Lednové herečky - severská kvalita z Norska i padesátiletá kráska Famke Janssen

5. 1. 2015 - 18:00 | Téma | Ladislav Loukota

Lednové herečky - severská kvalita z Norska i padesátiletá kráska Famke Janssen zdroj: tisková zpráva

Nový rok začne čekáním na opožděné oscarové snímky, shodou náhod však do kin zamíří i série filmů nebo hereček více či méně asociovaných se severskou kinematografií. Od psychologického dramatu Vyšší moc, přes další roli představitelky Fincherových Mužů, kteří nenávidí ženy, až po autobiografii Alana Turinga, bude co sledovat. 

Rooney Mara

Dlouho byla Rooney Mara vnímána jako "ta mladší" sestra své o něco populárnější sestry Kate. Sourozenecké duo drobných newyorčanek se však v poslední době dočkalo inverze - od zisku role Lisbeth ve Fincherových Mužích, kteří nenávidí ženy, se Rooney dostává mnohem vydatněji.

rooney_mara zdroj: tisková zpráva  

Na rok 2015 má ostatně naplánovanou celou baterii filmů, první z nichž je svérázná dobrodružná komedie Odpad. Ta vypráví o trojici brazilských kluků, kteří na skládce najdou tajemnou peněženku, kvůli níž se ocitnou v hledáčku policie i dalších institucí. Rooney Mara si střihne sociální pracovnici, která bude trojici zřejmě pomáhat.
Zajímavost: Její starší sestra Kate Mara musela o svou roli v seriálu House of Cards poprosit Rooney, která paradoxně měla lepší kontakty s Davidem Fincherem.
Uvidíte v: Odpad, premiéra 1. ledna

Naomi Watts

Ačkoliv se Naomi Watts poprvé před kameru postavila už v roce 1986 ve svých osmnácti letech, na svůj průlom si počkala pekelně dlouho. Naomi přitom pocházela s dobře napojených poměrů, její otec Peter Watts byl totiž členem jedním z skupiny kapely Pink Floyd, a mladá Naomi se rovněž dobře seznámila s Nicole Kidman, která se v průběhu 90. let stala globální celebritou.

Naomi-Watts-3 zdroj: tisková zpráva

Mezitím však Watts točila filmy jako Pancéřová holka nebo videopokračování Kukuřičných dětí. Průlomem byla až její role v Mulholland Drive (2001), po němž se konečně dočkala zasloužené pozornosti. I Naomi si letos zahraje v uctyhodném počtu filmů, od dvojice lednových roliček po účast v dalším díle náctileté scifi Insurgent (pokračování Divergence).
Zajímavost: S nejlepší kamarádkou Nicole Kidman si Naomi zahráli v průměrném dramatu z internátní školy Flirtování z roku 1991.
Uvidíte v: Miluj souseda svého, premiéra 8. ledna, taktéž Birdman, premiéra 22. ledna

Famke Janssen

Letos v listopadu padesátiletá holandská Famke Janssen původně vůbec neplánovala filmovou dráhu, naopak studovala ekonomii, přivýdělek skrze modeling však nakonec vyústil až v její cestu do Ameriky.
Zpočátku nepříliš významné role změnil až výskyt sadomasochistické vražedkyně v populární bondovce Zlaté oko, odtud pak další v X-Menech i 96 hodinách. Tou dobou už role femme fatales začala měnit spíše za role matek nebo ježibab (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic). V roce 2015 se ukáže právě ve třetím díle 96 hodin s podtitulem Zúčtování. 

famke janssen zdroj: tisková zpráva  

Zajímavost: Právě role v prvním díle 96 hodin přiměla Famke Janssen k podílení se na boji proti korupci. Dnes je velvyslankyní Spojených národů na misích proti zločinnosti. Hádáme ale, že při tom nevystřeluje tolik mozků jako filmový Liam Neeson.
Uvidíte v: 96 hodin: Zúčtování, premiéra 15. ledna

Lisa Loven Kongsli

V seznamu jinak plném jedné známé tváře vedle druhé je Lisa Loven Kongsli jediným lednovým překvapením. Mladá norská herečka, která se za svou kariéru prozatím ponejvíce mihla v severském dramatu Orheimovci, se v lednu představí zimou prodchnutým vztahovým dramatem Vyšší moc. 

lisaloven zdroj: tisková zpráva  

Ačkoliv zdálky působí jako katastrofický snímek, ve skutečnosti se jedná o existenciální psychologický projekt, který jde na dřeň tak, jak umějí jen Seveřani.
Zajímavost: První roli získala teprve před šesti lety.
Uvidíte v: Vyšší moc, premiéra 22. ledna

Kristen Stewart

Sága Stmívání byla pro Kristen Stewart darem i prokletím. Na jednu stranu z ní upírská romanťárna učinila ikonu jedné generace (respektive jedné její poloviny). Na stranu druhou kvůli ní mnozí zapomněli na její solidní výkony ve filmech jako Útěk do divočiny, Úkryt či The Runaways. 

kristen zdroj: tisková zpráva  

Kristen to zjevně chápe, v poslední době se totiž snažila přijít s novým kasovým či kritickým úspěchem. Fantasy Sněhurka a lovec budiž příkladem z prvního ranku, drama Camp X-Ray pak z druhého. V lednu pak paváže dramatem Sils Maria, v němž po bohu Juliette Bihoche a Chloë Grace Moretz pustí do rozebírání profese hereček.
Zajímavost: Vyrostla v rodině filmových producentů. Její otec pro producentem pro kanál Fox, její matka pak editorkou scénářů. Není proto divu, že hraje už od svého dospívání.
Uvidíte v: Sils Maria, premiéra 29. ledna

Keira Knightley

Její kariéra od Pirátů z Karibiku po Pokání nebo v poslední době Annu Kareninu z ní očinily oblíbenou, byť poněkud jednostraně obsazovanou britskou hvězdu. Z tohoto Keiru v přehledu nemáme poprvé a zcela jistě ani naposledy. Protentokrát se však přece jen trochu vymane z rolí romantikou poblázněných dívek. 

  Keira-Knightley-017 zdroj: tisková zpráva

V historickém drama o kryptoanalytikovi Alanu Turingovi, jehož právě za druhé světové války pomohla zvítězit Spojencům, a navíc je považován za zakladatele moderních počítačů, si Keira střihne jeho partnerku. Leč, vzhledem k tomu, že Turing byl gay, bude její role zjevně o něco komplikovanější…
Zajímavost: Nedávno vyvolala kontroverzi svými topless fotkami - na celé události však bylo nejsympatičtější Keiřino nadsazené tvrzení, že její prsa jsou stejně tak malá, že nikoho nezajímají.
Uvidíte v: Kód Enigmy, premiéra 29. ledna

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.