Kdy, kde a za kolik bude nabízet Disney své filmy online?

16. 4. 2019 - 9:00 | Téma | Václav Rybář

Kdy, kde a za kolik bude nabízet Disney své filmy online? zdroj: tisková zpráva

Disney+ bude jedním z největších hráčů na poli streamování filmů a seriálů.

Čekání je u konce. Disney konečně představil svou dlouho chystanou konkurenci pro Netflix nebo Amazon Prime. Byla v plánu už několik let, Disney dokonce tvrdí, že ji plánoval už od roku 2006, kdy vyrazil na velké nákupy s cílem naplnit svůj katalog. Začalo to nákupem Pixaru a Marvel Studios a letos to vrcholí převzetím 20th Century Fox a jejich zdánlivě bezedné studiové knihovny. S tímhle zásobníkem bude mít nová platforma Disney+ dostatek střeliva, aby dohnala všechny ostatní hráče na trhu.

Souboj Titánů

Disney Plus zdroj: tisková zpráva

Kdo vlastně proti Disney+ stojí? Musíme si předně ujasnit, co je vlastně novou platformou míněno. Disney+ si budete moci předplatit a konzumovat skrz mnoho zařízení od počítačů a notebooků, přes mobilní telefony a tablety, až po nejrůznější Apple TV, herní konzole, chytré HDMI dongly jako Roku nebo Chromecast. V tom je Disney+ stejný jako jeho největší rival Netflix (140 milionů předplatitelů), ale i další služby na trhu.

Určitě mezi ně můžeme počítat Amazon Prime, HULU (který teď Disney většinově vlastní, takže tam to ještě bude zajímavé) a částečně i HBO Go – to je pro změnu součástí portfolia Warner Bros., studia s největším katalogem, které také chystá vlastní streamingovou platformu. A pak je tu ještě Google, který se s YouTube Premium momentálně spíš stahuje a Apple, od jehož Apple TV+ se také očekávají velké věci, ale jsou zatím zahalené spíše v neznámu.

Disneyho plusková služba se naopak nebojí konkrétních cílů a plánů. Kdo očekával jen pár marketingových vějiček a celebrit na jevišti, ten byl možná překvapen množstvím informací, a dokonce i ukázek z konkrétních seriálů. Než se do toho pustíme, je třeba zmínit obchodní plány Disneyho. Společnost by chtěla do pěti let od spuštění služby oslovit 60 až 90 milionů předplatitelů, z toho dvě třetiny mimo USA. To by z ní udělalo dvojku na trhu (za předpokladu, že Netflix i Amazon Prime zůstanou na svých číslech), ale podle expertů jsou odhady možná až příliš optimistické.

Originální obsah

Disney Plus zdroj: tisková zpráva

Nové zákazníky chce Disney+ oslovit především exkluzivním obsahem, ale na rozdíl od Netflixu bude mít k dispozici i obrovský archiv studií Disney a 20th Century Fox, který bude v rámci služby k dispozici pořád, nikoliv jako na Netflixu a Amazon Prime jen dočasně v závislosti na zakoupených licencích. I proto už brzy obě studia zasadí Netflixu velkou ránu, když z něj začnou stahovat licencované blockbustery. Netflix se na podobnou bitvu připravoval dlouho dopředu, před pár týdny ostatně oznámil, že jeho vlastní obsah už tvoří víc než polovinu katalogu.

Disney+ ovšem u novinek bude útočit velkými kalibry a pokud jste si ještě donedávna mysleli, že herci se dělí na filmové a televizní, už na to můžete úplně zapomenout. Zrada je jenom otázkou peněz, jak říkal kardinál Richelieu. Krásně je to vidět na seriálech z prostředí marveláckého MCU – WandaVision přivede na “malé plátno” Paula Bettanyho a Elizabeth Olsen, Loki dostane vlastní seriál s Tomem Hiddlestonem v hlavní roli, na stejný servis se může těšit i Hawkeye s Jeremym Rennerem a parťáckou show představí i Falcon a Winter Soldier, samozřejmě s Anthonym Mackiem a Sebastianem Stanem.

Ano, hvězdy z velkých marvelovek budou mít na Disney+ vlastní seriály. A dokonce tu bude i animovaná marvelovská řada What If, která bere populární komiksové téma a představí scénáře alternativních realit – co kdyby ve dvojce Avengers vyhrál Ultron? Co kdyby Tony Stark v Občanské válce porazil Kapitána Ameriku? Co kdyby Thor mířil na hlavu?

Disney Plus zdroj: tisková zpráva

A to samozřejmě není všechno. Dočkáme se i seriálů z prostředí Star Wars a hned prvním bude Mandalorian, s novou postavou, ale povědomými rekvizitami a kulisami. První seriálové Hvězdné války se odehrávají po konci Návratu Jediho (a tedy po konci Impéria). Stojí za nimi Jon Favreau, ale i řada dalších slavných jmen v roli režisérů jednotlivých epizod. A dokonce tu kecal do řemesla i sám George Lucas. V hlavní roli se představí Pedro Pascal, což je hezký prostředníček Netflixu, protože tohohle herce proslavil seriál Narcos, který byl jedním z velkých hitů červeného eNka.

Nutno dodat, že Disney+ se tím teprve rozjíždí. Budou tu seriály na motivy disneyovských animáků, série vycházející z Muzikálu ze střední a s tím spojené dojení dalších značek. V prvním roce uvidíme zhruba 25 exkluzivních seriálů a přes deset filmů a speciálů. V následujících letech se pak budou počty těchto exkluzivních novinek zvyšovat. A neuvidíte je nikde jinde než na Disney+.

Archivní bestsellery

Disney Plus zdroj: tisková zpráva

V prvním roce služby Disney+ nabídne i velké plundrování svých archivů. Aby postavil službu s dostatečným množstvím titulů, sáhne po stovce nedávných studiových filmů a přihodí navrch 400 starších snímků. K tomu pak desítky až stovky seriálů s katalogem čítajícím 7500 epizod. Fanoušci se mohou těšit na kompletní Simpsonovi a vůbec to nejlepší z televizních Foxů, kompletní nabídku dokumentů od National Geographic, ale hlavně kompletní Star Wars, Pixar, disneyovky a samozřejmě Marvel. Tyhle archivní věci si budete moci koupit zvlášť na Amazonu, iTunes apod., ale nebudou k dispozici v žádné jiné streamingové síti v rámci měsíčního předplatného.

A právě proto by měly být velkým tahákem pro zákazníky. Disney+ bude archiv uvolňovat postupně, aby si nevystřílel všechny trumfy, ale minimálně co do celovečeráků se objeví v nabídce všechno důležité. Zvlášť pro rodiny s dětmi bude Disney+ extrémně zajímavý, vzhledem k obsahu Disneyho televizních kanálů a samozřejmě stovkám pohádek a animáků.

Kdy se můžeme těšit

Disney Plus zdroj: tisková zpráva

A teď ty horší zprávy. V USA odstartuje Disney+ ještě letos, konkrétně tedy 12. listopadu 2019, což je přesně v duchu předvánočních nákupních horeček. Kdo chce tedy strávit Vánoce u dárku čítajícího desítky tisíc hodin zábavy, ten se může těšit, pokud sedí na správné straně Zeměkoule.

Spolu s USA služba do konce letošního roku expanduje i na dalších velkých trzích – Francie, Německo, Velká Británie, Japonsko, Austrálie a Jižní Korea. Východní Evropa přijde na řadu až později, konkrétně tedy v letech 2020 až 2021. Protože je Česko malým trhem, lze očekávat spíš pozdější start, takže pokud jste si brousili zuby už letos, musíte se přestěhovat blíž k německým hranicím. S Českem se nicméně oficiálně počítá, jen ještě není jisté kdy přesně.

Kolik za to budeme platit

Disney Plus zdroj: tisková zpráva

Pouhých sedm dolarů měsíčně, alespoň to platí pro americké zákazníky. A pokud zaplatí na rok dopředu budou mít dvanáct měsíců za cenu deseti. Je to férová nabídka, ostatně počet titulů v prvních dvou letech sotva přeleze tisícovku, zatímco srovnatelně drahé HBO Go má v katalogu asi půl druhého tisíce.

Netflix v závislosti na trhu nabízí mezi 3000 až 5000 titulů a letos zase nenápadně o dolar zdražuje. Podobnou křivku můžeme asi čekat u každé služby, jejíž obsah se postupně navyšuje, případně jí rostou náklady, které musí vynakládat na boj s konkurencí. Lze očekávat, že východoevropské ceny budou trochu nižší než ty americké/západoevropské, ale to je pro nás zatím hudba budoucnosti, protože si na Disney+ budeme muset minimálně ještě rok počkat.

Rozhodně se však jedná o velkého soupeře pro Netlix, se kterým by se mohl v budoucnu prát o nadvládu nad domácími kiny. Určitě má k tomu našlápnuto slibněji než chystaný Apple TV+ a pravděpodobně i lépe než Amazon Prime Video, protože předplatitelé Amazon Prime (v USA jich je víc než 100 milionů), většinou ani nevědí, že mají v ceně služby nějaký videoobsah.

Tihle tři se v následujících letech budou hodně prát, což je dobrá zpráva, protože když se tři perou, vždycky se směje zákazník.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.