Kód Enigmy - recenze filmu s excelujícím Benedictem Cumberbatchem

2. 2. 2015 - 20:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Kód Enigmy - recenze filmu s excelujícím Benedictem Cumberbatchem zdroj: tisková zpráva

Titulek opravdu nelže. Po charismatickém Sherlocku Holmesovi a po padouchovi Khanovi ze Star Treku, přichází Cumberbatchova opravdová velká role, v níž ztvárnil britského vědce Alana Turinga. Životní příběh chlápka, který si až do smrti mohl užívat života úspěšného matematika, kdyby v Británii nepořádali hony na gaye a totálně jej systém nezničil, je opravdu parádním filmovým zážitkem.

On ten příběh je vlastně hluboce lidský, tragický a současně ukazuje jednu zajímavou schopnost demokracie. Systém páchající svinstva jednou za čas projde sebereflexí a dovolí o nich natáčet filmy.

Alan Turing byl vědec, který se podílel na rozluštění německé Enigmy. Velká Británie je připravena po válce svoje hrdiny oslavovat, ale musí zapadat do rámce slušného člověka. A homosexualita ohrožuje systém v plné parádě a takové lidi vyspělá demokracie likvidovala. 

zdroj: Archiv

Alan Turing je ve filmu prezentován jako typický génius, který si je však svým talentem sakramentsky vědom. Režisér Moletn Tyldum jej společně se scénáristou Grahamem Moorem prezentují jako muže, kterému máte chuť jednu ubalit. A to hned od začátku. Je sebestředný, namyšlený a s lidmi se tak nějak jen pohrává. Zároveň je v něm však ohromná dávka obyčejné lidské slušnosti. Cumberbatch rozpory v nitru Alana Turinga vystihl neuvěřitelně věrohodně.

Film je natolik napínavý, že vlastně ani nevadí částečné střídání časových rovin. Nezáleží na tom. Postupně si totiž skládáme obraz o osobnosti tohoto člověka tak nějak sami. Režisér nás nevede hloupě za ruku, ale zároveň místy zjednodušuje. Snad aby zejména části, kdy vědci luští německé kódy, pochopili rychleji.

Kód Enigmy zdroj: tisková zpráva

Snímek snad kromě "normálně hrající" přítelkyně Turinga (Keira Knightley) nabízí herecké koncertování více postav. A to i těch vyloženě na druhé straně příběhu, kteří dostali roli snad jen pro svůj vzhled, aby doplnili potřebné charaktery. Úžasný je tak třeba Charles Dance, či Mark Strong.

Kód Enigmy je filmem, který ukazuje, jeden velmi zajímavý životní příběh. Ukazuje, kam až může zajít demokratický systém v honbě za čistotou a morálkou. Ukazuje také, že od Cumberbatche se dočkáme ještě hodně velkých překvapení.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Keira Knightley není jen královnou dobovek: připomeňte si její nej tváře

Keira Knightley není jen královnou dobovek: připomeňte si její nej tváře

1. 10. 2015 | Téma | Šárka Novotná

Na 30 let toho tahle netypická britská kráska stihla kopu. Dvě nominace na Oscara, hlavní role v řadě blockbusterů i uznávaných nemainstreamových snímků, koncem října jí čeká debut na Broadwayi… Zároveň patří k herečkám, které asi nejvíc rozdělují filmové fandy na ty, kteří ji milují a ty, co ji nemůžou vystát. Přesto jí to, že patří k nejúspěšnějším herečkám současnosti, nikdo neodpáře. Pokud se vám při zaslechnutí jména téhle hollywoodské star nekřiví koutky, zavzpomínejte s námi na její nejzajímavější role.
Oscaři pod lupou. Proč vyhrál Birdman?

Oscaři pod lupou. Proč vyhrál Birdman?

23. 2. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Nejslavnější filmové ceny roku jsou za námi, podívejte se proto na přehled vítězů včetně pravděpodobného vysvětlení příčin jejich úspěchů. Ačkoliv totiž na poli nejvýznamnějších cen všechny válcoval Birdman, nakonec ho v počtu sošek spolehlivě dohnal rozverný Grandhotel Budapešť. Cenu za zahraniční film si připsala i polská Ida, naopak u animáků byla akademie letos mnohem konzervativnější. 
Kód Enigmy - pozoruhodný film, který čeká boj o Oscara

Kód Enigmy - pozoruhodný film, který čeká boj o Oscara

25. 1. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Životopisy významných osobností patří mezi tradiční oscarové soutěžící už po několik dekád. V minulých letech lze vzpomenout třebas na snímek Lincoln o americkém prezidentovi z doby občanské války, letos ovšem o Ceny filmové akademie bude soutěžit snímek Kód Enigmy o hrdinovi, jehož jméno řada diváků v životě neslyšela. Alan Turing však svou prací pomohl výrazně definovat dnešní svět - právě díky němu dnes můžete tyto řádky číst na osobním počítači, a právě díky němu spojenci porazili nacistické Německo. Jeho tragický konec je o to paradoxnější a smutnější.
Nominace na Oscary jsou venku, které filmy nakonec zabodují? Zkoušíme hádat!

Nominace na Oscary jsou venku, které filmy nakonec zabodují? Zkoušíme hádat!

15. 1. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Nominace na Oscary jsou známy, my však nabízíme naše vlastní tipy, který film by to nakonec mohl vyhrát. Bude to Grandhotel Budapešť, nebo půjdoe členové akademie mnohem více směrem k vážnějším filmům? A co herečky? Má šanci životní výkon Julianne Moorové, nebo naopak zaboduje Rosamunde Pike, coby zmizelá žena? Zkuste tipovat s námi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.