Líheň budoucích hvězd - to byl původní seriál 21 Jump Street

10. 7. 2014 - 7:00 | Téma | Ladislav Loukota

Líheň budoucích hvězd - to byl původní seriál 21 Jump Street zdroj: tisková zpráva

S oblibou se říká, že až do počátku tohoto tisícletí byla televize spíše druhořadým formátem a odkladištěm pro neúspěšné tváře. Že to nebude tak jednoduché, naznačuje nynější mánie po velkofilmových adaptacích starých seriálů od A-Teamu po současný 22 Jump Street, pokračování stejnojmenného remaku, který dorazil nyní do kin. 

Právě předloha zbrusu nové akční komedie je však jen další ukázkou, že seriály byly v čemsi výjimečné i před dnešní televizní renesancí. V čem to ale platilo pro Jump Street 21 z roku 1987? 

Jistá zajímavost pramenila už z konceptu. Jump Street 21 byl vytvořen ve snaze přilákat mladé diváky k tehdy startující stanici Fox Network. Seriál popisoval trampoty speciálně vybraných policistů mladického vzezření, kteří mohli v utajení bojovat proti náctiletým zločincům na středních školách. Jump Street 21 byl vlastně jakýmsi křížencem mezi běžnou kriminálkou a  Beverly Hills 900210. Navíc však jednotlivé díly často otevřeně moralizovaly a poučovaly své diváky o tom, že drogy, AIDS nebo zločin jsou špatné, áno? Při tom všem je nakonec o to více šokantnější, že Jump Street 21 se brzy stal obrovským hitem a dal vzniknout hned několika kultovním hercům a tvůrcům. O jaké šlo, a kde vlastně nakonec skončili?

21 Jump Street zdroj: tisková zpráva

Pokud jste vyrůstali v devadesátých letech, pak tato partička vyplňovala velmi často váš volný čas. A pokud ne, pak jste neměli televizor.

Nejvíce to bylo znát na zrodu kultu Johnnyho Deppa. Jeden z nejlépe placených herců poslední dekády vděčí za svou popularitu právě Jump Street 21. Depp se rychle stal ikonou své generace, z čehož byl mladý Johnny původně prý dost vykolejený. Honorář v hodnotě 40 tisíc dolarů za epizodu (!) ho však donutil v seriálu zůstat až do čtvrté řady.

Další hvězda Holly Robinson už takové štěstí neměla. V Jump Street 21 odedřela 44 epizod v kůži důstojnice Judy Hoffs, navíc nazpívala úvodní znělku. Po konci seriálu však rychle spadla mezi mrzké role a brzy upadla do tvůrčího zapomnění. Nejvíce se v posledních letech proslavila svou svatbou s hráčem amerického fotbalu Rodney Peetem, s níž má dnes 4 děti.

21 Jump Street zdroj: tisková zpráva

Krásná Holly Robinson zkrásněla ještě víc po skončení seriálu, ale nikdo o tom neví. Nehraje totiž v žádných filmech.

Podobně nezáživná byla i další kariéra u Dustina Nguyena, jehož detektiv se supramerickým jménem Harry Truman Ioki v seriálu vyznával postup podle pravidel. Nguyen zůstal bohužel příliš věrný televizi 90.let, a mezi jeho nejvýznamnější následovné zářezy se tak počítaly epizodní role v příšernostech jako seriálový Highlander, nebo ještě horší seriál V.I.P. silikonové bohyně Pamely Anderson.

21 Jump Street zdroj: tisková zpráva

Richard Grieco se objevoval ještě pár let po skončení seriálu v docela slušných televizních filmech a jednu dobu měl fakt dobře vykročeno. Jak to dopadlo, víme. Vítězem se stal jeho kolega Depp a tento pán už také nikoho nezajímá.

Vedle Deppa ale diváci sci-fi Jump Street 21 mohou děkovat i za nakopnutí kariéry Petera DeLuise. Ten si střihl mladičkého důstojníka Douga Penhalla, DeLuise byl však odjakživa spíše fanouškem do scifáren než do detektivek – necelou dekádu po Jump Street 21 proto přesedlal do role producenta u čerstvě vzniknuvšího seriálu Hvězdná brána, částečně odpovědný byl i za pokračování Stargate Atlantis a Stargate Universe. 

Jako líheň pro nové objevy však Jump Street 21 fungoval i pro řadu dalších herců – nárazově se tu mihl Josh Brolin, Christina Applegate (v době, kdy účinkovala i v Ženatý, se závazky) nebo třeba Brad Pitt! Skoro se dalo říct, že většina velkých jmen Hollywoodu 90. let si prošla zdejší anabází.

21 Jump Street zdroj: tisková zpráva  

Dustina Nguyena si už nevybavuje vůbec nikdo.

Značka Jump Street 21 byla však zjevně jenom tak silná, jak moc s ní držely její herecké hvězdy. Po konci seriálu tak nedošlo ani na úspěch navazujícího dílka (spin-off) Booker, ani na nárůst náctiletých kriminálek, které by formát Jump Street 21 kopírovaly. A to je setsakra škoda – podobný mix mudrující agitky s cool výrazy bychom totiž ocenili i dnes. Minimálně v naději, že pomůže nastartovat podobnou porci hvězd. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.