Liev Schreiber

20. 4. 2009 - 22:00 | Téma | red

Liev Schreiber zdroj: tisková zpráva

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)

Liev Schreiber Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001). Úloha, jíž by výrazněji prokázal svůj herecký talent, však přišla až v televizním dramatu RKO 281 (1999) věnovaném vzniku Občana Kanea, kde ztělesnil Orsona Wellese.

Isaac Liev Schreiber (nar. 4. října 1967) svou životní a profesní pouť nasměroval zcela opačným směrem než většina jeho kolegů. Rodák z kalifornského San Franciska a syn herce Tella Schreibera vyrostl na newyorském Manhattanu. Klasické herecké vzdělání pak získával nejen na Yale School of Drama, ale také v londýnské Royal Academy of Dramatic Art (ještě předtím vystudoval sémiotiku na Hampshire College v Amherstu). Přestože zpočátku usiloval o dráhu spisovatele a scenáristy, už v Amherstu podlehl kouzlu amatérského divadla a po dvojici výše zmíněných hereckých škol započal kariéru na jevištích a posléze před kamerami. První herecké úspěchy Schreiber zaznamenal na divadelním festivalu v Edinburghu, dlouho však na Britských ostrovech nevydržel a zamířil na newyorské divadelní scény – objevil se na Broadwayi (V altánu od Jane Bowlesové, Moonlight Harolda Pintera v režii Karla Reisze) i na mimobroadwayských jevištích (dramata All For One nebo Goodnight, Desdemona, Good Morning Juliet).

Liev Schreiber Před kamerami začal Liev Schreiber sbírat zkušenosti v polovině devadesátých let a už od počátku se objevuje po boku velkých hvězd. Přesto na filmové projekty mnoho štěstí neměl – hrával totiž obvykle pouze pro několik zbloudilých duší, jež se na daném filmu v kinosále ocitly. Debutoval jako transvestita Gregg v crazy komedii se Stevem Martinem Blázni a poloblázni (1994), mihl se teenagerskou romancí s Drew Barrymoreovou a Chrisem O’Donnellem Šílená jízda (1995) a připsal si i hereckou spolupráci s Woodym Allenem a Peterem Falkem v komedii Klauni (1995). Do povědomí publika se mohl poprvé výrazněji vepsat alespoň úlohou jednoho z únosců v thrilleru s Melem Gibsonem Výkupné (1996). Naštěstí se již v téže době se velké obliby těšila americká nezávislá scéna, jejíž zástupci nalezli úlohy i pro Schreiber. Ten se stal přímo hereckým specialistou na vztahové komedie a melodramata, v nichž několikrát ztělesnil navenek silného, avšak citlivého muže Mohl tak zazářit jako vyhazovač zamilovaný do svobodomyslné Mary (Parker Poseyová) v komedii Party Girl (1995). Po boku Poseyové se představil rovněž v roli začínajícího spisovatele Carla v hořké romanci Cesta do města (1996) a objevil se i v komedii Řeči, řeči… (1996) jako ochranitelský ex-milenec novinářky Laury (Anne Hecheová).

Liev Schreiber Vrchol „nezávislého“ období Lieva Schreibera přišel s jednou z jeho nejslavnějších a nejznámějších rolí – Cottonem Wearym, nespravedlivě obviněném z několikanásobné vraždy, který v triptychu hororových parodií Vřískot (1996-2000) vytváří satirický prvek na americké mediální prostředí. Schreiber se totiž objevuje jako obyčejný človíček, jenž se původně ne zcela dobrovolně stává středobodem médií, avšak postupně se proměňuje v mediálního žraloka, využívajícího své popularity k úspěšné kariéře. A který stejně úspěšně proplouvá i mezi útoky několika šílených vrahů v rozšklebené masce.

Přesto, že se zapsal do povědomí publika, představitelem vedlejších rolí zůstal i nadále. Tentokrát v něm Hollywood spatřoval sympatického chlapíka, ale zároveň tak trochu suchara. Schreiber ztělesnil nejen solidního manžela, který v souboji o domáckou Pearl (Diana Laneová) nemůže konkurovat svobodomyslnému Walkerovi (Viggo Mortensen), v nostalgické komedii Procházka po Měsíci (1999). Ale také zástupce šerifa Wargla v nevydařeném hororu Fantom (1997) anebo astrofyzika Teda Fieldinga, pátrajícího po původu futuristického plavidla potopeného na dně oceánu ve vysokorozpočtové sci-fi Koule (1998).

Liev Schreiber ve filmu Manchurianský kandidát Své nejúspěšnější herecké období Liev Schreiber prožil na rozmezí let 1999 a 2000. Mezi jeho hrdinné postavy patřil například bojovník za lidská práva Sam Chaiton, jenž se podílel na osvobození nespravedlivě odsouzeného boxera Rubina „Hurikána“ Cartera (Denzel Washington), v dramatu Hurikán v ringu (1999). Naopak v modernizované variaci na shakespearovské téma Hamlet (2000) ztělesnil Schreiber zrádného Laerta. Ze dvou z nemnoha hlavních rolí se pak mohl těšit jednak v tragikomedii Spring Forward (1999), věnované soužití dvou odlišných správců parku, kde se představil v úloze bývalého vězně s hlavou plnou ideálů Paula. A druhak v životopisně laděném dramatu RKO 281 (1999), které mu nabídlo úlohu entuziastického filmaře Orsona Wellese, toho času připravujícího Občana Kanea a nacházejícího se na vrcholu tvůrčích sil. Strhující Wellesova osobnost, hýřící geniálními nápady, ale také pobuřující tehdejší společenskou smetánku, byla ideálním prostorem vyniknout a Schreiber, nominovaný na cenu Emmy, ho dokázal plně využít.

Liev Schreiber Další období vyplněné převážně paběrkováním v žánrových projektech zahájil Liev Schreiber po boku Meg Ryanové a Hugha Jackmana v romanci Kate a Leopold (2001) jako třetí vzadu, překážející ústřednímu páru ve sbližování. Benu Affleckovi jako hrdinnému analytikovi CIA pro změnu Schreiber sekundoval v akčním thrilleru Nejhorší obavy (2002). Následující thriller, pro změnu politický, Manchurianský kandidát (2004) pak přinesl výraznou úlohu domnělého válečného hrdiny seržanta Shawa, jenž je možným klíčem k celonárodnímu spiknutí.

Mnohem větší pozornost než předchozí trojici opusů si ale zaslouží filmové a televizní projekty spojující Schreibera se střední a východní Evropou. Prvním z nich byla satira podle skutečných událostí Akce Jelcin (2003), věnovaná trojici odborníků na předvolební kampaně (v podání Schreibera, Jeffa Goldbluma a Anthonyho LaPaglii), najatých štábem ruského prezidenta Jelcina. Dalšími pak tři v Česku natáčené tituly, ať už je to životopisné drama Hitler: Vzestup zla (2003), anebo hororový remake Satan přichází (2006), kde Schreiber ztělesňuje ústřední roli muže, bránícího návratu Satana na zemi. Ale především – v roce 2004 zde natáčel i svůj režijní a scenáristický debut Naprosto osvětleno, věnovaný osudům amerického mladíka Jonathana (Elijah Wood), který při pátrání po svých kořenech objeví na Ukrajině zcela nový, pro sebe neznámý svět. Schreiber si tak snímkem splnil jeden životní sen, jímž byl vstup mezi filmové scenáristy, navíc v něm zpracoval velmi osobní téma – on sám přes předky své matky Heather Milgramové pochází z rodiny ukrajinských Židů.

Za svou další rolí zamířil Liev Schreiber do Číny - v historické romanci Barevný závoj (2006) se představil jako mladý diplomat Charlie. Zařazuje tak další kamínek do mozaiky svých ambiciózních, necitelných mužů. A poté putoval za další romancí Láska za časů cholery (2007) do Kolumbie - tentokrát ale o hereckém úspěchu nemůže být řeč. Historickým látkám zůstává věrný i ve válečném dramatu Odpor (2008), hraje v něm s překvapivou grácií zatvrzelého partyzána Zuše Bielského. V nastalém trendu obhroublých mužů pokračuje dále: v comicsovém X-Men Origins: Wolverine (2009) hraje divokého Sabretootha.

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové
Match Point - preview

Match Point - preview

30. 9. 2008 | Téma | red

V zápase jsou momenty, kdy míč zavadí o síť a na zlomek vteřiny se zdá, že půjde přes, anebo spadne zpátky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.