Luke Wilson

7. 1. 2007 - 22:20 | Téma | red

Luke Wilson zdroj: tisková zpráva

Hraje smolaře a dobračiska. Je naprostým opakem svého bratra, blonďatého živla Owena Wilsona. To hnědovlasý Luke hraje učesané, dobrácké a nesmělé chlapíky

Luke Wilson Je naprostým opakem svého bratra, blonďatého živla Owena Wilsona. To hnědovlasý Luke hraje učesané, dobrácké a nesmělé chlapíky. S bratrem se ale častokrát spojuje, aby vytvořili nesourodé komediální duo; od jejich společného debutu Grázlové (1996) až po účast ve verneovce Cesta kolem světa za 80 dní (2004). A spolu s Owenem se také zařadil k hvězdným komikům, jimž se dohromady přezdívá Frat Pack. Kromě obou Wilsonů jsou jejími členy Ben Stiller, Jack Black, Will Ferrell a Vince Vaughn.

Luke Cunningham Wilson se narodil 21. září 1971 v texaském Dallasu, a to v rodině marketingového pracovníka a fotografky jako nejmladší ze tří bratrů. Všichni se dnes věnují herectví – kromě Luka a Owena totiž nesmíme zapomínat také nejstaršího Andrewa. Na toho sice nečekala velká sláva, ve filmu však debutoval už v roce 1990. Dnes je obsazován převážně do vedlejších úložek v Lukových a Owenových snímcích.

Luke Wilson ve filmu Taková zvláštní rodinka S herectvím si Luke Wilson poprvé zakoketoval na Occidental College v Los Angeles, kde si vlastně jen shodou okolností zapsal dramatické kursy. Do té doby byl především za talentovaného atleta – běhy na 400 a 800 metrů mu dokonce dopomohly na vysokou školu. Vhodnou příležitostí k debutu před kamerou mu přitom byly ambice bratra Luka a jeho kamaráda Wese Andersona. Všichni tři se v roce 1993 podíleli na třináctiminutovém snímečku Bottle Rocket; Wes režíroval, Owen s Lukem hráli hlavní role. Komedie o babrácích, co by se moc rádi stali gangstery, zaznamenala výrazný ohlas na festivalu Sundance a díky producentu a režiséru Jamesi L. Brooksovi (Lepší už to nebude, ale také produkce seriálu Simpsonovi) byla v roce 1996 rozšířena do podoby celovečerního snímku (u nás byl uveden pod názvem Grázlové). S Wesem Adersonem ostatně bratři Wilsonovi rádi spolupracovali i později. Luke si zahrál v jeho hořké komedii Jak jsem balil učitelku (1998) a především jednoho ze členů Takové zvláštní rodinky (2001), konkrétně úzkostného tenistu Ritchieho, nešťastně zamilovaného do své sestry Margot (Gwyneth Paltrowová). Tehdy, na počátku nového tisíciletí, už ale Wilson patřil mezi herce se slavným obličejem i jménem.

Luke Wilson Už krátce po premiéře na plátně si oba bratři Wilsonovi vybudovali slušné postavení v hollywoodské hierarchii. Jestliže se Owen od počátku prezentoval jako bláznivý a tak trochu dětinský dobrodruh, Luka slušňácký kukuč nasměroval do rolí sympatických smolařů. Jednu z mála dramatických rolí získal v retru Telling Lies in America (1997), mihl se hororem Vřískot 2 (1997). Ale hlavně si na herecké konto připsal sérii hlavních rolí, v nichž ztělesňoval měkkosrdcaté mladíky. Ať už to byla komedie kriminální (Svatba za všechny prachy, 1997), cynická (Co se doma usmaží, 1998) nebo třeba romantická (Samotáři v New Yorku, 1998). Hit, díky němuž by se představil širokému publiku, ale přišel až s akční komedií Modrý blesk (1999) s Martinem Lawrencem jako zlodějíčkem, jenž se vydává za policistu. A Wilsonův nezkušený detektiv Carlson mu tuto habaďúru spolkne i s navijákem.

Luke Wilson ve filmu Alex a Emma Mezi komiky z uskupení Frat Pack částečně Wilson vstoupil už komediemi Wese Andersona. Platí to dvojnásob o Takové zvláštní rodince, kde se sešel s bratrem Owenem i Benem Stillerem. Naplno se ale k jejich komediální „poetice“ přihlásil až v bláznivině jménem Mládí v trapu (2003), vyprávějící o partičce třicátníků (Luke Wlison, Vince Vaughn, Will Ferrell), jež tak dlouho vzpomíná na studentská léta, až si založí vlastní klubovnu, kde by se mohli naplno vyřádit. Potřeštěnými fórky pak překypovaly i filmy Zprávař: Legenda o Ronu Burgundym a Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie (oba 2004) – v nich se pod vedením Willa Ferrella objevili všichni členové Frat Pack. S Owenem se navíc Luke sešel v epizodních úložkách ve velkolepé verneovce Cesta kolem světa za 80 dní (2004). Ztělesňují zde zakladatele aviatiky Orvilla a Wilbura Wrightovy.

Luke Wilson Luke Wilson však není jen komediantem, už také stihl vyniknout jako romantický hrdina. I v těchto snímcích často a rád uplatňuje image dobráka. Bývá mužem zpočátku přehlíženým, nakonec však objeveným pro své zlaté srdce a citlivou duši. Tak jsme ho mohli vidět třeba v akčních komediích Charlieho andílci (2000) a Charlieho andílci: Na plný pecky (2003) nebo jako učitele práv Emmetta v komediích s Reese Witherspoonovou Pravá blondýnka (2001) a Pravá blondýnka 2 (2003). Nejvýraznější příležitost mu nabídla romance Alex a Emma (2003), kde ztělesnil nesmělého spisovatele s autorským blokem. Stereotyp lehce oživil v hořké komedii Základ rodiny (2005) jako rádoby bohémský Ben, ale také v crazy komedii Moje superbejvalka (2006), kde představuje architekta Matta, jenž je terorizován zhrzenou ex-přítelkyní, shodou okolností superhrdinkou. V rámci bratrské svépomoci pak vznikla romance The Wendell Baker Story (2005) – Luke hrál titulní úlohu bývalého vězně, napsal scénář a s Andrewem Wilsonem také režíroval; Owen se připojil pouze herecky.

Dnes už Luke Wilson definitivně vystoupil ze stínu svého hvězdnějšího bratra, přestože jeho úlohy nejsou v porovnání s těmi Owenovými tak atraktivní. Nejeden divák mohl zjistit, že i Lukovi smolaři a dobračiska vlastně mají osobnostní kouzlo. Už si bez nich hollywoodské komedie ani nedovedeme představit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.