Lemra líná

9. 5. 2006 - 16:32 | Téma | red

Lemra líná zdroj: tisková zpráva

Na romantické komedii Lemra líná (Failure to Launch) Toma Deye je nejlepší její český název

Na romantické komedii Lemra líná (Failure to Launch) Toma Deye je nejlepší její český název. Odrzlý, rytmický, zapamatovatelný. Nic z toho ve filmu samotném nenajdete.

Lemra líná je vzdálenou ozvěnou zdařilé komedie Andyho Tennanta Hitch: Lék pro moderního muže z loňského léta. I v Lemře se hlavní figury ocitají ve víru hry a byznysu se zamilováním. Je to ovšem hra vypočítaná, cynická a málokdy vtipná. Humor navíc přinášejí jenom vedlejší figury. A kousající zvířátka.

Tripp (Matthew McConaughey) je zdravě rostlý a věčně dobře naladěný pětatřicátník. Hlavní náplní života je pro něj bavit se. Čas od času ho vidíme v přístavu kde prodává lodě, jinak se ale Tripp rozmarně poflakuje. Balí holky. Pronáší rádoby sexy repliky. Sportuje s kamarády, cestovatelem Demem (Bradley Cooper) a počítačovým šílencem Acem (Justin Bartha). Tihle tři mají jedno společné: ačkoli dávno překročili třicítku, žijí u svých rodičů. Trippovi domov zajišťuje nejen pohodlný servis, ale i záchrannou brzdu – když na holce vidí, že to začíná myslet vážně, vezme ji prostě domů. Holka potká rodiče, zděsí se Trippovy nedospělosti a prchá. Maminka Sue (Kathy Batesová) zatím Trippovi vaří, peče a žehlí, otec Al (Terry Bradshaw) by i ve svých šedesáti mohl být Trippovým nejlepším parťákem. Jenže pak si na párty se sousedy rodiče uvědomí, že by se Tripp možná už opravdu mohl osamostatnit, a tak povolají Paulu (Sarah Jessica Parkerová). Paula pomáhá maminčiným mazánkům z hnízda. Profesionálně. Předstírá, že se do nich zamiluje, provede je horskou drahou emocionálních vírů a na konci procesu by s ní měl chtít zastydlý mladík bydlet. A tehdy ho Paula opustí. Jestli je tohle cesta k samostatnosti, zůstává otázkou. Paula ji později zopdoví svým chováním. Jestli si však Paula uvědomuje svůj cynismus? Ne.

S Trippem to nejprve vypadá jako zívačka, navíc je s chlapcem legrace. Jenže Tripp pak pozve Paulu domů. A děvče zjišťuje, že o Trippa stojí a začne se snažit. Vzápětí ji ale Ace uvidí s jiným „případem“ a je jenom otázkou času, kdy se o jejím skutečném povolání dozví i Tripp. Ve vedlejší lince se potom splétá osud Pauliny drsné spolubydlící Kit (Zooey Deschanel) s Acem, kteří v závěru přichystají nečekaně monstrózní reality-tv finále. Rádobyhumorně poučnou výplň filmu obstarávají Trippovy střety s přírodou – pokouše ho zemní veverka, delfín a nakonec i býložravá ještěrka.

Zásadním problémem Lemry líné je nejapný scénář seriálových harcovníků Toma J. Astlea a Matta Embera. Nepodařilo se jim rozchodit vztah mezi Trippem a Paulou, vůči kterým mohou zůstat diváci zcela chladní. Tripp je samozřejmý a soběstačný. Nemá žádný očividný důvod dlít u rodičů, kromě své nesmírné pohodlnosti ovšem. Paula v první části snímku aktivně vede ústřední „souboj pohlaví“. Měla by Trippa trestat za jeho lehkovážnost, jenže na to je do něj už od prvního momentu příliš viditelně zamilovaná. Scénář je plný nesrovnalostí a děr, vtipy se nepodařilo vybrousit do jemnějších nuancí. V celkovém projevu nedali autoři Lemře ani trochu drzosti, anebo nevypočitatelnosti, kterou se mohou pyšnit ti povedenější zástupci žánru. Jen zlehka se nakonec Lemra dotýká silnějších témat jako je změna života rodičů, když děti odejdou z domu.

Matthew McConaughey podává Trippa s utahanou, cruiseovsky teatrální manýrou, která naopak funguje u Ala Terryho Bradshawa… i když jeho nahý zadek by snad stačil jednou. Sarah Jessica Parkerová je v Paule nepříjemně stejná jako v titulce seriálu Sex ve městě. Lemra se místy zdá být jen jejím jakámsi dlouhým, nudným dílem. Světlou stránkou filmu je Zooey Deschanel jako neotesaná Kit, která antisepticky pohledným protihráčům s přehledem vyfoukla všechny scény.

Deyova režie je nezáživná a rutinní. Kamera Claudia Mirandy je dynamická, ale střih Stevena Rosenbluma až příliš hektický.

FOTOGALERIE Sarah Jessica Parkerové

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.