Logan: Wolverine - recenze drsné komiksové pecky

6. 3. 2017 - 13:18 | Recenze | František Fuka

Logan: Wolverine - recenze drsné komiksové pecky zdroj: tisková zpráva

Rok 2029. Mutanti se už mnoho let nerodí a žije jich na celém světě jen hrstka. Unavený a nemocný Wolverine / Logan / James Howlett (pořád Hugh Jackman) dělá řidiče limuzíny někde u mexických hranic a nejradši by si prostřelil hlavu svou památeční adamantiovou kulkou. Neudělá to, protože se musí starat o devadesátiletého nemocného polodementního Profesora X (pořád Sir Patrick Stewart), kterého schovává v rezavé cisterně v Mexiku.

Pak se objeví neznámá žena, která chce Wolverinovi zaplatit za to, že odveze její dceru Lauru (debutující Dafne Keenová) do bezpečí u kanadských hranic. Wolverine se rozhodne to udělat (kvůli penězům), ale jdou po něm zabijáci z Alkali a Laura se ukáže být něčím jiným, než se zdá.

Nejdřív pár stručných konstatování:

  • Logan: Wolverine je s přehledem nejlepší ze tří Wolverine filmů
  • Logan: Wolverine je nejlepší film série X-Men.
  • Logan: Wolverine je pravděpodobně vůbec nejlepší comicsový film od Marvelu (ano, včetně Deadpoola a Kačera Howarda).

To by vám mohlo stačit, a upalujte do kina. Tedy, pokud je vám aspoň 15 let, protože Logan je mládeži nepřístupný (narozdíl od všech ostatních X-Men / Wolverine filmů) a dvanáctileté děcko bych na něj rozhodně nebral. Mimo jiné i proto, že by se asi nudilo.

Na tomto místě se sluší trochu se zamyslet nad tím, co je to vlastně "comicsový film" (pokud tím nemyslíme pouze "jakýkoliv film, jehož hrdinové se původně objevili v jakýchkoliv comicsech"). Většinou se předpokládá, že v comicsovém filmu jsou takto oblečení lidé v takovýchto pózách:

30A3177500000578-3419490-image-a-7_1453913123560 zdroj: tisková zpráva

A finále znamená, že na plátně všechno vybuchuje, střílejí lasery a poletují po něm CGI postavy. Například film Road to Perdition se většinou neoznačuje za "comicsový film", přestože jde o adaptaci stejnojmenného comicsu.

Tím vším směřuji k tomu, že v Loganovi na sobě nikdo nemá superhrdinský trikot, nikomu nestřílejí lasery z žádného tělesného otvoru a žádná akční choreografie nevypadá jako CGI (i když některá určitě byla), protože se filmaři snažili o realističnost. Tedy, pokud může vrážení kovových drápů do lebek vypadat realisticky. Logan se nesnaží o klasickou comicsovou vizuální estetiku a inspiruje se jinde. Konkrétně ve westernech a road movies.

Wolverine je v tomto filmu klasickým westernovým "mlčenlivým cizincem", který se proti své vůli zaplete do něčeho, co čeho se zaplést nechtěl, a je nucen znovu zabíjet, i když už nechce, a hledat v sobě emoce, které se dávno snažil zazdít. Většina filmu se odehrává ve vyprahlé pustině nebo na cestě, téměř nikdy ve městech.

zdroj: Archiv

Je jistě osvěžující vidět po mnoha letech konečně Wolverina sprostě nadávat a brutálně masakrovat protivníky, ale to rozhodně není hlavní důvod Loganova úspěchu. Hlavní důvod, proč tenhle film funguje, spočívá kupodivu v tom, že když Wolverine začne brutálně masakrovat protivníky, věříme mu, že by to radši nedělal. A když někdo někomu ubližuje, je to občas tak emocionálně nepříjemné, že se vám na to až nechce dívat.

Vzhledem k tomu, že film režíroval stejný James Mangold, který natočil posledního Wolverina, je až šokující, o kolik lépe všechno funguje v Loganovi a o kolik hutnější to všechno je (bez ohledu na míru krve a nadávek). Nikdy by mě nenapadlo, že uvidím comicsový film, jehož atmosféra mi bude připomínat Potomky lidí nebo Sicario.

Aby to všechno fungovalo, bylo bezpodmínečně nutné, aby fungovaly herecké výkony. Naštěstí Jackman i Stewart dávají do svých rolí všechno a i ta mladá holčička se zlým kukučem je velice příjemným překvapením.

Nějaká negativa? Možná jen méně zajímaví záporáci (ačkoliv Richard E. Grant hodně dohání svým slizkým britským hlasem) a závěrečný souboj, který se táhne až příliš dlouho (po všech předchozích soubojích).

Jinak jde ale o skvělý film, u kterého není možné ignorovat jeho meta-emocionálnost, t.j. skutečnost, že se Hugh Jackman nějakým způsobem loučí s postavou, kterou hrál non-stop od roku 2000. Těžko se s ní mohl rozloučit lépe.

Hodnocení: 90%

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Vetřelec i Deadpool si mohou oddechnout, Disney se filmů pro dospělé nebojí

Vetřelec i Deadpool si mohou oddechnout, Disney se filmů pro dospělé nebojí

6. 2. 2019 | Novinky | Adam Homola

Jestli Disney pro něco opravdu není známá, je to její pestrý výběr filmů pro dospělé. Téměř žádné nejsou. Disney totiž jede v byznysu pro co nejširší publikum, pro mladé i staré, ideálně pro celou rodinu. Jenže jak do toho zapadá třeba brutální Deadpool a neméně drsný Vetřelec? Dvě značky, které se dostanou pod myšákova křídla už brzy? Jednoduše.
Wolverine hraje v novém spotu na Logana na osudovou notu

Wolverine hraje v novém spotu na Logana na osudovou notu

6. 2. 2017 | Novinky | Adam Homola

Věřili byste tomu, že je to už 17 let? 17 let od chvíle, kdy jsme viděli poprvé Hugha Jackmana jako Wolverina. Nejznámější a nejoblíbenější X-Men se s námi už za měsíc rozloučí. Jackman to balí a jeho Logan bude posledním filmem, kde vytasí své drápy. Jen u toho tentokrát nejspíš nebude nezničitelný a dostane pořádnou nakládačku, jak ostatně naznačuje i spot ze Super Bowlu.
Logan se v novém traileru nebojí porcovat nepřátele a mluvit sprostě

Logan se v novém traileru nebojí porcovat nepřátele a mluvit sprostě

23. 1. 2017 | Novinky | Adam Homola

Hugh Jackman bude odcházet ve velkém stylu. V Loganovi si zahraje Wolverina naposled a podle trailerů to vypadá, že by to snad konečně mohlo klapnout. Jenže tak to vypadalo i u předchozích dvou filmů. Trailery lákaly na perfektní akční podívanou, zatímco výsledek byl větším či menším zklamáním s hrstkou zajímavých a povedených scén.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.