Liam Neeson v Mrazivé pomstě a dalších 6 naštvaných taťků

22. 2. 2019 - 13:52 | Téma | Václav Rybář

Liam Neeson v Mrazivé pomstě a dalších 6 naštvaných taťků zdroj: tisková zpráva

Když už někoho vraždíte, raději si předem zjistěte, kolik má příbuzných.

Nejnovější neesonovka míří do českých kin a je hodně povedená. Ano, čtete správně, Liam Neeson si od 96 hodin na role naštvaných taťků, kterým někdo zabil ratolest, udělal skoro patent. A to navzdory faktu, že podobných postav už stříbrné plátno potkalo hodně. Ostatně i samotná Mrazivá pomsta je víceméně scénu za scénou obkresleným remakem severské kriminálky Boj sněžného pluhu s mafií. Nebojuje tedy sněžný pluh jako takový, ale jeho řidič a občan roku malého městečka, kterému mafie napůl omylem zabije syna.

V originále si zahrál Stellan Skarsgard, ale pro Neesona je to role jako ušitá na tělo, což v remaku dokazuje. A že se tak moc podobá předloze? To je dáno i tím, že oba natočil stejný režisér. Pokud jste originál neviděli, určitě do kina zajděte, protože jde o příjemný mix černočerného humoru a kriminálky s trochu vyšším počtem zabitých. A jestli už to máte za sebou, jistě si rádi sáhnete do archivu pro něco podobného.

zdroj: Vertical Entertainment

Motiv pomsty je ve filmech natolik častý, že jsme náš výběr toho nej omezili skutečně jen na zhrzelé tatínky. A musí to být tátové pokrevní, takže nepočítáme třeba Creasyho z Muže v ohni, protože tam Denzel Washington zachraňuje Dakotu Fanning, kterou “jen” hlídá. Stejně tak Noční běžec s Neesonem vypadává ze hry, protože tam se akční táta snaží udržet svého syna naživu, nikoliv uctít pomstou jeho památku.

Podobně nelze počítat ostatní příbuzné, manželky nebo kamarády. Vyhodili jsme i děti nenarozené, ale Nevěsta z Kill Billa by stejně byla diskvalifikovaná, protože není táta, ale máma. Resp. skoromáma. Smutný příběh. Oficiality tedy máme za sebou a pojďme se podívat na to, kdo Neesonovi k jeho akčnímu důchodu dláždil cestu.

Šílený Max

silenymax zdroj: tisková zpráva

Mel Gibson má v dnešním vybraném seznamu hned dva zářezy a důvod je jednoduchý - v jeho ostře řezané australské tváři prostě ty rysy všehoschopného anděla pomsty najdete snadno. Tady se ale bavíme o prvním Maxovi z roku 1979 - o postavě, kterou si nepamatují ani fandové téhle série, protože v jedničce je civilizace teprve na pokraji zhroucení a Max je hlavně obětavý policajt a milující táta.

To všechno se rychle změní, když začne gang motorkářů terorizovat okolní silnice a akce plodí reakci atd. než se nadějeme, je Max na dovolené přepaden právě touhle partou a odnese to jeho manželka a dítě. V tu chvíli Maxovi definitivně rupne v bedně (obrazně řečeno), ukradne z policejních garáží černý osmiválcový speciál a vydá se na stezku pomsty. Motorkáře pobije a tomu nejzbabělejšímu dá na výběr osud, který je snad ještě horší než smrt.

Jde o nabídku, která se neodmítá a inspirovala mj. jednu slavnou hororovou sérii. V dalších dílech se Max i kulisy kolem něj dost podstatně změní, ale v roce čtyřicátého výročí syrového australského snímku se vyplatí zavzpomínat právě na jednoduché, ale dodnes velmi mrazivé začátky.

Gladiátor

gladiator zdroj: tisková zpráva

Jmenuji se Maximus Decimus Meridius, velitel severní armády, generál legie Felix, věrný služebník pravého císaře Marka Aurelia. Zavraždili jste mi syna. Zavraždili jste mi ženu. Pomstím se vám teď nebo v příštím životě. Z těch slov Russella Crowea jde dodnes divákům po zádech příjemné mrazení. Maximus se nakonec své zasloužené pomsty dočká.

Film Ridleyho Scotta zkombinoval nejmodernější triky, díky nimž ožil Starověký Řím, a jedno z vůbec nejzákladnějších klišé o krevní mstě. Funguje to dodnes, protože Crowe má v hlavní roli nejen svaly, ale hlavně charisma na rozdávání. A Joaquín Phoenix je pro změnu takový zmetek, že byste mu nejradší zakroutili krkem osobně. Důkaz, že základní rozbuškou i toho nejepičtějšího velkofilmu může být často jednoduchá, leč mimořádně smrtonosná chyba.

Na hraně temnoty

nahranetemnoty zdroj: tisková zpráva

A znovu Mel Gibson, tentokrát už s vráskami, do kterých byste zaparkovali oktávku, ale stále stejným buldočím instinktem. Tentokrát mu zavraždí dceru přímo před očima, takže postupem času hází policejní odznak do koše a vydává se za vrahy hlava nehlava, i kdyby to celé mělo vyvrcholit na nejvyšších místech. Obyčejný příběh pomsty je tu říznutý obří konspirací, takže nečekejte přímočarý akční film, ale spíše pomalý detektivní thriller.

Martin Campbell (Casino Royale, Zlaté oko) ho netočil poprvé, v zásadě totiž do celovečerní podoby zhustil svou britskou minisérii z půlky osmdesátých let. Ta je hodnocena ještě o něco lépe, protože na ploše šesti epizod chytřeji pracuje s mnoha postavami a motivy. V remaku je zas potřeba ocenit skvělého Gibsona, který se na plátna kin vrátil po osmileté pauze, a přesvědčivě dokázal, že v letech zvládne o sofistikovanější postavy, co netrousí olovo a hlášky jako na běžícím pásu.

Revenger

revenger zdroj: tisková zpráva

Tak trochu Černý Petr, kterého najdete i na českém Netflixu. Korejský akčňák Revenger vypadá jako typické martial arts béčko. A vlastně to je typické martial arts béčko. Někdo ale pochopil, že publikum chce hlavně brutální bitky a děj má být v podobném žánru spíš na okrasu. A tak dostáváme osvaleného Bruce Khana, kaskadéra a choreografa v jeho hereckém debutu, který se coby elitní policista nechá zavřít za vraždu dvou zločinců, aby se dostal na izolovaný ostrov, kam vláda posílá ty nejnebezpečnější zabijáky.

A tamní chásce vládne psychopat, co kdysi zabil Khanovu rodinu. Zbytek je jen sbírka klišé, servírovaná přes rozdrcené kosti, řezné rány a zaťaté pěsti. Revenger má špičkové akční scény a… to je vlastně tak nějak všechno. Důležité není, že víte, jak to začne a skončí. Důležité je, že to nebudete chtít vypnout.

Rozsudek smrti

rozsudeksmrti zdroj: tisková zpráva

Měl jsem možná zařadit Přání smrti, už proto, že jde o naprosto ikonickou záležitost s Charlesem Bronsonem v hlavní roli, podle které vzniklo hned několik pokračování. Jenže dvanáct let starý Rozsudek smrti s Kevinem Baconem je natočený podle stejné knižní předlohy Briana Garfielda a zatímco na Bronsona už se moc nedá koukat (i řemeslo stárne), novější Rozsudek pod režijním vedením Jamese Wana (Saw, Rychle a zběsile 7, Aquaman), obstojí i dnes díky dynamické kameře a špičkovým honičkám.

Kevin Bacon tu není za supermana, ale pomstu svého syna bere zodpovědně a nehodlá se zastavit, dokud nesplní svou misi. Přehlížená celuloidová jednohubka, která splňuje měřítka subžánru lépe, než jakýkoliv z dnešních uchazečů.

Punisher (seriál)

punisher zdroj: Foto: Marvel

A seriálová třešinka na závěr. Punishera jsme viděli na stříbrném plátně ve třech vydáních. Nejlepší je asi to nejstarší s Lundgrenem, ale i to se od komiksové předlohy trestuhodně odchyluje. Frank Castle je bývalý voják, kterému vyvraždili rodinu, a on jim to teď dá sežrat i s chlupama. Až na to, že na skutečně plnotučnou pomstu jsme si museli počkat až do seriálové verze, kde se do Franka doslova převtělil fenomenální Jon Bernthal.

Svou misi splnil už v první sérii, ta druhá ale před pár týdny nabídla stejně zajímavou porci zážitků. Škoda, že teď Netflix celý projekt zrušil, protože se nedohodl s Marvelem na prodloužení licence. Frank Castle se sice od druhé série už mstí za jiné, ale pořád mu to jde hodně dobře od ruky.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.