Mafiánovi - recenze

15. 11. 2013 - 11:45 | Recenze | Karel Drda

Mafiánovi - recenze zdroj: tisková zpráva

Luca Bessona jsme vzývali, klaněli se jeho talentu a dokonce jej považovali za vizionáře. Byznysmen francouzského filmu se po životopisném příběhu The Lady vrhnul na komedii a snímkem Mafiánovi se rozhodl pro žánr zbytečné komedie.

Tentokrát to milí diváci bude řachanda o mafiánech. Nebude to zrovna neotřelé a nové téma, protože podobná látka byla zfilmována už mockrát, ale to přeci nevadí. Když máte několik vyčpělých hvězd i talentovaných herců, co berou role jako na běžícím pásu, bude to možná stačit. Scénář je přesně takový, aby vyhovoval divákovi, co nechce moc přemýšlet, co z něj tak rádi filmaři dělají pitomce. Vůbec to nevadí. A není v tom ani trocha ironie. Komedie Mafiánovi je prostě snímkem, který by měl mít našlápnuto k masové populaci. Ať už si pod tím pojmem představuje každý trochu něco jiného, není to rozhodně urážlivé označení.

 

zdroj: Archiv

Mafiánská nuda

Besson vždycky uměl cílit na masy a současně dokázal bavit i filmové fanoušky. V posledních letech však míří někam do tmy a jeho filmy už rozhodně nezískávají onen kultovní statut. Robert De Niro se objevuje v roli mafiána Manzoniho, který je se svojí rodinou umístěn do programu ochrany svědků. Co to znamená v praxi? Když se tu před námi má promenádovat mafiánská rodina, pak logicky musí být temperamentní. V praxi to znamená, že musí být mimo realitu a podle toho se také chovat. Svéráznost Manzoniho výborně doplňuje jeho manželka Maggie, kterou ztvárnila Michelle Pfeiffer. Je jasné, že život s jinou identitou nebude zrovna příliš fungovat. Manzoni kdysi napráskal svoje přátele a nyní se musí schovávat. Chování bizarní rodinky však zapříčiní, že se na scéně musí objevit agent Stansfield (Tommy Lee Jones) a najít pro vykutálenou rodinu zbrusu nové místo k životu a nakonec je tam i přestěhovat pod novými jmény. Bývalá hlava mafie se tak musí znovu stěhovat a znovu začít žít zbrusu nový a jiný život, který navíc obaluje všudypřítomné slovo „nenápadně“. A to je bohužel to poslední, co naše rodinka dokáže. Celý vtip a hlavní poselství komedie spočívá v jednoduchém pravidlu, pošlete nesourodou skupinku někam, kam prostě na první pohled nepatří. A pak přijde zábava. Besson tedy vzal rodinu a poslal ji z USA do Francie.

Řachanda pro puberťáky?

Legrace tedy bude spočívat v jazykové bariéře, rozdílných povah obou národů a vtípků zaměřenách na rozdílnost povah. Je jasné, že mafiánský synek to nebude mít ve škole snadné, dcerka se nebude projevovat jako křehká dívka a oba manželé budou mít hodně problémů, aby ukočírovali svoji „špatnou náturu“. Besson vlastně nenatočil špatný film. Mafiánovi jsou prostě jen obyčejnou a mnohokrát natočenou komedií, kterou teď natočil slavnější režisér. Niro hraje mafiány už padesát let stejně a hraje je dobře. Chemie mezi ním a jeho ženou zde funguje a baví. Děti naopak komedii sráží do kategorie snímků pro středoškoláky. V tom je možná hlavní kámen úrazu. Žánrově je to jasná komedie, která dokonce několika frky opravdu pobaví, ale Besson jakoby netušil, koho vlastně chce do kina přilákat. Má to být snímek pro puberťáky, co se chtějí bavit nad problémy mládeže, nebo chtěl režisér bavit starší publikum otřepanými vtípky, které už tutově někde viděli? Odpověď není jistá, ale pravdou je, že nevidět Mafiánovi není žádný velký problém. Prostě je to taková obyčejná komedie, která jméno slavnému režisérovi nezkazí, ale ani s ní neudělá díru do světa.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.