkat nemilého překvapení v podobě nečekaně nízkého počtu přestřelek, explozí i honiček.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.