Komiksové reparáty, aneb když vám první průšvih superhrdinské dveře nezavře

9. 4. 2019 - 11:47 | Téma | Matěj Svoboda

Komiksové reparáty, aneb když vám první průšvih superhrdinské dveře nezavře zdroj: tisková zpráva

Když to nevyjde poprvé, je potřeba zkoušet to znovu. Napravit si reputaci po roli v nepovedené comicsovce není nic těžkého. Filmů se superhrdiny je totiž čím dál víc, někdy ale ani druhá šance nepomůže...

těžší, než se na první pohled zdá. Takový Chris Evans, jehož si diváci nejspíš spojují hlavně se Stevem Rogeresem alias Captainem Americou, daboval v animovaných Želvách ninja, objevil se ve dvou dílech Fantastické čtyřky, akčním propadáku Parchanti, sci-fi Push nebo hodně svérázné teenagerské romanci Scott Pilgrim proti zbytku světa.

A jeho Captain se vedle sólovek a Avengers mihl i v druhém Thorovi nebo Spider-Man: Homecoming. Comicsů je zkrátka víc než hereckých hvězd, a tak si většina z nich na svá bedra dřív nebo později vezme hrdinů víc. My se ale dnes podíváme na ty, kteří se spálili tak moc, že docela překvapí, že se další comicsové role dočkali.

Mark Strong

komiksové reparáty 02 - mark strong green lantern zdroj: tisková zpráva

Mark Strong v Green Lantern (2011)

komiksové reparáty 03 - mark strong shazam zdroj: tisková zpráva

Mark Strong v Shazam! (2019)

Pokud v Hollywoodu potřebují záporáka, volají Marka Stronga. Pár kladných rolí na kontě samozřejmě taky má, ale jinak ho jeho urputný pohled, hluboký hlas a téměř 190 centimetrů předurčují k rolím lidí, kterým byste se raději klidili z cesty, a ještě vedle sebe jen tak mimochodem pohodili peněženku. Comicsovek má na svém kontě docela dost, ale zloducha v Kick-Ass a překvapivě vynálezce, jenž v Kingsmanech stojí na straně těch hodných, počítat nebudeme, to úplně klasické superhrdinské filmy nejsou.

Nás zajímá Sinestro. Tenhle člen Green Lantern Corps, takové vesmírné policie z filmu, kterému se vysmál celý svět, byl na plátně ještě víceméně za toho hodného, až na konci se změnil ve zloducha a plánovalo se, že začne dělat pořádný bordel až v sequelech. Na ty ovšem nikdy nedošlo, protože Green Lantern byl drahá a neúspěšná podívaná, která působila tak trošku trapně. Strong sice odvedl dobrou práci jako vždycky, celkově ale diváci i kritici nenechali na filmu nit suchou.

Jeho samotného to asi moc nemrzelo, v Hollywoodu je o dobré představitele zloduchů zájem vždycky, do comicsového žánru se však přeci jen vrátil, a právě v těchto dnech pořádně trápí Shazama. A ani se u toho nemusí moc snažit, jeho doktor Sivana je krásně jednorozměrný záporák, který po svém představiteli nechtěl žádné velké herectví, ale spíš takové to jasné, absolutní a snadno identifikovatelné zlo. A to Strong zvládá levou zadní.

Ben Affleck

komiksové reparáty 04 - ben affleck daredevil zdroj: tisková zpráva

Ben Affleck v Daredevil (2003)

komiksové reparáty 05 - ben affleck batman zdroj: tisková zpráva

Ben Affleck v Liga spravedlnosti (2017)

Ne vždycky je dobře, když se člověku splní sen, což Ben Affleck bohužel zjistil na vlastní kůži. Jako malý comicsy miloval a jeho nejoblíbenějším hrdinou byl slepý právník Matt Murdock, který přes den pomáhá lidem v soudní síni a v noci jde jako Daredevil po krku těm, na něž zákon nestačí. Když tedy v roce 2003 dostal nabídku zahrát si svého oblíbence, neváhal.

Bohužel s výsledkem nejspíš není spokojený ani on sám. Tou dobou ještě Hollywood trošku tápal v tom, jak točit comicsy a Daredevila dostal do rukou sice nadšený, ale ne moc zkušený a bohužel i ne moc schopný Mark Steven Johnson. Nakonec muselo dojít i na drsné kompromisy a z comicsovky, která měla být pěkně temná a krvavá, nakonec vylezl nemasný neslaný průměr. Affleck ovšem dostal druhou šanci, když se ujal role Bruce Waynea alias Batmana. O jeho hereckých schopnostech má sice spousta lidí pochyby doteď, ale znalci comicsů obecně tvrdili, že je ideální. A hádejte se s nimi… navíc se šeptalo, že studio Warner Bros. doufá, že by mohli Afflecka ukecat i k režírování nějaké té comicsovky a vzhledem k tomu, že natočil oscarové Argo, to nebyla špatná myšlenka. Bohužel režisér Zack Snyder, který měl celý comicsový svět u Warnerů na starosti, nedovedl svým stylem oslovit diváky.

Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti utržil 870 milionů, čekalo se však podstatně víc. Týmovka Liga spravedlnosti pak dopadla ještě mnohem hůř a studio si řeklo, že takhle ne. Takže další plánované filmy včetně sólovky Batmana šly do koše a začalo se pracovat od začátku. Nový Batman se sice chystá, Affleck u toho ale už nebude. Ačkoliv pěkných pár měsíců všichni mlžili, teď už víme, že roli Bruce Wayna po něm přebere někdo další. Je otázka, jestli to někoho vlastně mrzí. A třeba Affleck dostane šanci ještě někde jinde, těch comicsovek se fakt připravuje tolik, že to není nereálné.

Ryan Reynolds

komiksové reparáty 06 - ryan reynolds deadpool x-men origins zdroj: tisková zpráva

Ryan Reynolds v X-Men Origins: Wolverine (2009)

komiksové reparáty 07 - ryan reynolds deadpool 2 zdroj: Foto: 20th Century Studios

Ryan Reynolds v Deadpool 2 (2018)

Představitel Deadpoola se v comicsovém žánru spálil mnohokrát. Začínal po boku Wesleyho Snipese v Blade: Trinity, jehož natáčení je dnes už legendární. Snipes se nechával oslovovat Blade, odmítal chodit na plac a velkou část filmu za něj natočil kaskadér. Ale Reynolds zjistil, že může být hůř. Green Lantern, který z něj měl udělat hvězdu, vyhořel a pokus o variaci na Muže v černém R.I.P.D. - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů se stal jedním z největších propadáků roku 2013.

My se však budeme bavit o jiném průšvihu, o průšvihu jménem Deadpool. Pokud vám to teď zavání nějakým spiknutím, tak se nebojte. Řeč je o Deadpoolovi, který se objevil X-Men Origins: Wolverine. V prvním x-menovském spin-offu byl totiž Deadpool členem stejného komanda jako Wolverine a Reynolds v roli Wadea Wilsona i na malém prostoru docela zářil. Pak ovšem vyklidil prostor a objevil se až na konci jako hlavní protivník samotného Wolverina. Geneticky ho upravili tak, aby mohl využívat schopnosti jiných mutantů, měl zašitou držku, aby nemohl mluvit, a navíc ho v poslední části víceméně odehrál Scott Adkins, protože tvůrci potřebovali někoho, kdo zvládne akční scény.

Fandové byli naprosto zděšení z toho, co se z oblíbeného antihrdiny stalo, v tomhle případě ovšem nesváděli vinu na Reynoldse, jenž se sám jako fanoušek snažil Deadpoola dostat do kin dlouhé roky, ale na studio, které oblíbeného ukecaného žoldáka zoufale zprasilo.

Reynolds se naštěstí nevzdal, a i když o deadpoolovskou sólovku nebyl zájem, spolu s režisérem Timem Millerem natočili ukázkovou akční scénu, v níž Deadpool řádil a chtěli s ní přesvědčit studio, že by zvládli i film. Když pak tahle scéna „unikla“ na internet a fandové ji přijali s naprostým nadšením, dostal konečně tenhle ne úplně obyčejný hrdina zelenou. A vyplatilo se to studiu, Reynoldsovi i filmovým a comicsovým fanouškům.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.