Land of the Dead

22. 9. 2009 - 10:31 | Téma | red

Land of the Dead zdroj: tisková zpráva

Mrtví vládnou Zemi. Lidstvo se třese v poslední pevnosti. John Leguizamo, Asia Argento, Dennis Hopper a Simon Baker v nejnovějším pokračování nejslavnější horrorové série všech dob od George A. Romera.

Po sérii Resident Evil z hlavy Paula W.S. Andersona, remaku Úsvitu mrtvých (Dawn of the Dead) Zacka Snydera a komediích typu Soumrak mrtvých (Shaun of the Dead) Edgara Wrighta se na plátna kin konečně dostane zombie-příspěvek toho, který tenhle žánr kdysi odpálil: Land of the Dead George A. Romera. Světová premiéra byla v nedávné době neočekávaně předsunuta z podzimního na časný letní termín.

Odehrává se dnes. Zombie se bezcílně potloukají zpustošenou krajinou. Zbytky lidské civilizace se opevnily za zdmi jednoho z těch betonových komplexů, kterým říkáme města. Tady se snaží znovu získat svou dřívější suverenitu i obchoďáky na předměstí.
V bezpečí věží mrakodrapů ale u kormidla sedí parta, které je špína dole naprosto jedno, a tak společnost na ulici začne ovládat anarchie.
Zombie samy se mezitím vyvíjejí do inteligentních bytostí (vzpomínáte na Day of the Dead?) a drtivý útok na město je jen otázkou času.

Land of the Dead Romero se s Land of the Dead vrací k žánru, který jej nejen proslavil, ale který on sám před téměř 40 lety černobílou nízkorozpočtovou krvárnou Noc oživlých mrtvol oživil, obnovil, či dokonce založil.
V novodobých horrorech jsou zombie rychlí dravci: v Resident Evil jde o důsledek genetické manipulace, v Úsvitu mrtvých potom o na první pohled viditelnou změnu oproti Romerově třicet let starému originálu.
V Land of the Dead se však nemrtví šourají stejně výhružně pomalu, jako kdysi!
Upoutávka k filmu v první polovině shrnuje vývoj útoku zombií z prvních 3 dílů tetralogie. Poté přichází akční segment z LOTD sepjatý s HC kytarovkou (původní hudbu složili Johnny Klimek a Reinhold Heil, kteří spolu s německým režisérem Tomem Tykwerem zformovali band Pale 3).
Land of the Dead John Leguizamo (pro IGN): „Je to hodně ambiciózní kus. Je to akční film, je politický. Je tam taky trochu srandy. Všude jdou zombie a všechno je pod kontrolou několika málo pravičáků. Pak jsou tu dělňasové, to jsem já a Simon Baker. Jsme tam, abychom dostali od zombií nějaký zásoby.“
John Leguizamo vytvořil výrazné vedlejší role už v Moulin Rouge!, Šňupu (Spun) i Assault on Precinct 13 a to samé se dá s klidem čekat od jeho Chola v LOTD. Simona Bakera bylo možno vidět v Kruhu 2 (The Ring Two). Asia Argento, dcera slavného italského horrorového producenta Daria Argenta se co nevidět ukáže ve Van Santově „nirvanovém“ dramatu Last Days.
Městského playera Kaufmana dává zarostlý Dennis Hopper se svým známým šílenstvím v očích.
Ve zvláštních rolích zombií se objeví i Simon Pegg a Edgar Wright ze Soumraku mrtvých a také Tom Savini, slavný horrorový maskér a tvůrce zvláštních efektů.

Scénárista a režisér George A. Romero začínal jako režisér televizních reklam. 100 000 dolarů na kultovku Noc oživlých mrtvol dal dohromady s přáteli, později ale díky právním kličkám přišel o práva z prodeje videokazet.
Po několika dalších menších filmech Romero roku 1978 rozšířil sérii „Dead“ o její druhý a nejúspěšnější díl: Dawn of the Dead. Na tomhle filmu se Romero poprvé potkává se Savinim.
V jednom z dalších snímků, Creepshow, se Romero poprvé, ale rozhodně ne naposledy pustil do adaptace románu Stephena Kinga. V polovině 80.let přišlo třetí pokračování „Dead“ – propadák Day of the Dead. Od té doby nezaznamenal Romero výraznější úspěch, jeho jméno se ale stalo legendou, neboť jeho „Deads“ se v horrorové branži staly jedněmi z nejcitovanějších děl.

K Land of the Dead se proto vztahují velká očekávání, navíc násobená zvědavostí, jak se matador vypořádá se zmíněnou testosteronovou konkurencí.
Romero vždycky dbal na určitý společenský podtext a možná tady by mohl své protivníky rozdrtit.

Premiéra v USA: 24.06.2005.
Česká premiéra: 08.09.2005.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.