Kruhy - recenze hororu, po jehož zhlédnutí zemřete do 7 dnů nudou

6. 2. 2017 - 14:05 | Recenze | František Fuka

Kruhy - recenze hororu, po jehož zhlédnutí zemřete do 7 dnů nudou zdroj: tisková zpráva

Třetí díl poameričtěné (původně japonské) hororové série Kruh už sice nemá Naomi Wattsovou, ale zato má... Zato má.... No, moc toho nemá.

Ačkoliv se mi první Kruh od Gore Verbinskiho líbil opravdu hodně, druhý díl jsem viděl jen jednou a už si ho skoro nepamatuji. Tudíž poté, co mi třetí díl nedával žádný smysl, nemám tušení, jestli je chyba ve mně (protože si nepamatuji dvojku), nebo někdo jinde...

Hlavními hrdiny jsou tentokrát mladá hezké děvče a mladý hezký hoch. Hoch odjede studovat do dalekého města, pak se přestane děvčeti ozývat, a to se vydá za ním, aby zjistilo, co se děje.

A zjistí, že na univerzitě vede démonický profesor tajný studentský kroužek, ve kterém se pokouší vědecky analyzovat působení Samary a tím dokázat, že existuje duše. Takže se tucty zdejších studentů záměrně koukají na prokletou videokazetu, a před uplynutím sedmi dnů ji kopírují dalším studentům (aby sami nezemřeli), přičemž se to všechno pečlivě věděcky zaznamenává a analyzuje.

V tuto chvíli mi to celé připadalo jako docela zajímavý nápad a byl jsem zvědav, co se z toho vyvine. Bohužel, tato ghostbusterovská podzápletka je brzy úplně opuštěna a dále sledujeme, jak se děvče s hochem (především děvče) pokoušejí přijít na kloub trvajícímu prokletí.

Někdy v průběhu filmu je také strašidelné video upgradováno z prokleté videopásky na prokletý .MOV soubor, který si studenti kopírují, a on se přitom záhadně prodlužuje. A nejde smazat, protože "ERROR 77777".

zdroj: Paramount Pictures

NÁSLEDUJÍ SPOILERY, ale je to celkem jedno

Záhy vyjde najevo, že story nějak zásadně souvisí s matkou Samary, kterou v jejím mládí věznil a znásilňoval strašidelný kněz (Vincent D'Onofrio, jediný známější herec v celém filmu). Vzhledem k tomu, že Samara se měla narodit někdy v roce 1970, D'Onofrio je absurdně mladý na to, aby v roce 1970 někoho svazoval a znásilňoval. Nebo jsem něco nepochopil. Každopádně, Samara chce pomstít svou matku, ale kněz na ni vyzrál tím, že si vypíchal oči, takže ji nemůže vidět a ona mu nemůže ublížit.

Každopádně, film vyvrcholí tím, že kněz chce děvče zabít ve svém domě, a když už se mu to skoro podaří, Samara vyleze z dívčina mobilního telefonu, vrátí knězi zrak, aby ji uviděl, a pak ho zabije.

Následuje šokující zvrat, kdy se ukáže, že Samara stále existuje a stále chce zabíjet, takže se převtělí do hlavního děvčete a začne všem jejím kontaktům rozesílat e-maily s přiloženým hororvideem. THE END.

Ano, nedává to smysl. Ne, nedávalo to smysl ani mně.

KONEC SPOILERŮ

I když se mi první Kruh líbil, nedá se říct, že by měl bůhvíjak logickou zápletku. V tomto třetím filmu byl ale jeho děj už zcela mimo hranice mého chápání, což může nějak souviset s tím, že na scénáři pracoval člověk, který napsal Batmana & Robina a natočil toto. Ale nemusí.

Ještě horší je, že s výjimkou dvou zabití Samarou a několika laciných lekaček se v prvních 70 minutách filmu nestane nic strašidelného, nechutného nebo jinak zajímavého.

Kruhy sice nejsou totální sračka, ale vše, co je v nich přijatelné, je zkopírováno z předchozích dvou filmů - Zimmerovy hudební motivy, psychotický střih, občasný zajímavý kamerový fígl. Ale opravdu to nestačí a je to ještě o něco slabší, než byl Kruh 2.

Hodnocení: 30%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.