Marvel vs. DC: Co na nás chystají do příští pětiletky

17. 12. 2018 - 11:14 | Téma | Václav Rybář

Marvel vs. DC: Co na nás chystají do příští pětiletky zdroj: tisková zpráva

Jdete dneska do kina na Aquamana nebo Spideyho? Komiksoví giganti nezpomalují a superhrdinská mánie už vůbec ne.

Ačkoliv marvelovky na své sólové dráze vstoupí napřesrok do druhé dekády (ano, Iron Man měl premiéru už v roce 2008), konkurence od DC se rozhodně nevzdává, i když se jí ten překotný start moc nepovedl a neúspěch Justice League se snaží honit experimentálními portréty různých hrdinů.

Po hitové Wonder Woman to vypadá, že o tomhle víkendu zaskóruje i Aquaman, což znamená, že obě "studia" (Marvel je pod Disneym, DC je servírováno skrz Warner Brothers) budou komiksové spektákly chrlit ještě pěkně dlouho. A následujících pět velkých vzájemných duelů už mají víceméně nalajnováno. Marvel nebo DC, Losna nebo Mažňák, Sparta nebo Slavia? Zvolte si svoje barvy a hurá do ochozů.

Spider-Man: Daleko od domova vs. Shazam

spiderman_far_from_home zdroj: tisková zpráva

Marvel zaútočí během prvních pěti měsíců roku 2019 hned třemi marvelovkami, ale Spidey bude tou poslední a bude se odehrávat po finále třetích Avengers (resp. po jejich druhé půlce, která má premiéru v dubnu). Navíc se točilo i v Praze a v Liberci, což českého diváka bezesporu láká, stejně jako přítulnější svět Spideyho, kámoše ze sousedství, který vzniknul pod společným křídlem Marvelu a Sony.

DC na úspěch téhle postavy reaguje rozpustilou adaptací Shazama, což není nic jiného než příběh malého kluka, který získá nezměrnou superhrdinskou sílu a tak trochu si s ní neví rady, resp. první co ho napadne je přesně to, co by napadlo všechny dvanáctileté kluky. První upoutávky vypadají skoro až brakově, ale DC tu servíruje srdíčko a humor na dlani a to by mohlo na diváky zabrat.

shazam zdroj: tisková zpráva

V redakci se právě na tuhle nadílku od DC těšíme dost možná nejvíc, protože konečně vystupuje z temných snyderovských zákoutí a nabízí něco pro všechny generace.

Captain Marvel vs. Wonder Woman 1984

captain_marvel_2 zdroj: tisková zpráva

Ženská síla z obou stran barikády se původně měla střetnout právě na jaře 2019, ale DC nakonec uhnulo s Wonder Woman odehrávající se v osmdesátkách o rok dál, asi aby dalo Marvelu dostatek prostoru. Nebo aby vytunilo Wonder Woman k dokonalosti? Přeci jenom jde po průšvihu Justice League o jejich jedinou doposud fungující značku v rámci DCEU, a tak je třeba si dát záležet.

Captain Marvel, která má premiéru v březnu a počítá se s tím, že o měsíc později spasí nejen Avengers: Endgame, ale potenciálně i všechno, co bude následovat, zatím sází na devadesátkové retro a spíš osudovou kosmickou epopej, nikoliv prvoplánový humor.

wonderwoman1984 zdroj: tisková zpráva

Marvel s pomocí kapitánky bude chtít odvyprávět hned několik zásadních příběhů a hlavně přivede na scénu soupeřící vesmírné rasy Kree a Skrullů. Je to trochu risk, ale vzhledem k aktuální popularitě sci-fi příběhů z dalekých galaxií lze očekávat, že to i tentokrát komiksovému gigantovi vyjde.

X-Men vs. Sebevražedný oddíl 2

xmen_dark_phoenix zdroj: tisková zpráva

Poslední X-Meni čistě v produkci Foxů budou mít teprve premiéru a nepůjde o nic menšího než o adaptaci ságy Dark Phoenix. Bohužel vyšumí do prázdna, protože celá licence se díky nákupu 20th Century Fox studiem Disney vrátí zpátky pod Marvel a restartovaní X-Meni se integrují do MCU.

To je ale příběh na zatraceně dlouhé lokte, takže ačkoliv mají nepochopení a často ostrakizovaní mutanti ledacos společného s vyvrhely a kriminálníky ze Sebevražedného oddílu (minimálně v očích laické veřejnosti, která se jich bojí zhruba nastejno), v kinech proti sobě určitě nenastoupí, protože DC bude na stříbrném plátně o pár let rychleji.

suicidesquad zdroj: tisková zpráva

Otázkou je, kolik původních členů v sebevražedném komandu zbude, protože projekt přebírá James Gunn. Ano, ten James Gunn, co režíroval Strážce galaxie a měl točit i jejich třetí díl, než ho Disney na hodinu vyrazil za pár nevybíravých tweetů z minulého století. DC po něm hráblo, snad aby konkurenci dokázalo, že tenhle krok jí bude sakramentsky mrzet. Rozhodčím budeme my, diváci, ale ne dřív než v roce 2020 nebo 2021.

Black Widow vs. Birds of Prey

blackwidow zdroj: tisková zpráva

O sólovce Černé Vdovy se mezi fanoušky mluví od chvíle, kdy se poprvé objevila v druhém Iron Manovi. Scarlett Johansson by chtěla, účetní Marvelu jsou jednoznačně pro, ale v samotném širším plánu Marvelu asi nebylo pro komorní špionážní akčňák příliš prostoru.

Teď ale dostávají superhrdinky víc prostoru a cestuje se časem (sólovky se mohou odehrávat dvacet, třicet let nazpátek), takže by Vdova mohla dostat šanci. V emancipaci ale zatím vede DC, což dokazuje i snímek, který už je v produkci. Původně se jmenoval jen Birds of Prey, ale teď to vypadá, že za dvojtečkou bude mít And The Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn.

birds_of_prey zdroj: tisková zpráva

To je zatraceně dlouhé jméno a taky připomínka, že do kin tuhle dívčí výpravu povede Margot Robbie, jedna z velkých ozdob Sebevražedného oddílu. Vlastně ani nevíme, o čem to celé bude, ale po boku bláznivé holky s baseballovou pálkou se objeví hrdinky jako Huntress nebo Black Canary. Snímek jde do kin v červenci 2020 a aby toho nebylo málo, v DC chystají i sólovku Batgirl od stejné scenáristky.

Eternals vs. New Gods

eternals zdroj: tisková zpráva

Marvel už samozřejmě přemýšlí daleko za finále Avengers. A protože představil Thanose, musí jeho kosmickou supersílu v budoucnu trumfovat. Od toho jsou tu Eternals a jejich zlá dvojčata Deviants, příslušníci humanoidní rasy, kterou vytvořili tzv. Celestials, což jsou božské bytosti žijící po miliony let - jednou z nich byl i Ego v podání Kurta Russela, kterého jsme mohli vidět ve druhých Strážcích galaxie.

Thanos je vlastně nedochůdčetem rasy Eternals, takže se vyloženě nabízí oslí můstek, jak divákům představit novodobé bohy a jejich vzájemné intriky, v jejichž sítích planeta Země čas od času uvízne. U DC pro změnu pochopili, že jejich uspěchaný Justice League nefungoval, protože představili záporáka příliš narychlo. A proto přichází New Gods alias Noví bohové - nesmírně mocní záporáci, kteří povstali na mrtvolách starých bohů.

newgods zdroj: tisková zpráva

A teď si chtějí podmanit vesmír silou. Jedním z nich je i Darkseid, který se mihnul v závěru Justice League a měl být do budoucna obdobou Thanose. Jenže Justice League byl průšvih. Nápad se starými a novými bohy u DC neopustili (viz Ares jako hlavní záporák ve Wonder Woman), ale s New Gods budou jejich charaktery budovat od nuly a připravovat si je pro větší střety. Za kameru se postaví Ava DuVernay (Selma) a nový svatostánek lze očekávat za tři, čtyři roky.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.